Общество

Без договору з лікарем не дадуть: миколаївцям - про нові правила отримання інсуліну

Пацієнти лікарні в Корабельному районі потерпали від браку безкоштовних ліків

Цей материал також доступний

Мешканці Корабельного району міста Миколаєва 5 жовтня повідомили до редакції “Корабелів.Інфо” про те, що багато хто з інсулинозалежних пацієнтів, хворих на цукровий діабет, ще з 15 вересня не міг, як раніше, безкоштовно отримати через місцеву лікарню такі необхідні ліки.

Слід зазначити, що до 1 жовтня 2021 року програма забезпечення інсулінами фінансувалася за субвенцією. Обсяги субвенції з центрального бюджету були недостатніми для забезпечення щоденної потреби пацієнтів препаратами інсуліну. В результаті місцеві бюджети змушені були дофінансовувати цю програму. Через недостатнє фінансування, ліків вистачало не всім, тож, людям скаржитися, дійсно, було на що.

Тепер же, щоб кожна людина могла отримати потрібне їй лікування та препарати, гарантовані державою, безоплатно, зокрема, щоб забезпечити постійний доступ пацієнта до безоплатних препаратів інсуліну, з 1 жовтня 2021 року реімбурсацію інсулінів розпочала адмініструвати Національна служба здоров’я України (НСЗУ).

«Мы раздали все остатки, которыми еще распоряжалась больница, объясняли всем пациентам ситуацию, рассказывали, что с октября их проблемы с инсулином закончатся, нужно только правильно всё сделать по новому алгоритму, описанному НСЗУ, а еще учесть, что для получения инсулинов у пациента должна быть обязательно заключена декларация с семейным врачом», — розповіли нам в адміністрації міської лікарні №5 (колишньої Вітовської ЦРЛ, розташованій у Корабельному районі), що тепер обслуговує мешканців Миколаївської міської громади, а також Галицинівської, Первомайської, Сухоєланецької, Шевченківської сільських / селищних громад.

Пацієнту з діабетом потрібно найближчим часом відвідати ендокринолога. Це необхідно, щоб лікар створив індивідуальний план лікування і вніс його в електронну систему охорони здоров’я. На основі індивідуального плану лікування буде формуватися електронний рецепт на препарати інсуліну.

Як стверджують в НСЗУ, первинний електронний рецепт на препарати інсуліну виписує ендокринолог. Протягом терміну дії призначень ендокринолога, зафіксованих у плані лікування, повторні електронні рецепти на інсулін виписувати зможе як ендокринолог, так й сімейний лікар. Для того, щоб отримати повторний електронний рецепт у сімейного лікаря, має бути укладена декларація з лікарем, який надає первинну медичну допомогу:

«Це підвищить комфорт для пацієнта та сприятиме кращому доступу до потрібних лікарських засобів. Головне, що повинен зробити пацієнт, — укласти декларацію з сімейним лікарем, щоб мати доступ до таких електронних рецептів від сімейних лікарів».

Кожен пацієнт буде верифікований через електронну систему охорони здоров’я. В електронній картці будуть зафіксовані його план лікування, дані про стан здоров’я, результати аналізів, інформація про лікарські засоби, які він отримав за електронним рецептом. Отже, вся інформація, необхідна для супроводу та лікування таких пацієнтів. Чіткі правила та достовірні електронні дані дозволять бачити реальну картину споживання препаратів інсуліну, правильно розраховувати потребу в фінансуванні та розвивати програму реімбурсації інсулінів.

Зараз затверджено маршрут пацієнта з інсулінозалежним цукровим діабетом:

1. При первинному зверненні з електронним направленням від сімейного лікаря записатись до лікаря-ендокринолога, прийти на прийом (за територіальним принципом).

2. Лікар-ендокринолог складає план лікування, в якому зазначає тип інсуліну, форму, дозування інсуліну. План лікування обов‘зково вноситься до електронноі системи охорони здоров‘я.

3. Пацієнт отримує електронний рецепт на інсулін.

4. Пацієнт обирає будь-яку аптеку, яка має договір з НСЗУ за напрямком «реімбурсація інсулінів», та надає електронний рецепт і отримує інсулін.

5. Повторний електронний рецепт на інсулін паціент може отримати у свого сімейного лікаря та ендокринолога.

ДОВІДКА: Декларація — це договір, який підтверджує, що пацієнт хоче обслуговуватися саме у цього лікаря. Підписуючи декларацію з конкретним лікарем, ви повідомляєте державі (Національній службі здоров’я України (НСЗУ), що оплата за ваше обслуговування повинна надходити до обраного Вами медичного закладу).

Читайте новини першими

Связанные статьи

Один комментарий

  1. Закон медицины от Супрун: " Сначала деньги - потом лечение.
    Утром деньги- вечером стулья, вечером деньги - утром стулья.
    Но это ещё не всё.
    Есть в Корабельном такой семейный ликарь Гончаренко, так вот если ты не записался к ней на прием ( а запись как минимум за неделю) то можешь хоть сдохнуть, а направление не получишь. И сам прием у неё протекает как в известном рассказе "Ленин и ходаки". Типа "помоги матушка, нижайше просим". Чего ещё хотеть от Укромедицины от Супрун.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button