Общество

«єМалятко»: про нові послуги для миколаївців

Про порядок надання комплексної послуги для батьків новонароджених

Цей материал також доступний

Корабельний районний у місті Миколаєві відділ ДРАЦС (державної реєстрації актів цивільного стану) Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції нагадує місцевим мешканцям про порядок надання комплексної послуги «єМалятко».

З метою створення сприятливих умов для реалізації прав дитини у 2020 році в Україні стартував експериментальний проєкт під назвою «єМалятко». Це комплексна послуга для батьків новонароджених. За однією заявою, поданою онлайн, можна зареєструвати народження дитини та отримати до 9-ти державних послуг від різних органів влади, потрібних при народженні дитини.

Для замовлення доступні 9 послуг: 2 базові (обов’язкові) та 7 на вибір.

Базові послуги:
— державна реєстрація народження.
— визначення походження дитини.

Послуги на вибір:
• Призначення допомоги при народженні. Розмір допомоги становить 41 280 грн.: 10 320 грн. виплачуються одноразово, решта суми – по 860 грн. щомісячно протягом 3 років;
• Реєстрація в Державному реєстрі фізичних осіб-платників податків. Номер платника податків дитини вноситься до свідоцтва про народження.
• Присвоєння дитині унікального номера запису в Єдиному державному демографічному реєстрі (УНЗР). Номер вноситься до свідоцтва про народження.
• Визначення належності дитини до громадянства України. Послуга надається автоматично, лише якщо замовлено послугу з присвоєння УНЗР;
• Реєстрація місця проживання дитини. Зареєструвати місце проживання дитини потрібно протягом трьох місяців із дня ії народження. Дитина віком до 14 років може бути зареєстрована лише за місцем проживання батьків або одного з них;
• Призначення допомоги багатодітним сім’ям. На третю і кожну наступну дитину в сім’ї виплачується по 1 700 грн. щомісячно до досягнення нею 6-ти років;
• Внесення інформації про дитину до Реєстру пацієнтів. Це пришвидшить час підписання декларації з педіатром або сімейним лікарем, адже вся інформація про дитину буде у Реєстрі.

Наприклад: Батьки можуть подати заяву на порталі Дія. Для цього потрібно перейти за посиланням: https://diia.gov.ua/services/yemalyatko, авторизуватися або зареєструватися на порталі Дія, заповнити заяву та вибрати додаткові послуги, які батьки бажають замовити. Дані про заявника підтягуються автоматично, дані про другого з батьків потрібно заповнити вручну.

Підписати заяву електронним підписом.
Другому з батьків потрібно підписати заяву своїм електронним підписом, якщо:
— батько та матір не одружені;
— батько та матір мають різні прізвища/батько та матір зареєстровані за різними адресами (якщо замовлена послуга з реєстрації місця проживання дитини).

Посилання на заяву на порталі Дія надійде другому з батьків на електронну пошту.

Умови надання зазначеної послуги

Замовити послугу єМалятко можна не лише онлайн (https://diia.gov.ua/services/yemalyatko), а й офлайн: за допомогою адміністратора у пологовому будинку (до виписки), ЦНАП або відділі ДРАЦС.

Для отримання даної послуги необхідно пред’явити:

—  оригінали паспортів батьків;
—  оригінал медичного свідоцтва про народження (форма 103/о, видається у пологовому будинку) або відомості медичного висновку про народження (надається у пологовому будинку замість форми 103/о) ;
—  податкові номери обох батьків — оригінали не потрібні, достатньо мати сканкопії або фото;
—  інформація про дату, місто та орган України, де укладено шлюб (якщо батьки перебувають у шлюбі) — оригінал не потрібен, достатньо мати сканкопії або фото.

Залежно від того, які послуги обирають батьки, також може знадобитися інформація про:

— УНЗР одного з батьків для присвоєння УНЗР дитині (за наявності);
—  номер банківського рахунку у форматі IBAN для зарахування допомоги на дитину.

У деяких випадках також можуть знадобитися:

—  письмова згода одного з батьків щодо присвоєння дитині прізвища (якщо батьки мають різні прізвища і заяву подає один із них);
—  письмова згода другого з батьків щодо реєстрації народженої дитини з одним із них (якщо батьки зареєстровані за різними адресами і заяву подає один із них).

Наприклад: Комплексну послугу єМалятко на порталі Дія можуть замовити мами, які не перебувають у шлюбі і самостійно виховують дитину. Для того, щоб подати заяву онлайн, потрібно зареєструватися або авторизуватися на порталі: http://bit.ly/3rdHING. Перевірити особисті дані. Позначити у заяві, що мати не перебуває у шлюбі і що батько не визнає дитину.

У свідоцтві про народження обов’язково мають бути записані дані про умовного батька дитини. Тому їх потрібно внести до заяви. Прізвище батька має бути таке ж, як і у матері, а його ім’я та по батькові може бути будь-яким — мати обирає їх самостійно.

Також потрібно внести номер медичного висновку про народження та заповнити дані про малюка, обрати, як отримати свідоцтво, додаткові послуги та підписати заяву своїм електронним підписом.

