Суспільство

Україна та Чехія спільно вироблятимуть військову техніку та боєприпаси

"Укроборонпром" та Міноборони Чехії підписали угоду

Цей материал також доступний

Україна та Чехія створюють спільний оборонний кластер для виробництва військової техніки та боєприпасів, співробітництва у сфері ремонту та розробок. Про це йдеться у спільній заяві українського державного концерну “Укроборонпром” та Міноборони Чехії від 10 листопада.

У ньому повідомляють, що 9 листопада “Укроборонпром” та Міжурядове агентство оборонного співробітництва (AMOS) при Міноборони Чехії підписали відповідну угоду – згідно з домовленостями між президентом України Володимиром Зеленським та прем’єром Чехії Петром Фіалою під час його візиту до Києва.

“Створення оборонного кластера передбачає виробництво військової техніки, збільшення обсягів виробництва боєприпасів різних калібрів (як на наявних потужностях, так і на новостворених у безпечних місцях), розвиток сервісних хабів з обслуговування та ремонту ОВТ, а також співробітництво у сфері високих технологій, зокрема , створення спільних науково-дослідних центрів”, – наголошують у заяві.

Для реалізації планів планується залучати провідні українські та чеські оборонні підприємства та міжнародних фінансових донорів.

Міністр оборони Чехії Яна Чорнохова зазначила, що це дуже вигідна співпраця для обох сторін. За її словами, йдеться не лише про найближчий тимчасовий обрій, коли Україна потребує зброї у дуже великій кількості, а й у більш далекій перспективі, інформує ” Європейська правда “.

Як зазначають у комюніке чеського Міноборони, співпраця починається одразу після підписання угоди. На першому етапі підприємства “Укроборонпром” та чеські компанії створять спільні підприємства, що дозволить збільшити виробничі можливості і перших, і других. Зброю спочатку постачатимуть насамперед для потреб України. “З огляду на поточну ситуацію в Україні частину виробничих потужностей буде переміщено до Чехії”, – зазначив директор AMOS Алесь Вітечко.

“В рамках майбутнього відновлення країни Україні будуть потрібні робочі місця. Довгострокова взаємовигідна співпраця між нашими країнами в оборонно-промисловому комплексі, включаючи новітні технологічні розробки, матиме явну економічну вигоду для обох країн. Крім того, Україна має новий і багатий досвід своєї боротьби, і це теж буде значним вкладом в інновації у наших індустріях”, – додав він.

Чеські фахівці, зі свого боку, зможуть передавати українським знання та досвід щодо західної зброї та стандартів НАТО – оскільки Чехія, як колишня країна Варшавського договору, теж свого часу розпочинала перехід із радянського озброєння на західне.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button