Общество

В Миколаєві презентували довідник дерев, які можна побачити на вулицях міста

Цей довідник важливий для подальших кроків зі збереження зелених насаджень в місті.

Цей материал також доступний

В Миколаєві презентували перший в своєму роді унікальний довідник-визначник миколаївських дерев. У ньому представлені 14 найбільш поширених у місті зелених насаджень, які знайомі кожному миколаївцю і які легко визначити без допомоги спеціальних навичок. Про це інфморує кореспондент MyCity.

Презентація відбулась 27 березня у Науковій бібліотеці ім. Гмирьова. Серед дерев, які увійшли до визначника: платани, робінії, софори, тополі, дуби, клени, ялини та інші представники міської флори. Це лише перший такий визначник, — зазначають упорядники. Над ним до речі працювали екологи, активісти, представники обласного управління екології. В подальшому готують наступні видання, які будуть містити більш рідкісні дерева.

Визначник орієнтований для широкого кола читачів, але більше за все стануть в нагоді у школярів та студентів.

У визначнику дерев вказані види зелених насаджень, роз’яснюються їхні особливості, функцію. Загалом у виданні зібрана науково-популярна інформація, оздоблена світлинами, — розповідає голова ГО «Кінбурн» Микола Грубий — співробітник Національного природного парку Білобережжя Святослава.

«Екопросвітницька діяльність заключається в тому, щоби діти мали обгрунтовані знання щодо дерев, щоби вони зберігали флору і фауну нашої області, щоби вони мали свою позицію, щодо екологічних питань», — сказав він.

Долучились до упорядкування видання викладачі НУК ім. Адмірала Макарова.

«Треба берегти, піклуватися про дерева, при посадці насаджень потрібно брати до уваги дерево, яке підходить для наших кліматичних умов. Дітям, студентам, це буде цікаво. Тут зручна форма видання, яке можна буде брати із собою», — розповіла викладач НУК ім. Макарова, Кандидат технічних наук зі спеціальності «Екологічна безпека» Інна Тимченко.

Провідний фахівець наукового відділу регіонального ландшафтного парку «Тилігульський» Альона Бурятинська відзначає, що довідник допоможе майбутнім поколінням сформувати лююбов до зелених насаджень у місті.

«Берегти можна тільки те, що добре знаєш. Коли ми ходимо по вулицям і бачимо дерева, завдяки цьому визначнику можемо визначити чим одна рослина різниться від іншої, яка його особлива функція», — сказала вона.

Відвідали презентацію і депутати. Депутатка обласної ради, головуюча депутатської комісії з «екології» Алла Ряжських відзначила, що довідник має підштовхнути до процесу інвентаризації дерев в Миколаєві, а також запропонувала цікаву акцію для школярів.

«Щоби кожна школа саджала стільки дерев, скільки учнів у школі щороку. Це буде такий захід, який буде виховувати в дітях бережне відношення до довкілля, нашого життя», — сказала вона.

А відомий еколог, природо охоронець Олег Деркач підкреслив, що Миколаїв — це єдине місто в Україні, яке немає власного дендропарку.

«Миколаїв — єдиний адміністративний центр в Україні, який не має дендропарку. Але ніхто не займається науково-дослідною роботою, інтродукцією, аклиматизацією», — сказав він.

Цей довідник важливий для подальших кроків зі збереження зелених насаджень в місті.

«Будемо знайомити дітей з різноманіттям дендрофлори, будемо залучати до створення зеленого каркасу міста. Можливо, дійсно, з’явиться у нас дендропарк, як установа і тоді можливо, ми зможемо змінити ставлення громадян до зелених насаджень», — розповів Олег Деркач.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Один комментарий

  1. «Миколаїв — єдиний адміністративний центр в Україні, який не має дендропарку...."
    а ранее говорили что есть, там где эпик строится

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button