Суспільство

Однопартійець мера і "улюблена" фірма: хто отримає 34 мільйони? на ремонт доріг у Миколаєві

Про це свідчать дані системи ProZorro

Цей материал також доступний

Адміністрації трьох районів Миколаєва уклали договори на поточний ремонт доріг на загальну суму близько 34 мільйони грн.. Чиновники обирали виконавців робіт без конкурсу та без залучення електронної системи, а частина договорів була прихована від оприлюднення.

Про це свідчать дані системи ProZorro, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Адміністрація Центрального району подбала про ремонт доріг у віддалених мікрорайонах: Варварівці, Матвіївці, Ракетному Урочищі. Підлеглі голови адміністрації Олександра Берези у жовтні уклали 6 договорів на ремонт вулиць в урочищі Ракета та Варварівці загалом на 8,3 млн. грн. з ФОП Арсеном Акопяном, зареєстрованим у Чернігові. Згідно з проектом Clarity, Арсен Акопян працював у селах та районних центрах Чернігівської та Полтавської областей, де отримав понад 60 договорів на 18 млн грн на публічні закупівлі.

Також, за даними служби Dozorro, лише у вересні цього року адміністрація Центрального району уклала 4 договори на ремонт доріг на загальну суму 2,1 млн грн з ФОП Симоньяном Аліком, який також зареєстрований у Чернігові та має вірменське громадянство.

Зазначимо, що менш ніж за два тижні чернігівському підприємцю вдалося виконати ремонт на суму 4,7 млн грн, а Центральному управлінню вдалося його розплатитися. І це в умовах бюджетної кризи і гострого дефіциту коштів на реконструкцію після обстрілів.

Зокрема, угоду на ремонт (реставраційні роботи) 350 кв.м проїжджої частини по вулиці Силікатній підписали лише 13 вересня. За даними Єдиного веб-порталу, на використання державних коштів витрати, вже 28 вересня – всі 437 тис грн за цим договором були перераховані на рахунок виконавця.

Цікаво, що в системі ProZorro і пов’язаних з нею аналітичних ресурсах станом на 25 жовтня не вдалося знайти повідомлення про кілька вже оплачених договорів з цим підприємцем. Зокрема:

  • 974 тис грн сплачено за договором від 6 вересня на ремонт Перспективного провулку від вулиці Верхньої до вулиці Лісової (Матвіївка),
  • 625 тис грн – за договором від 2 вересня на ремонт вулиці Верхньої від Силікатної до 1-ї Піщаної,
  • 287 тис грн – за договором від 2 вересня на ремонт вулиці Матвіївської від 1-ї Піщаної до Перспективного провулку.

Нагадаємо, закон прямо зобов’язує замовників оприлюднювати звіти про закупівлі, здійснені без використання електронної системи, у строк до 10 робочих днів.

Забудькуватість чиновників Центральної районної адміністрації щодо домовленостей з Аліком Симоньяном не дивує. Раніше в розслідуванні “Дорожній кланУ центрі з’ясували, що за кілька років районний бюджет на ремонт доріг освоїли чотири людини з прізвищем Симоньян: Алік Симоньян, Сергій Симоньян, Аліна Симоньян і Артавазд Симоньян. Перші три – індивідуальні підприємці, Артавазд Симоньян – директор і засновник ТОВ “Дорремстрой No 17”, а також батько ФОП Аліни і Сергія Симоняна.

Адміністрація Заводського району поділена 7,5 млн. грн. між двома виконавцями: ТОВ «Фортунаінвестстрой» та ДП «Лідер».

Обидві компанії мають довгу та плідну історію роботи з районною адміністрацією та управлінням житлово-комунального господарства Миколаївської міської ради.

Компанія «Фортунаінвестстрой» зареєстрована в Миколаєві і належить Марині Ілліці. Контракти на укладання тротуарної плитки в Миколаєві компанія отримала в 2020 році, що супроводжувалося численними скандалами. Під час військової осені «Фортунаінвестстрой» отримав шість контрактів на загальну суму $6,6 млн. грн.

Зазначимо, що миколаївські дорожники здатні працювати не менш швидко, ніж чернігівські дорожники – принаймні за документами.

Так, договір на ліквідацію котлованів та інших видів деформації по вулиці Чкалова від будинку No 27 до вулиці Пушкінського був підписаний 15 вересня. А 30 вересня, згідно з Видатками, районна адміністрація перерахувала підряднику за договором 998 тис грн.

Одеська дочірня компанія «Лідер» через ТОВ «Фортуна» належить одеситам Антону Гусарову і Анатолію Жураковському. У попередні роки компанія мала значні успіхи в тендерах комунальних підприємств Одеси, Миколаєва та Херсона. У ЗМІ з’явилися повідомлення про те, що в 2016 році ці пов’язані компанії Жураковського – ТОВ «Фортуна» і ДП «Лідер» – брали участь в торгах в якості конкурентів і розділили між собою три лоти. Одесити поки що отримали лише два невеликих контракти на 860 тисяч грн у Заводському районі.

Адміністрація Інгульського району вирішила, що війна та обстріли – не привід забувати про ремонт асфальтобетонного покриття внутрішньоблокових проїздів. Принаймні, так було сформульовано 10 закупівель, на які в жовтні було виділено 11,5 млн грн.

Також без тендеру та залучення електронної системи ці договори отримало приватне підприємство «Миколаївмагістраль».

Зазначимо, що підлеглі Анни Реміннікової не підтримали текст договору на жодну з 10 закупівель на ProZorro.

Нагадаємо, власником ПП “Миколаївмагістраль” з статутним фондом 2 тис грн є Сергій Шульгач (у рівних частках з дружиною Оксаною Шульгач). Депутат Миколаївської обласної ради Сергій Шульгач є одним з найбагатших місцевих депутатів і є членом провимірної фракції «Пропозиція». Шульгач також є власником найбільших миколаївських трекових будівельних компаній: ТОВ «Миколаївавтодор» і ПП БФ «Миколаївавтодор». До речі, в минулому році ПП БФ «Миколаївавтодор» увійшло в ТОП-20 компаній, які отримали найбільші контракти на тендерах в Миколаївській області без конкурсу.

Також Інгульська районна адміністрація уклала три договори з компанією «Домстрой-Нік», що належить Ганні Мороз. На ремонт тротуарів приватного сектору компанія отримає 3,8 млн грн. ProZorro також не має цих договорів.

Зазначимо, що адміністрація Корабельного району, де російськими обстрілами пошкодила не лише будівлі, а й дороги, станом на 25 жовтня лише заявила про намір укласти один договір вартістю 130 тисяч гривень .

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button