Суспільство

У разі попадання снаряда: винахідник з Корабельного зробив «резервні» копії arkas lions на 3D-принтері

Справжні мармурові леви зберігаються в місці, де вони не чекають прильотів, але підстраховка не завадить.

Цей материал також доступний

Старший викладач кафедри комп’ютерної інженерії Чорноморського національного університету імені Петра Могили, житель Корабельного району Миколаєва Борис Салтовський надрукував на 3D-принтері точні копії мармурових левів на Площі Каштанів на Соборній, відомих як леви Аркаса.

Копія мармурового лева поміщається в долоні – вона довжиною п’ять сантиметрів, виконана на фотополімерному принтері. Чоловік зберігає моделі на випадок ймовірного знищення скульптур російськими снарядами, про що розповів кореспондентам Суспільного.

“Фотополімерний 3D-друк аркасовського лева не переслідував тиражування. Просто вийшла дуже якісна відсканована модель. Крім того, вже є домовленість про те, що леви будуть зроблені в масштабі 1:87 для проекту Dreamcity «Світ в мініатюрі: Миколаївська залізниця», який знаходиться в Миколаївському обласному краєзнавчому музеї », – розповідає Борис Салтовський.

За словами начальника управління культури та охорони культурної спадщини Миколаївської міської ради Юрія Любарова, станом на 11 жовтня справжні мармурові леви зберігаються в місці, де вони не очікують прибуття.

“Приблизно за тиждень до того, як було прийнято рішення про їх зняття, у двір кінотеатру “Батьківщина” влетіла ракета, на щастя, не вибухнула. Ми розуміємо, що це може бути в будь-який момент. Тому вночі знімали дуже обережно і обережно», – розповів Юрій Любаров.

Незважаючи на вагу 400 кілограмів кожна, статуї прибирали вручну, так як журавель міг їх пошкодити. Леви дісталися до місця призначення в тому ж вигляді, в якому їх пам’ятають миколаївці, сказав чиновник.

«Мармурові леви – це родзинка Миколаєва, частинка минулого, яку ми успадкували від Миколи Аркаса – нашого земляка, патріота України, історика, композитора, поета, засновника Миколаївського товариства «Просвіта», – зазначив Юрій Любаров.

За його словами, скульптури були зроблені на початку 20 століття, до 1910 року. В ті часи існувала мода на мармурові фігурки, багато хто купував їх. Є такі ж леви і в інших містах України і за кордоном, наприклад, в Кишиневі.

Миколаївські леви стояли біля родового дому Аркаса. Микола Аркас купив їх у Італії і поставив біля входу. Цифри потрапили на площу на початку 1970-х років.

“Можливо, вони не мають великої художньої цінності. Але є і історична, адже мармурові фігури пережили дві світові війни, вступили в сьогодення з цією війною, з усіма катаклізмами і небезпеками, що відбуваються в Миколаєві. Де вони були між 1917 і 1970-ми роками, не знаю, можливо, в музеї вони стояли, але до них миколаївці звикли з 70-х років, про них багато пам’ятають, є фотографії. Тому було б дуже прикро, якби ми їх втратили”, – сказав він. Юрій Любаров.

За словами Бориса Салтовського, станом на 11 жовтня в Миколаєві тривають перемовини щодо сканування решти об’єктів, які мають культурну та історичну цінність. Про які саме об’єкти йдеться, вони не розголошують з міркувань безпеки.

Нагадаємо, що ми писали про Бориса Салтовського:

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button