КультураОбщество

Від дитячої мрії - до членства в Національній спілці: у Корабельному пишаються творчістю митця з Вітовщини

Сергій Глушко вже 30 років є членом Національної спілки майстрів народного мистецтва України

Цей материал також доступний

Сергій Володимирович Глушко народився в селі Лупареве Жовтневого району Миколаївської області 27 липня 1963 року. Корінням родина Глушків з Градіжська Глобинського району, що на Полтавщині. Сергій пригадує, що почав малювати ще в дошкільні роки. Тяга до малювання так і залишилась на все життя. В 1989 році він закінчив дворічні курси художників-оформлювачів при Миколаївському науково-методичному центрі.

Ще в дитинстві, знайдені на крутих берегах ріки, черепки розбитого античного посуду справили велике враження на малого хлопчика. Мрію про гончарство підсвідомо носив до 1985 року. Поштовх до творчої праці дав тогочасний голова сільської ради с. Лимани Колловіні Роберт Жеванович. А починав молодий майстер з допомогою книги В. О. Рєзцова «При гончарному крузі», сам виготовив своє перше гончарне колесо. В Лупарівській школі попросив на деякий час муфельну піч. Так почалось гончарство, реалізація дитячої мрії.

Сергій Володимирович з особливою теплотою і вдячністю розповідає про головного інженера комунгоспу при Лиманівській сільраді Єршова Володимира Олександровича. На протязі тривалого часу Володимир Олександрович постійно підтримував молодого майстра, спонсорував його. В 1991 році Малина Валерій Васильович від імені Національної спілки майстрів народного мистецтва запропонував гончареві організувати до 5-ти річного ювілею Спілки виставку, після якої він був визнаний народним майстром та прийнятий до товариства митців рішенням головного офісу в Києві.

Далі доля пов’язує митця з «Інститутом історії та права» при Миколаївському державному університеті імені Сухомлинського. У 2002 році відкривається гурток-творча майстерня, який очолює Сергій Володимирович Глушко.

З 1991 року Сергій — учасник і лауреат виставок народної творчості області та міста Миколаєва. Для його творчості характерні витончені форми. Роботи покриті рідкими ангобами, дотримується грецького стилю у техніці обпалу, успішні експерименти з якого сприяли появі статті про творчі досягнення нашого талановитого земляка в п’ятому томі багатотомного енциклопедичного видання «Енциклопедія сучасної України».

Творчості митця притаманна глибока любов до степового українського Побужжя, до України, до рідної мови, до витоків народної творчості, до античних джерел, які поряд. З 2010 р. митець проводить майстер-класи у бібліотеці для дорослих №18 (по пр. Корабелів, 12 у Миколаєві).

В планах на майбутнє — робота на благо місцевої територіальної громади над відродженням народних промислів, традицій та обрядів, виховання юних лупарівських гончарів та створення позитивного образу українського села для розвитку сільського туризму.

Бажаємо успіхів цій яскравій і талановитій людині!

Завідуюча бібліотекою-філією №18 для дорослих
у Корабельному районі міста Миколаєва

Лілія Полковниченко

Читайте також: Сергей Глушко — единственный в Витовском и Корабельном районах, о ком написано в «Энциклопедии современной Украины»

Читайте новини першими

Связанные статьи

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button