ПолітикаСуспільствоТема дня

Біженці, які повернулися в Україну, зможуть знову поїхати на зиму до Євросоюзу

Росія не припиняє своїх терактів на Україну - зима обіцяє бути складною

Цей материал також доступний

Українські біженці, які отримали тимчасовий захист в ЄС, але повернулися додому, можуть знову приїхати до країн ЄС, якщо умови не дозволять їм залишитися в Україні взимку. Про це заявив глава МВС Чехії Віт Ракушан, який головує в Раді ЄС, передає “ЄП”.

За його словами, до ЄС прибуло близько 4,3 млн біженців, з яких близько п’ятої частини повернулися. Зокрема, з Чехії, яка на сьогодні надала тимчасовий захист понад 450 000 українцям, близько 20% українців повернулися на батьківщину.

“Якщо хтось виїхав в Україну, проживає в Україні, вже отримав тимчасовий захист в одній з країн ЄС, він має право повернутися в ЄС, якщо умови не дозволять йому залишитися на зиму в Україні”, – сказав міністр.

За словами Ракусана, можна припустити, що люди повернуться, кількість біженців в Євросоюзі може зрости до п’яти мільйонів. Політк заявив, що Чехія може прийняти максимум півмільйона людей.

«Я давно говорив, що для того, щоб мати можливість забезпечити гідне житло, все, що перевищує півмільйона прибулих, вже є великим тягарем як для системи охорони здоров’я, так і для системи освіти, але перш за все для гідного проживання. Звичайно, будувати імпровізовані намети взимку не вийде, ситуація буде набагато складнішою”, – додав Ракушан.

Тепер ЄС надає тимчасовий захист до кінця березня наступного року. Єврокомісія вже домовилася про продовження ще на рік, країни-члени ЄС обговорять це питання.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button