Общество

Депутаты облсовета поддержали проект создания дендрологического парка "Дружба" в Корабельном районе

"Это то, чего ждут от нас наши избиратели"

Цей материал також доступний

В Николаевском областном совете рассмотрели депутатский запрос Аллы Ряжских, которая просила поддержать предложение создания и организации дендрологического парка местного значения «Дружба»в Корабельном районе г. Николаева.

«Це питання розглянуте та підтримано 8-ма комісіями, у тому числі профільними», — перед выступление Аллы Ряжских уточнила Анна Замазеева.

«28 років цьому питанню… Всі мі розуміємо, що наші ліси, парки та сквери — це легені нашої держави – це якість повітря, ґрунту води, це якість нашого життя.

У 1993 році рішенням 19 сесії 21 скликання Миколаївської обласної ради народних депутатів від 21.12.1993 р. №12 територію парку «Дружба» було зарезервовано для створення об’єкту природно-заповідного фонду – парку-пам’ятки садово-паркового мистецтва місцевого значення.

Вже 28 років це рішення не мало подальшої реалізації. Чи актуально воно зараз? Так! Це думка громади, її підтримують науковці, екологи, лікарі, економісти, культурні діячі. Існує суспільний запит на створення на цій території дендрологічного парку.

Згідно зі ст. 5 Закону України Про Природно-заповідний фонд, рішення про створення та організацію території природно-заповідного фонду місцевого значення приймає обласна рада. Це ми з вами!

На жаль, Миколаївська область — єдина, яка не має ані ботанічного саду, ані дендропарку.

Статус дендропарку, згідно главі 9 ст. 33 Закону України про Природно-Заповідний фонд, дозволить області створити спеціальний суб’єкт для подальшого розвитку цієї території.

Дендрологічний парк «Дружба» стане місцем культурного відпочинку наших громадян, туристичним магнітом, де можуть проводитися яскраві фестивалі, місцем дружби людини з навколишнім природним середовищем, місцем спорту та відпочинку. Статус дендрологічного парку дозволить науковцям і студентам наших вузів реалізовувати свої наукові програми. Крім того, зелені насадження є нейтралізатором шкоди, яку завдає екології області промислова та побутова забрудненість.

Фінансування проєкту створення та організацію відповідної території об’єктом природно-заповідного фонду-дендрологічного парку передбачені в прийнятій програмі охорони довкілля.

Ми маємо усунути усі бар’єри та співпрацювати для загальної мети — процвітання Миколаївщини, покращення екології та зміцненню падіння рівню захворюваності.

Підтримка парку — це наша з вами спільна справа, за яку нам не буде соромно. Це те, чого чекають від нас наші виборці, питання отримало позитивний висновок від всіх постійних комісій. Прошу підтримати мій депутатський запит щодо перевірки стану виконання рішення від 1993 р. та пропозицію про створення та організацію дендрологічного парку місцевого значення на території об’єкту зеленого господарства парку «Дружба».

На вопрос депутатов в зале о финансировании Ряжских ответила, что это совместное финансирование города и области:

«Це буде співфінансування, парк знаходиться на балансі ЖКГ міста… Це ми даємо юридичний поштовх, розумієте, шоб там не вирубували дерева. Як я була в цьому парку, там вирубували дерева. Нам треба надати юридичну основу».

Областной совет поддержал данный запрос – решение набрало 38 голосов.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button