Щойно свідоцтво про народження дитини буде готове, мати отримає лист на електронну пошту.

Якщо жінка розлучилися з чоловіком менше ніж 10 місяців тому, жінка не зможе отримати послугу єМалятко як одинока мама. У такому випадку матері потрібно подати заяву особисто у відділі ДРАЦС.

Особливості державної реєстрації народження в рамках єМалятко

Заповнення заяви на порталі Дія — це лише перший крок до отримання 9-ти державних послуг з єМалятко. Щойно батьки підписали заяву своїм електронним підписом, вона опрацьовується на порталі Дія та автоматично надсилається до відділу ДРАЦС. Далі її обробляє працівник ДРАЦС, уважно перевіряє усі внесені дані про батьків та дитину, якщо все вірно — створює актовий запис про народження, якщо є помилки — батькам надійде повідомлення з проханням подати нову заяву.

Якщо замовлені послуги з присвоєння УНЗР та номера платника податків, номери автоматично надходять на веб-портал ДРАЦС від Державної міграційної служби та Державної податкової служби. Ці номери будуть записані одразу до свідоцтва.

Після працівник ДРАЦС може роздрукувати свідоцтво про народження дитини, а інформація про документ та батьків малюка буде надіслана до установ, які реєструють місце проживання, призначають виплати та вносять дані до Реєстру пацієнтів. Після дзвінка або листа про готовність свідоцтва батьки можуть забрати його у відділі, до якого була подана заява.

Медичний висновок формує лікар у пологовому будинку. Цей електронний документ містить перелік відомостей про малюка та є підтвердженням його народження. Жодні інші паперові документи не видаються.

Номер медвисновку містить 16 латинських літер та цифр і має формат ХХХХ-ХХХХ-ХХХХ-ХХХХ. Номер надсилається матері дитини у смс. Також лікар може видати інформаційну довідку з номером висновку. Медвисновок є заміною паперового медичного свідоцтва (форма 103/о). Пологові будинки, у яких поки що немає технічної можливості, можуть видавати форму 103/о.

Отримати послугу єМалятко онлайн можна лише за наявності медвисновку. Якщо батьки мають форму 103/о, можна подати заяву офлайн — у пологовому, ЦНАП або відділі ДРАЦС.

За наявності медвисновку батьки можуть додатково замовити послугу з внесення відомостей про дитину до Реєстру пацієнтів. Коли оберуть педіатра або сімейного лікаря, дані про малюка вже будуть в електронній системі — це прискорить підписання декларації. Також лікар одразу бачитиме інформацію про здоров’я дитини.

За 2020 рік понад 47000 батьків замовили єМалятко та отримали майже 250000 послуг від різних органів влади. Найпопулярніша серед додаткових послуг — присвоєння дитині номера платника податків. Її замовили понад 45000 разів. 72% заявників додатково обирають допомогу при народженні, 50% -присвоєння дитині УНЗР.

Проблеми, які можуть виникати у практичній роботі в процесі реалізації
експериментального проекту єМалятко та пропозиції для вдосконалення роботи

«єМалятко» – експериментальний проєкт, який працює наразі в режимі бета-тесту. Відповідно, не всі функції ще реалізовані. Реалізація та доопрацювання цього проекту триватиме протягом 2020-2022 років, про що йдеться в Постанові КМУ №691.

Для замовлення поки що недоступна видача посвідчень батьків багатодітної сім’ї та дитини з багатодітної сім’ї.

Іноді при внесенні номеру медвисновку до заяви єМалятко може з’являтися повідомлення, що номер недійсний. Найімовірніше, дані про матір або дитину були внесені некоректно. Це можуть бути:

• паспортні дані;
• номер платника податків (РНОКПП);
• дата народження дитини;
• стать дитини.

Для того, щоб виправити дані, потрібно звернутися до лікаря у пологовому будинку або сімейного лікаря. Лікар у “Картці пацієнтки” перевірить усі дані та виправить помилки. Якщо була помилка у даних про матір — внесіть номер медвисновку, який отримали раніше. Якщо була помилка у даних про дитину — лікар створить новий медвисновок, номер якого надійде у смс.

Також однією з найпоширеніших помилок є багаторазове накладення електронного цифрового підпису батьків, але це насамперед технічні помилки у роботі порталу Дія, у такому разі батькам потрібно повторно подавати заяву.

Ще одна розповсюджена проблема – це робота веб-порталу ДРАЦС. Оформлена адміністратором заява послуги єМалятко через портал Дія довгий час не надходить до веб-порталу ДРАЦС, тому багато часу відходить на очікування реєстрації новонародженої дитини. Виникають помилки у формуванні свідоцтва та його друкуванні, випливає вікно що свідоцтво про народження вже успішно роздруковано, хоча його тільки починали формувати. В даній проблемі рекомендують очистити локальне сховище, сховище форм та повністю історію браузера, через який здійснюється вхід до системи.

Нагадаємо, ми писали:
Бажен, Кансуелла, Дамир, Евангелина… Сколько детей родилось за год в Корабельном районе и как их назвали

Читайте новини першими

Связанные статьи

2 комментариев

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button