Происшествия

Мешканка Миколаївщини віддала 45 тисяч гривень шахраям, які запропонували отримати міжнародну допомогу

Шахраї користуються довірливістю громадян навіть під час війни

Цей материал також доступний

Не зважаючи на повномасштабну війну та обстріли регіону, а також попередні звернення поліції із закликами не піддаватись на провокації аферистів, мешканці Миколаївської області продовжують потрапляти у пастки шахраїв.

Як повідомляє ГУ Нацполіції у Миколаївській області, 26 травня до Миколаївського районного управління поліції звернулась 38-річна місцева мешканка із повідомленням про те, що шахраї заволоділи її грошовими коштами у сумі понад 45 тисяч гривень. Зі слів жінки їй стало відомо, що можна отримати матеріальну допомогу від міжнародної організації. На одному з інтернет ресурсів вона перейшла за посиланням, де внесла дані своєї банківської картки, після чого з неї було знято грошові кошти у сумі понад 45 тисяч гривень.

За вказаним фактом розпочали кримінальне провадження за ч. 1 ст. 190 КК України «Шахрайство». Санкція статті передбачає покарання від штрафу до обмеження волі на строк до трьох років.

Поліція нагадала про сучасні й поширені види шахрайств та правила, яким потрібно слідувати, щоб уберегти себе від таких злочинів.

— Ваш родич у біді – потрібна допомога
Це найпоширеніший вид шахрайства. Схема його проста, але вирішальними тут є фактори несподіванки та гра на емоціях потерпілого. Шахраї дзвонять вам на мобільний, як правило, увечері або вночі, і починають словесну атаку. Розпитують, чи є син (чоловік, онук), якщо відповідь позитивна, то «голос» представляється працівником правоохоронного органу й повідомляє, що родич жертви затриманий поліцейськими, тому вимогливо пропонує вирішити питання про не притягнення до відповідальності за грошову винагороду. Або розповідають, що ваш «родич» потрапив у біду, наприклад, у ДТП і потрібні гроші на операцію тощо.

Якщо людина нервує та підтримує бесіду, зловмисник тріумфує — жертва «на гачку». Аферисти — хороші психологи, вони не дають жертві вийти зі стресової ситуації, ведуть діалог так, що потерпілі погоджуються допомогти «родичеві» і слухняно виконують поради «доброго» посередника. Інколи шахраї просять не припиняти розмову і не відключати телефон, щоб позбавити людей можливості передзвонити рідним і з’ясувати справжню картину. А інколи міняють голос і представляються родичами.

За грошима приїжджають безпосередньо додому до потерпілих. Це найчастіше спільники аферистів, які відповідають за роботу так званого «кур’єра». Потім кошти переводять на рахунки організаторів афери, а сам дзвінок, взагалі, завдяки доступній інтернет-телефонії, часто здійснюють засуджені навіть з колоній за кордоном.

— Вішинг
Найбільш розповсюдженими видами шахрайств є телефонне, пов’язане з виманюванням реквізитів банківських карток або іншої конфіденційної інформації. Зловмисники, зателефонувавши на мобільний телефон жертви, представляються співробітниками банку та, нібито з метою зберегти кошти на банківському рахунку клієнта, або пропонують матеріальну допомогу в зв’язку з військовим станом, повідомляють громадянам неправдиву інформацію.

Розповідають про нібито заблокування картки, існуючу необхідність уточнення контактних даних, хакерську атаку на систему банку і подібне. Люди, не розуміючи небезпеки, добровільно називають свої персональні дані, а потім з їхніх рахунків зникають грошові кошти.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button