Общество

«Посеред поля роздягали навіть дітей»: мешканка Херсонщини розповіла про виїзд із окупації

Решение об эвакуации семья принимала в конце февраля

Цей материал також доступний

Жителька Херсонської області розповіла про виїзд із окупації. Жінці вдалося врятуватися разом із чоловіком, сином та маленьким братом. Вони бачили, що творять окупанти і як вони вбивають людей. А коли сім’я виїжджала, то рашисти змусили їх роздягатися посеред поля, тоді був лютий, військові РФ не шкодували навіть дітей.

Про це жінка розповіла «24 каналу» для проекту «Свої».

Коли вона та її чоловік починали думати про евакуацію, їм було дуже страшно. Рашисти вже захопили території Херсонщини, вони вбивали та викрадали людей. Жінка бачила, що військові РФ розстрілювали українських військових та чавили їхні тіла танками. Окупанти навіть викрадали її батька. Вони протримали чоловіка приблизно добу, а потім відпустили. Жінка припускає, що тоді рашисти хотіли використовувати її батька як «живий щит».

Рішення про евакуацію сім’я ухвалювала наприкінці лютого. Тоді окупанти вже розстрілювали машини із людьми.

“Без різниці, чи написано у тебе на склі “діти”, чи є білий прапор. Це було вибірково хаотично, робили, що хотіли. Після випадку з татом ми зрозуміли – залишатися небезпечно, треба їхати. Дитина маленька, постійні сльози, стрес. Блокпостів тоді ще не було. Але вони сиділи в засідках, були заховані десь між деревами – так, щоб їх не було видно, але щоб бачили машини, які їдуть”, – згадала жінка.

Вона та її чоловік вирішили їхати до Кривого Рогу, разом із ними також поїхали сусіди. Сім’я евакуювалася полями, їхали однією машиною. Жінка розповіла, що вони вирішили не їхати трасою, бо це могло зробити їх “мішенню” для окупантів.

“Ми зрозуміли, що у них уже виробився певний режим обстрілу. Якщо вночі тихо, то вдень стрілятимуть і навпаки. Орієнтувалися на цей спокійний час, щоб проскочити. У чому сиділи, в тому й стрибнули в машину. Захопила маленький рюкзачок та документи. Взяли пляшку півторалітрової води на шістьох та печиво дітям перекусити. Дорога була страшною, ночували у полі під обстрілами “Градів”, – розповіла мешканка Херсонщини, якій вдалося виїхати.

Під час евакуації родина натрапила на росіян у полі біля одного села. Вони здалеку побачили, що рашисти вийшли на дорогу з автоматами. Російські військові перевірили всю машину. Вони роздягали чоловіків до трусів та шкарпеток, шукали татуювання. Рашисти змушували роздягатися навіть жінку та дітей.

“Тільки до рота не заглядали. Малому 3 роки, а моєму братові – 13. І що може їм дитина показати чи матір? І то під дулом автомата змусили роздягнутися посеред поля у лютому-місяці. Нас пропустили, але ми не думали, що доїдемо. Здавалося, що слідом випустять автоматну чергу. Але їхали помалу, не провокуючи. Тому порівняно з іншими людьми ми ще виїхали добре і легко”, – поділилася важкими спогадами жінка.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button