Тема дняЭкономика

Мрію перетворено в успішний проект: СК «Ольвія» стала частиною Міжнародноі компаніі

Компанія починає новий етап як ТОВ «КЮТЕРМІНАЛЗ ОЛЬВІЯ»

Цей материал також доступний

Сьогодні, 1 грудня, майно ДП «Стивідорна компанія «Ольвія» разом з майном ДП «АМПУ» передано в концесію ТОВ «КЮТЕРМІНАЛЗ ОЛЬВІЯ» (QTerminals Olvia), про що свідчать підписані сьогодні в Міністерстві інфраструктури акти прийому-передачі. Про це на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook повідомив директор ДП «СК «Ольвія» Руслан Олійник.

«З цього моменту «Стивідорна компанія «Ольвія» стає частиною відомої Міжнародної компанії з Катару – Групи QTerminals! Цьому передували довгі 7 років зусиль і наполегливої праці багатьох людей. Тож вітаємо всіх причетних із довгоочікуваною подією!», — написав він.

Він нагадав, що цей процес розпочався ще у 2014 році, коли керівництво на той час ДП «СМП «Октябрьск» (зараз ДП «СК «Ольвія») ініціювало та неодноразово пропонувало до розгляду Міністерства інфраструктури України передачу підприємства в концесію.

Два роки потому, в 2016 році, Мінінфраструктури обрало Спеціалізований морський порт «Ольвія» у якості одного з перших пілотних проектів концесії в портовій галузі.

У серпні 2018 року, за підтримки Світового банку та Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР), завершено підготовку техніко-економічного обґрунтування (ТЕО) проєкту, в ході якої було проведено глибокий і системний аналіз ринку, фінансовий, технічний, екологічний та юридичний аналіз, а також значна робота з потенційними інвесторами, в результаті якої більше двадцяти компаній виявили свою зацікавленість проєктом, в числі яких була катарська компанія QTerminals.

У грудні 2018 року Міністерство економічного розвитку і торгівлі затвердило Висновки за результатами аналізу ефективності здійснення державно-приватного партнерства щодо проєкту концесії в порту Ольвія, що дало можливість Мінінфраструктури розпочати підготовку до конкурсу.

2 вересня 2019, під час зустрічі з керівництвом Верховної Ради, Кабміну і правоохоронних органів, Президент України Володимир Зеленський доручив Міністру інфраструктури до 1 січня 2020 року провести пілотні конкурси з передачі в концесію морських портів Ольвія і Херсон.

Отже, наприкінці 2019 року було проведено концесійний конкурс, за результатами якого 30 січня 2020 року Мінінфраструктури оголошено переможця, яким стала катарська компанія QTerminals.

20 серпня 2020 року було укладено договір про передачу в концесію на 35 років майна ДП «СК «Ольвія» та майна ДП «АМПУ», відповідно до якого компанія-концесіонер, якою є ТОВ «КЮТЕРМІНАЛЗ ОЛЬВІЯ», інвестує у розвиток порту близько 3,4 млрд грн. Окрім того, місто Миколаїв отримає не менше 80 млн грн на розвиток місцевої інфраструктури.

До 1 грудня 2021 року завершено всі необхідні роботи, проведені аудити й інвентаризація, виконані всі заходи, передбачені вимогами до перехідного періоду.

«Сьогодні ДП «СК «Ольвія» завершує етап передачі та починає новий етап як ТОВ «КЮТЕРМІНАЛЗ ОЛЬВІЯ» — частина Групи QTerminals, тож побажаємо йому успіхів та процвітання! QTerminals є провідним міжнародним оператором портів і терміналів, який надає послуги з обробки контейнерів, навалювальних та генеральних вантажів, RORO, худоби, а також послуги офшорного постачання. Включаючи порт Хамад, флагманський порт QTerminals у Катарі, та QTerminals Antalya в Туреччині, QTerminals Olvia представляє третій портовий актив Групи QTerminals», — додав Олійник.

Ольвия
QTerminals Olvia

Як додали у Міністерстві інфраструктури, майно ДП «Стивідорна компанія «Ольвія» і відповідне майно державного підприємства «Адміністрація морських портів України» передано в концесію на 35 років.

«Сьогодні ми залучаємо в порт «Ольвія» гарантовані інвестиції у розмірі 3,4 млрд грн. Майже половина цих коштів буде спрямована на розбудову порту вже у найближчі 3,5 роки. Тепер один із найперспективніших портів країни отримає нову сучасну інфраструктуру. Угодою передбачено збереження робочих місць для працівників підприємства терміном на 6 років. Також залишається вимога про максимальне залучення для роботи в порту саме українських громадян. Окремий пункт угоди — це розв’язання інфраструктурних проблем міста Миколаїв. Так, за кошти інвестора планується будівництво нового тунелю під залізницею у Корабельному районі», — заявив міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

Починаючи з 2 грудня QTerminals Olvia почне керувати портовими активами, переданими в концесію.

«Як міжнародний оператор портів і терміналів з висококваліфікованим керівництвом, QTerminals має намір застосувати весь свій досвід і знання в сфері портів і терміналів, щоб гарантувати, що QTerminals Olvia надає своїм клієнтам безпечний сервіс найвищої якості та стандарту», — сказав Невіл Біссетт, генеральний директор Групи QTerminals.

Читайте новини першими

Связанные статьи

4 комментариев

  1. За громкими словами и обещаниями легко просматривается цифра 80 миллионов гривень на развитие местной инфраструктуры. На эту сумму тоннель не построить, поэтому ближайшие три года нас ждёт ад. Уже сегодня утром в течении 15 минут ( с 7.50 до 8.05) умудрились пустить два поезда и это в час пик. Нам остаётся только перекрывать ЖД ветку. Другого пути нет. Капитализм не считается с людьми.
    Кроме того в этой статье не пишется, что же будет иметь Украина кроме развития самого порта. Я так понял, что вся прибыль уйдет в Катар и на счета высокопоставленным чиновникам Украины.
    Что будет делаться для района? Или мы опять будем в кизяке сидеть?

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button