Общество

"Буває лячно. Але що робити, в нас така робота", - рятувальники у прифронтовій Миколаївщині

Вони часто потрапляють під обстріли...

Цей материал також доступний

Бійці Галицинівського загону пожежної охорони першими приїжджають на пожежі в своїй громаді, чергують 24 години на добу. Часто потрапляють під обстріли, оскільки територія громади визначена як прифронтова. Кореспонденти Суспільного поспілкувалися з бійцями пожежної охорони про їхню роботу в умовах війни.

6 липня у Галицинівській громаді відносно тихо, викликів не було, — каже начальниця загону Ірина Грачова. «Бойовки» висять у шухлядах. У кожної зміни вона своя. До початку повномасштабної війни в середньому на виклики виїжджали до п’яти разів на добу. Це у літній період. Восени та взимку викликів менше. Зараз ситуація загострилась.

«В цілому в нас сильно горить ліс. Дуже сильно. Через артобстріли. В нас Лиманівський, Галицинівський і Балабанівський ліси. Коли ми самі не могли впоратися, приїжджали з 5-ї Державної пожежно-рятувальної частини і допомагали нам», — розповіла Ірина Грачова.

Загін пожежної охорони — це звичайні люди, які попередньо пройшли спеціалізоване навчання та тепер несуть варту у своїй громаді.

Анжеліка, яка служить в загоні пожежної охорони, показує наслідки обстрілів на території одного з лісових урочищ в громаді.

«Унаслідок ворожих обстрілів загорілася хвойна підстилка. Можна побачити ці припаси з одного боку, з іншого. Оно воронки від них. І таке відбувається постійно», — розповіла Анжеліка.

Приміщення, в якому базується загін, стало другим домом, — каже боєць пожежної охорони Андрій. Тут є де приготувати або розігріти їжу, між виїздами перепочити, перевдягнутися тощо.

«Квіти висадили самі, фініки висадили. Ось виноград висадили. Окультурили курилку, куточок відпочинку. Дотримуємось порядку, адже війна війною, а порядок має бути», — сказав Андрій.

Анатолій — начальник другої варти. Говорить, час доби на пожежу не впливає.

«Буває так, що нас викликають вночі гасити пожежу, буває лячно. Але що робити, в нас така робота. Ліси, суха трава зараз. Ну, і приватний сектор, будинки. Буває і самому лячно, але що робити, виїжджаємо», — розповів чоловік.

Тиждень тому, 29 червня, в загоні була одна автівка. Зараз їх вже дві — передали з Головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій в Миколаївській області на підсилення. Після оформлення всіх документів на ній працюватимуть за призначенням. Воду в цистерни набирають зі свердловини, коли немає світла і не працюють насоси — з лиману.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button