Общество

Уже вісім країн призупиняють щеплення проти COVID-19 вакциною AstraZeneсa

Уже вісім країн призупинили вакцинацію громадян проти коронавірусу препаратом AstraZeneсa. Данія, Норвегія, Ісландія та Італія оголосили, що припинять розповсюджувати вакцину через побічні ефекти. Про це пишуть Reuters та BBC.

Так, Данія оголосила, що тимчасово припинить використання вакцини AstraZeneсa/Oxford як запобіжний захід після повідомлення про одну смерть, а також ㅡ про утворення тромбів у людей, яких щепили цим препаратом.

Міністерство охорони здоров’я заявляє, що поки рано говорити, чи існує зв’язок між цим та вакциною AstraZeneca. Як запобіжний захід влада Данії на 14 днів призупинить використання препарату.

Після такого кроку Данії аналогічне рішення ухвалили ще дві скандинавські країни ㅡ Норвегія та Ісландія. Жодна з країн не зазначила, скільки триватиме пауза у вакцинації цим препаратом. Директор із запобігання та боротьби з інфекціями Норвезького інституту громадського здоров’я Гейр Букхольм заявив, що рішення є питанням обережності.

Водночас Італійське агентство з лікарських засобів (AIFA) повідомило, що заборонить використовувати конкретну партію препарату та залишає за собою право «вживати подальших заходів, якщо це буде необхідно».

Раніше рішення призупинити щеплення вакциною AstraZeneсa також ухвалили Естонія, Латвія, Литва, Люксембург. Країни розслідуватимуть, чи справді цей препарат впливає на згущення крові.

Що кажуть експерти?

Європейське агентство лікарських засобів (EMA) зазначило, що попередня перевірка партії вакцини AstraZeneсa (ABV5300) не показала, що саме вона є причиною випадків утворення тромбів у пацієнтів. Партія вакцини містила мільйон доз препарату, її направили до 17 країн Євросоюзу.

Наразі Комітет із безпеки агентства розслідує випадки, пов’язані з можливою «побічкою» вакцин із цієї партії. Усього, за даними EMA, станом на 9 березня було зареєстровано 22 випадки утворення тромбів серед 3 мільйонів людей, щеплених вакциною COVID-19 AstraZeneca в Європі.

Що відомо про вакцину AstraZeneca?

Вона використовує вірусний вектор, створений на основі послабленого вірусу, що викликає застуду в шимпанзе, і містить генетичний матеріал коронавірусу. Після вакцинації формується спеціальний шипоподібний білок, який допомагає імунній системі розпізнавати коронавірус, якщо той потрапляє в організм людини.

Вакцину виробляють одразу кілька організацій: компанія AstraZeneca-SKBio, що у Південній Кореї, та Інститут сироватки крові в Індії.

Попри низьку ефективність препарату (ВООЗ зазначає про 63,09% ефективності), проти конкурентів AstraZeneca є значно дешевшою та простішою в транспортуванні (не потребує спеціальних холодильників), а також однією з перших долучилася до ініціативи COVAX із розподілу вакцин серед бідних країн.

Першими препарат AstraZeneca схвалили у Великій Британії. Крім того, вакцина стала третьою, яку дозволили для використання в Європейському Союзі. Водночас деякі країни ЄС заборонили її використання для людей похилого віку, аргументуючи це відсутністю достатньої кількості даних випробувань.

Крім того, Південно-Африканська Республіка призупинила вакцинацію від коронавірусу препаратом AstraZeneca через його неефективність проти тамтешнього штаму коронавірусу. У компанії планують модифікувати вакцину до осені 2021 року, щоб вона захищала і проти мутацій SARS-CoV-2.

Які ще є вакцини проти COVID-19, у чому їхні недоліки та переваги ㅡ ви можете прочитати в нашому гіді вакцинами.

Читайте новини першими

Связанные статьи

2 комментариев

  1. Вот вам и хвалённый Европейский союз. Мы, мол, такие правильные, у нас фуфло не катит, у нас строгие правила. А, оказывается, своё фуфло запросто регистрируется, несмотря на, якобы, строжайшие проверки, а действительно хорошие вакцины остаются за бортом. Не удивлюсь, что скоро весь ЕС будет спутником прививаться. Да и на Украину российская вакцина зайдёт реверсным путём, также как и российский газ, через какой-нибудь Роттердам, то есть через ж...пу и в три раза дороже. Слава украинским державным диячам, минимизирующим украинское население в угоду Западу!

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button