Общество

Вода у кранах миколаївців небезпечна для споживання, - Держпродспоживслужба

Про це свідчать результати експертизи

Цей материал також доступний

Вода у кранах миколаївців небезпечна для споживання, адже містить ентерококи, синьогнійну паличку, токсичні елементи, має підвищений вміст хлоридів, сульфатів, сухого залишку, про що свідчать результати водної експертизи, яку Компанія НікВесті замовила в Миколаївській державній лабораторії Держпродспоживслужби.Зокрема, експертиза включала мікробіологічні, органолептичні та фізико-хімічні випробування, а також тести на наявність токсичних елементів.

За його результатами поточний стан води в місті не відповідає Державним санітарним правилам та нормам, що діють для визначення питної води, зокрема:

  • «Сухий залишок» має показник 7930 мг / куб.м / дм (норма — не більше 1000 мг / куб / дм);
  • «Хлориди» мають показник 6611 мг / куб.м / дм (норма — 250 мг / куб.м / дм);
  • «Сульфати» мають показник 968 мг / куб.м / дм (норма — 250 мг / куб.м / дм);
  • «Жорсткість води» має показник 55 ммоль / куб (норма — не більше 7 ммоль / куб).

Крім того, експертний висновок зазначає, що в ході дослідження за мікробіологічними показниками в воді були виявлені ентерококи і синьогнійна паличка, що викликає у людини різні види інфекції. При цьому загальне мікробне число також перевищує норму і становить 130 КУО (допускається не більше 100).

Фахівці виявили у воді і токсичні елементи: масову частку марганцю (0, 367 мг / куб. м / дм з розрахунку не більше 0, 05 мг / куб. м / дм) і масову частку заліза (2, 63 мг / куб. м / дм з розрахунку не більше 0, 2 мг / куб. м / дм.

Така вода небезпечна для здоров'я людини, повідомила в коментарі "НікВести" доктор біологічних наук, професор, завідувач кафедри екології Медичного інституту ЧНУ імені Петра Могили Людмила Григор'єва, коментуючи результати дослідження.

«Ми розуміємо, що те, що нам сьогодні подається, не може бути питною водою. З точки зору помутніння, з точки зору кольору, з точки зору мікробіологічних показників – скажімо так, вода небезпечна. Краще, щоб така вода не потрапляла в ротову порожнину, в очі. Організм кожної людини може реагувати по-різному, тому що є різна чутливість, різна алергенність », — каже експерт.

Загалом воду в кранах миколаївців сьогодні ні в якому разі не можна пити, каже Людмила Григор'єва. Адже забір води відбувається, зокрема, із забрудненого Бузького лиману.

" Але ми знаємо, звідки береться ця вода. Вона родом з Бузького лиману. Як екологи, ми завжди говорили, що він дуже забруднений. Давайте згадаємо, що у нас тут є морські води – вода солона. Це сульфати, хлориди і взагалі сухий залишок. У нас високий вміст солей і вода ніколи не буде не тільки придатною, але навіть, скажімо так, придатною для суспільного споживання (мова йде про кулінарію і гігієнічні потреби людини – прим.). Це ще раз підтверджує той факт, що нам потрібно мати справу з нашою акваторією — це Бузький лиман », — каже еколог.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button