Общество

Українським морякам дозволили виїжджати за кордон на заробітки

Уряд опублікував постанову, яка дозволяє українським морякам перетинати кордон для роботи на судні – термін перебування за межами України обмежений терміном дії контракту. Про це повідомляє пресслужба Держприкордонслужби, постанова уряду від 2 вересня 2022 року No 992, передає "ЄП".

"У разі введення воєнного стану на території України громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років мають право перетинати державний кордон України, якщо вони направлені для роботи на морських суднах, суднах внутрішнього плавання у складі екіпажів таких суден або для проходження практичної підготовки на суднах", — йдеться у постанові.

Існує три категорії моряків:

— курсанти навчальних закладів для проходження виробничої практики на судні під українським або іноземним прапором; — Моряки, які виїжджають на роботу у складі екіпажів суден, що здійснюють рейси до/з морських портів України. Наразі це стосується лише екіпажів, які займаються експортом української агропродукції в рамках «зернової ініціативи». — Інші українські моряки – найчисленніша група, яка виїжджає за кордон для роботи на морських суднах, суднах внутрішнього плавання у складі екіпажів таких суден.

Моряки можуть скористатися дозволом, якщо вони отримали відповідну освіту та кваліфікацію до 24 лютого 2022 року або пройшли навчання під час воєнного стану. Для отримання дозволу на перетин кордону їм доведеться надати необхідні документи. Для всіх категорій це, перш за все, посвідчення особи моряка. Далі, в залежності від категорій, змінюється пакет документів. Курсанти повинні надати довідку з навчального закладу і військово-облікові документи, моряки «зернової ініціативи» — корабельну роль і підтвердження від Адміністрації судноплавства про отримання копій освітньо-кваліфікаційних документів. Також більшість моряків повинні подати, крім підтвердження від Адміністрації, військово-облікові документи з відповідними відмітками військкомату.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button