Общество

За ухилення від призову в особливий період передбачена кримінальна відповідальність

Резервістів в особливий період можуть відправити до ЗСУ без оголошення мобілізації

Цей материал також доступний

Корабельний районний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки (колишній військкомат) інформує, що президентом України було підписано Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань виконання військового обов’язку та ведення військового обліку» №1357-ІХ, який набув чинності з 23.04.2021 р.

Цим законом удосконалюються вимоги щодо комплектування Збройних Сил України та інших військових формувань резервістами (військово-навченими особами з бойовим досвідом) в особливий період без оголошення мобілізації. Це дасть змогу оперативно доукомплектувати резервістами військові частини всіх сил оборони держави, чим суттєво підвищити їхню боєздатність під час військової агресії, що стрімко наростає, а також швидко збільшити бойовий потенціал сил оборони та вчасно реагувати на раптові загрози національній безпеці.

Зокрема, закон запроваджує новий вид військової служби – військова служба за призовом осіб із числа резервістів у особливий період.

Так, в особливий період на військову службу призиватимуть громадян, які уклали контракти про проходження служби у військовому резерві та/або зараховані до військового оперативного резерву. Рішення про проведення такого призову ухвалюватиме Верховний Головнокомандувач ЗСУ за поданням Головнокомандувача ЗСУ. У рішенні визначатимуться категорії резервістів, яких необхідно буде призивати, завдання, обсяги, строки та порядок проведення призову тощо.

На громадян, яких призиватимуть із числа резервістів у особливий період, поширюватимуться ті самі трудові, соціально-правові та освітні гарантії, які передбачені для мобілізованих осіб. Зокрема, закріплюються гарантії у сприянні працевлаштуванню для молодих людей протягом шести місяців після припинення такої служби.

Також реформується система військового обліку та діяльність місцевих органів військового управління, базуючись на європейських принципах і підходах.

Зокрема, передбачається створення на базі військкоматів територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки; упорядкування питань військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, у зв’язку з чим Корабельний районний військовий комісаріат перейменовано на Корабельний районний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки.

Удосконалюється порядок здійснення військового обліку резервістів, серед іншого за допомогою автоматизованої інформаційно-телекомунікаційної системи «Оберіг» (Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів).

Крім того, Закон осучаснює вимоги до адміністративної відповідальності посадових осіб, резервістів, військовозобов’язаних та призовників за порушення законодавства про військовий обов’язок і військову службу та умисне зіпсуття чи втрату з необережності військово-облікових документів суттєвим підвищенням суми накладених штрафів за порушення, а саме за неявку до РТЦК та СП з метою проходження медичного огляду, оформлення військово-облікових документів, уточнення військового-облікових даних передбачено штраф від 510 до 1700 гривень.

Ухилення призовника, військовозобов’язаного, резервіста від військового обліку після попередження, зробленого військовим комісаром, карається штрафом від 5100 до 8500 гривень.

Також запроваджується кримінальна відповідальність за ухилення від призову в особливий період; від військового обліку або навчальних (спеціальних) зборів. Ухилення військовозобов’язаного, резервіста від навчальних (спеціальних) зборів карається штрафом від 8500 до 11900 гривень.

Корабельний районний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки, з метою попереджувальних заходів, звертається до мешканців Корабельного району неухильно дотримуватись правил військового обліку, виконувати свій обов’язок щодо захисту Вітчизни та не порушувати діюче законодавство.

За отриманням більш детальної інформації просимо звертатись до Корабельного районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, який знаходиться за адресою: м. Миколаїв, просп. Богоявленський, 309. Контактний телефон – 0512-64-53-00.

Приймальний день – середа (з 09:00 до 16:00).

Учасники бойових дій та члени їх сімей приймаються щодня позачергово.

Читайте новини першими

Связанные статьи

8 комментариев

  1. Сынок Турчинова во время боёв с "агрессором" спокойно защищал диссертацию (в 25-то лет, самый боевой возраст). Сынишки другого патриота - Порошенка, грызли гранит науки за рубежом и ни разу не поперхнулись. Сам Вовчик играл х...ми на фортепьяно, вместо того чтобы кормить вшей в окопах. А вы, идите, бороните их красивую жизнь, недоумки. Может быть вам выделят 2 га неугодий когда-нибудь, если выживете.

    1. Тебе, дурному, не понять почему в 14 шли добровольно в военкомат. Почему не уклонялись от повесток, не за Турчинова или Порошенко. Но объяснять это тебе - это как перед свиньёй метать бисер. Самый большой парадокс состоит в том, что от войны больше всех устали те кто ее и не видел, а в лучшем случае платили военный сбор.

      1. Если ты такой умный, то объясни почему сегодня нет добровольцев, а наоборот, приняли закон о силовом принуждении захыщать нэньку. Закончились желающие? Или патриотизм? Почему, вместо защиты батькивщины, молодежь предпочитает клубнику собирать на европейщине?
        И, если ты такой понятливый, то почему сам отсиделся на диване и весь твой патриотизм ограничился тем, что ты Путина нехорошим словом обозвал? Ты что, не понимаешь, что ты выглядишь моральным уродом, сопливым подростком, а не мужиком, способным защитить свою страну?

        1. Что ж вы, москалятки, так возбудились? Всё вам европейская клубника покоя не даёт! Обосрались в 14 будете обсераться и дальше со своими прогнозами. Такие недоумки как вы )(уйлу впаривали, что стоит только вытянуть походные колонны, как тут же все будут встречать хлебом солью. И воевать некому, бо все на клубнике. ?

  2. Пусть они сначала дадут парням все льготы которые положенные, группы инвалидности ,кто там уже был,а то понимаешь ли парней через х.й кинули а теперь собрались кого-то мобилизовать.

  3. Уже через военкомат решили бюджет наполнять)) в Конструкции Украины нет нового названия военкомата и всё это незаконно (штрафы) если в конструкцию новое название внесут тогда законно будет! А так получается как с масками)) верховний суд говорит что конституция самый главный закон!!! И права могут обмежені только в двух случаях, военное положение и чрезвычайное! Особенного нет! И им пофиг, штрафуют, и нагибают нас. Тот кто вкурсе, тот меня поймёт. А вообще-то дайте людям льготы, зарплаты хорошие! (контрактникам) и у вас очередь каждый день будет стоять! А так никто не хочет прийти в военкомат здоровым а после ранения (нидай Бог) продовать все чтобы выличить себя,потом родина почему-то забывае про гражданина бо его лечить нужно,таких случаев очень много. Как то так.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button