Общество

У Миколаєві депутат вимагав прибрати з назв шкіл імена Героя Радянського Союзу і підпільника

На засіданні постійної депутатської комісії Миколаївської міської ради з питань освіти виникла сварка щодо того, чи повинна школа No4 міста носити ім'я Бориса Молчанова — учасника підпільного руху, який боровся з нацизмом під час війни, і школи No14 — Героя Радянського Союзу Геннадія Пшеніцина, — повідомляють Новости-Н. Питання про те, "як називається школа", порушив народний депутат Станіслав Мартиросов: за його словами, він розуміє, хто такий Пшеніцин, але не знає, чим відрізнявся Молчанов. Він запропонував прибрати ці назви з назв навчальних закладів. Голова комісії Анна Норд розповіла, що Борис Молчанов народився в Миколаєві, був розвідником в загоні Лягіна, займався агітаційною діяльністю — під час окупації міста друкував і розвішував листівки з оперативною обстановкою на фронті. Його заарештували в 1943 році, відправили в гестапо, катували, а потім стратили в Миколаєві.

— Ця людина боролася проти нацизму. Так, він був першопрохідцем, він був комсомольцем. Я не знаю, наскільки правильно прибрати з прізвища людину, яка боролася за незалежність Миколаєва", — сказала вона.

Однак, за словами народного депутата Станіслава Мартиросова, під час Другої світової війни "ніхто не боровся за свободу і незалежність України", але "дві тоталітарні держави боролися".

"Деякі окупанти воювали проти других, і Україна не отримала жодної свободи внаслідок Другої світової війни", — сказав він. — Вибачте, моя бабуся боролася за звільнення Миколаєва, в місті були нацисти… Чоловік також воював проти нацистів, наполягав Норд, і тоді їх аргументація виглядала так:

Мартиросов: Я розумію, але хто замінив нацистів? Норд: До чого це має відношення? Чоловіка стратили на території Миколаєва, за те, що він намагався звільнити … Та система була, вільної України не було… Мені ваші слова здаються дивними. У Другій світовій війні йшла боротьба з нацизмом… Мартиросов: Між двома тоталітарними режимами точилася боротьба. Всі. Норд: Отже, ви не повинні були воювати проти нацистської Німеччини? Дуже філософський, навіть теж… Мартиросов: З точки зору незалежної України нічого філософського немає, все однозначно. Начальник відділу освіти Анна Личко розповіла, що школі було присвоєно ім'я Молчанова в 2015 році. За її словами, зміна назви можлива лише після проведення громадських слухань.

— Ми можемо змінити тип установи, але з огляду на існування закону, змінити назву неможливо. Дуже складно провести дискусію, тому ми або виїжджаємо з власними іменами, або даємо якусь рекомендацію від комісії", — сказав Личко.

У підсумку голова комісії попросив Анну Личко підготувати офіційну відповідь щодо того, чому школа носить ім'я Молчанова, а також відповідь юридичного відділу — чи підлягає це ім'я декомунізації. Однак Мартиросова такий результат не влаштовував. Він наполягав на тому, щоб комісія проголосувала за рекомендацію прийняти рішення про перепрофілювання шкіл в рамках реформи в особі і гімназії, але прибрав з назв шкіл No 4 і No 14 власні назви — прізвища Молчанова і Пшеніцина відповідно. Анна Личко заявила, що відомство готове прибрати назви з назв шкіл, але відповідно до законодавчих актів. В результаті Анна Норд вирішила поставити пропозицію Мартиросова на голосування, що обурило депутата Олександра Медведєва.

— Куди ми йдемо? Як ми можемо прийняти рішення, якщо ми не бачили цих листівок, які ця людина виставляла? Можливо, були заклики до вільної України", — сказав нардеп, але пропозицію Мартиросова поставили на голосування.

Однак голосів за його прийняття не вистачило. В результаті в рамках реформи Комісія рекомендувала перейменувати школи в ліцеї та гімназії, як спочатку просив Департамент освіти. При цьому їх імена поки не чіпали. Однак на наступній комісії депутати заслухають інформацію про назви шкіл, які мають власні назви.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button