Общество

Як одружитися під час війни, навіть без особистої присутності наречених - розповіли в Корабельному ДРАЦС

Кохання перемагає війну

Цей материал також доступний

Навіть коли в Україні війна — кохання перемагає! Багатьох закоханих турбує питання, чи можуть вони одружитися під час війни. Тому Корабельний відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Миколаєві Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) пояснює, що зареєструвати шлюб в таких умовах можна. Відповідно до Указу Президента України від 24 лютого 2022 року №64 «Про введення воєнного стану в Україні», Кабінет Міністрів України у Постанові від 7 березня 2022 року №213 «Деякі питання державної реєстрації шлюбу в умовах воєнного стану» значно спростив процедуру складання шлюбу для окремої категорії осіб.

Відтак під час воєнного стану відділи державної реєстрації актів цивільного стану можуть реєструвати шлюби без особистої присутності нареченого (нареченої), якщо він (вона) є:

1. Військовослужбовцем Збройних сил, Служби безпеки, Служби зовнішньої розвідки, Державної прикордонної служби, Управління державної охорони, Національної гвардії, іншого утвореного відповідно до законів України військового формування;
2. Поліцейським, особою рядового та начальницького складу служби цивільного захисту, Державного бюро розслідувань, Державної кримінально-виконавчої служби;
3. Особою начальницького складу Національного антикорупційного бюро, Бюро економічної безпеки;
4. Працівником закладу охорони здоров’я.

Сама процедура реєстрації шлюбу для цієї категорії осіб під час воєнного стану передбачає декілька форм:

* Особа, яка відноситься до переліченої категорії, складає відповідну заяву про укладання шлюбу та подає її командиру (керівнику), яким засвідчується справжність підпису на відповідній заяві та забезпечується її передача до відділу державної реєстрації актів цивільного стану, до якого подано особисто нареченим (нареченою) заяву про державну реєстрацію шлюбу. При цьому заява може надсилатися як безпосередньо до відділу державної реєстрації актів цивільного стану, до якого подано заяву про державну реєстрацію шлюбу нареченим (нареченою), так і до іншого відділу державної реєстрації актів цивільного стану чи територіального органу Міністерства юстиції, які провадять діяльність під час воєнного стану. Ця заява повинна містити відомості безпосередньо про нього та особу, з якою він бажає зареєструвати шлюб: прізвище, власне ім’я та по батькові (за наявності), дату народження, громадянство. У разі обрання прізвища нареченого (нареченої) або приєднання до свого прізвища нареченого (нареченої), також відомості про обране прізвище.

* Факт реєстрації шлюбу також може засвідчуватися актом про укладення шлюбу, який складається безпосереднім командиром (керівником) військовослужбовця, поліцейського, особи рядового і начальницького складу служби цивільного захисту, Державного бюро розслідувань, Державної кримінально-виконавчої служби або особи начальницького складу Національного антикорупційного бюро чи Бюро економічної безпеки, та скріплюється гербовою печаткою відповідного органу (військового формування). У такому разі акт може складатися без особистої присутності одного чи обох наречених з використанням доступних засобів відеозв’язку з тим із наречених, хто відсутній, або з обома відсутніми нареченими. Зміст акту є аналогічним до того, що представлений у першій формі. Надалі акт надсилає командир (керівник), який його складав, до будь-якого відділу державної реєстрації актів цивільного стану або до територіального органу Міністерства юстиції, які провадять діяльність під час воєнного стану, для складення актового запису про шлюб у паперовій формі та внесення відомостей до Державного реєстру актів цивільного стану громадян.

* Факт реєстрації шлюбу також може засвідчуватися актом, який складає керівник закладу охорони здоров’я, в якому перебувають або працюють один чи обоє наречених, та скріплює печаткою (за наявності) цього закладу. Акт може складатися у присутності обох чи одного з наречених з використанням доступних засобів відеозв’язку з тим із них, хто відсутній, за участі двох свідків. Зміст акту є аналогічним, лише з додаванням відомостей про прізвище, власне ім’я та по батькові (за наявності), дату народження двох свідків із проставленням останніми власних підписів. Керівник закладу охорони здоров’я, який склав акт, надсилає його до будь-якого відділу державної реєстрації актів цивільного стану або до територіального органу Міністерства юстиції, які провадять діяльність під час воєнного стану для складення актового запису про шлюб у паперовій формі та внесення відомостей до Державного реєстру актів цивільного стану громадян.

При цьому законодавець наголошує, що акти, складені з 24 лютого 2022 року та які не містять усіх необхідних відомостей (крім прізвища, власного імені та по батькові (за наявності), дати народження обох наречених), є дійсними для проведення державної реєстрації шлюбу за цією процедурою до дня припинення чи скасування воєнного стану в Україні.

В усіх інших випадках процедура реєстрації шлюбу залишається незмінною. Відповідно, для державної реєстрації актів цивільного стану подаються заява, документи, які підтверджують факти, що підлягають державній реєстрації, а також паспорт громадянина України, паспортний документ іноземця або документ, що посвідчує особу без громадянства заявника, та посвідка на постійне чи тимчасове проживання або інший документ, що підтверджує законність перебування іноземця чи особи без громадянства на території України. Заяву про реєстрацію шлюбу пара подає до будь-якого органу державної реєстрації актів цивільного стану за їхнім вибором.

Заяву про реєстрацію шлюбу можна також подати онлайн на веб-порталі «Звернення у сфері державної реєстрації актів цивільного стану» (https://dracs.minjust.gov.ua/).

Державна реєстрація шлюбу дозволяється у день подання відповідної заяви.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button