Общество

Трагедия 9-го апреля: в подстрекательстве сепаратизма обвинили Москву

9 квітня було проголошено в Грузії «Днем національної єдності»

Цей материал також доступний

В этот день произошло много знаменательных исторических событий. Одно из них — 9 апреля 1989 года — советские войска разогнали антисоветскую демонстрацию в Тбилиси (тогда это был город Грузинской ССР), что привлекло к многочисленным жертвам среди мирного населения. Эти кровавые события получили название Трагедия 9-го апреля. Вот что об этом пишут источники:

«Події 9 квітня 1989 р. були кульмінаційним моментом декількох днів протесту у центрі Тбілісі, спрямованих проти сепаратизму в Абхазії і на підтримку незалежності Грузії. Зокрема, демонстранти висували вимоги скасувати автономію в Абхазії, вимагали більшої незалежності від Москви. Причиною початку мітингів стало рішення одного з сіл Абхазії приєднатися до РРФСР — представники опозиції звинуватили Москву у підбурюванні сепаратизму. Це викликало мітинг протесту 4 квітня 1989 р. у Тбілісі. Пізніше до гасел зупинити сепаратизм приєдналися також заклики проти Радянської влади в Грузії та на підтримку незалежності Грузії. Багатотисячне зібрання людей в центрі Тбілісі було мирним, не було зафіксовано жодних випадків насилля або спроб захопити владу. Попри це, керівництво республіки не вступало в діалог з демонстрантами і натомість почало шукати підтримку у центральної влади СРСР: 7 квітня ЦК Компартії Грузії звернулося до Москви із проханням направити до Тбілісі додаткові військові підрозділи. Рішення розігнати демонстрацію силою було прийняте грузинськими комуністами 8 квітня.

7 — 8 квітня до Тбілісі було направлено декілька військових підрозділів збройних сил СРСР, зокрема військовослужбовці з Пермі, Воронежа та Горького. Однак у безпосередньому розгоні демонстрантів брали участь військовослужбовці дивізії Дзержинського з Вірменії і грузинські міліціонери. На чолі операції поставили командувача військовим округом генерала Ігоря Родіонова. Загальна кількість військовослужбовців, безпосередньо задіяних у розгоні демонстрації, сягала 900 чоловік, до котрих також долучили військову техніку — бронетранспортери та бойові машини десанту. Напередодні розгону почалася демонстрація військової сили — по місту проїхали танки і пролетіли військові гелікоптери. Демонстрація сили викликала тільки озлоблення людей і збільшила їхню кількість. У ніч на 9 квітня на площі перед парламентом республіки зібралося близько 10 000 чоловік, за допомогою вантажівок і тролейбусів були споруджені барикади.

О 02:50 ранку була передана вимога міліції негайно звільнити площу і розійтися. Через годину з подібним проханням до демонстрантів звернувся патріарх Ілія ІІ. Попри це, демонстранти продовжували співати, демонструючи мирні наміри. Також було прийнято рішення не чинити опору і при появі солдат сідати на землю, оскільки сподівалися, що за традицією «лежачих не б’ють», армія їх не чіпатиме. Однак о 04:21 почався наступ міліції і військ. Солдати почали бити демонстрантів гумовими кийками, а десантники використовували саперні лопатки проти беззбройних людей. Також застосовувався сльозогінний газ. В результаті дій військових загинуло 19 людей, 16 з них — молоді жінки. Більшість жертв загинуло від тисняви, коли під натиском військ натовп рушив з площі. Значна кількість людей — більше чотирьох тисяч, отримали поранення від газу і ударів саперними лопатками. Ця трагедія прискорила вихід Грузії з СРСР. 9 квітня було проголошено в Грузії «Днем національної єдності».

9 апреля также отмечают Национальные праздники:

  • Боливия, Косово: День Конституции
  • Филиппины: День доблести
  • Тунис: День памяти мучеников
  • Дания: День памяти немецкого вторжения
  • Финляндия: День финского языка
  • США: Национальный день бывших военнопленных, День работников библиотеки.

Еще несколько знаменательных событийя этого дня в истории:

1667 — в Париже состоялась первая в мире публичная художественная выставка.

1860 — французский изобретатель Эдуард-Леон Скотт де Мартинвилл сделал первую аудиозапись, которая хранится в парижском архиве.

1930 — в Нью-Йорке впервые продемонстрировали работу видеотелефона. Связь установлена между офисами компаний Bell Laboratories и AT & T.

1963 — экс-премьер-министр Великобритании Уинстон Черчилль стал первым иностранцем, которому Конгресс США присвоил звание почетного гражданина США.

1966 — Ватикан отменил Индекс запрещенных книг, просуществовавший более четырех веков.

1970 — Пол Маккартни заявил, что больше не будет сотрудничать с Джоном Ленноном, положив конец существованию «The Beatles» как группы.

2003 — Европарламент одобрил вступление в Европейский союз 10 новых членов: Кипра, Мальты, Эстонии, Латвии, Литвы, Венгрии, Польши, Чехии, Словакии и Словении.

2015 — в Украине вступил в силу закон о декоммунизации.

2020 — Главный санврач Украины прилетел в Николаев, чтобы проверить, почему в области нет ни одного случая COVID-19 (Видео)

Читайте новини першими

Связанные статьи

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button