ИсторияПолитикаТема дня

"Вернуть Корабельному району статус города", - глава Николаевского облсовета Виктория Москаленко

Предложила для сохранения исторической памяти переименовать Корабельный район в Витовский

Цей материал також доступний

Кандидат в депутаты Николаевского облсовета от партии «Европейская солидарность» по Корабельному и Витовскому районам Виктория Москаленко (глава облсовета) предложила для сохранения исторической памяти переименовать Корабельный район в Витовский. И вместе с единомышленниками инициировала вопрос о возвращении Корабельному району статуса отдельного города. Об этом она написала на своей странице в Facebook:

«Так розпорядилась доля, що я балотуюсь до Миколаївська Обласна рада не тільки від Вітовського, а й від Корабельного району, тому наша команда для себе напрацювує план першочергових дій для розвитку району.

Я працювала в Корабельному районі у Вітовська районна державна адміністрація у 2014 році, тому для мене цей район також, як рідний. І я ще тоді розуміла туристичний і економічний потенціал Корабельного району!

Тепер по суті!

Сьогодні активна громадськість Корабельного району поділилися зі мною своїми планами щодо відновлення історичної справедливості у питанні приєднання міста Жовтневого у 1973 році до міста Миколаєва у статусі Корабельного району.

Поспілкувавшись з краєзнавцями, було піднято ще одне не менш важливе питання, яке також стосується збереження історичної пам’яті нашого краю, а саме, повернути назву Корабельному району — Вітовський!

Хочу висловити і свою думку з цього приводу і звернутися до жителів Корабельного району!

Розпочну з дуже короткого екскурсу в історію.

Колись на території нинішнього Корабельного району існувало поселення Вітовка, яку 621 рік назад, у 1399 році, заснував Великий князь, Великого Князівства Литовського — Вітовт, витіснивши з цих країв панування «Золотої орди». Звісно, що поселення існувало і раніше, але письмові згадки про цю місцевість, маємо саме з часів Вітовта.

Через, приблизно 390 років, сюди приходить Потьомкін і встановлює панування Росії. Через десять років, Потьмкін почне змінювати топоніміку нашого краю шляхом перейменування населеннях пунктів. Не обійшла цієї участі і Вітовка. Так, за «легкої руки» Потьомкіна, Вітовка отримала назву — Богоявленськ.

Така назва проіснувала, до часів початку 20 сторіччя, коли УНР була окупована Радянською Росією. З того часу Богоявленськ, став Жовтневим, а в 1961 році отримав статус міста. До його складу увійшли 19 сільських та 2 селищні ради. Село Балабанівка, також було включено у смугу міста Жовтневе.

Потім, у 1973 році, радянська влада не питаючи думки і бажання мешканців міста Жовтневого, приєднує місто до Миколаєва, у статусі району з назвою — Корабельний.

Ось така дуже коротенька історія.

А тепер, що ми маємо на сьогодні.

А на сьогодні, Корабельний район є головним бюджетоутворюючим районом міста Миколаєва. Левова частка бюджету міста надходить саме з Корабельного району, не буду перелічувати причини та наявність потужних підприємств, які цьому сприяють.

Але, є одне але, про що люди обурюються. Фінансується Корабельний район, чомусь за остаточним принципом, і не своїми депутатами, тому що район не має своєї районної ради, а депутатами міської ради, які мають на меті затягнути кошти саме на свої райони, звідки вони обиралися.

Воно і логічно, але, якби ж все розподілялося справедливо. А справедливо чи ні, ми бачимо у якому стані, є Корабельний район, і чому він вважається не престижним. Як там у об’явах на сайтах з продажу, покупки та винаймання житла в оренду пишуть:

«Корабельный район не предлагать.»

Ось це і є оцінка, як міська влада всі ці роки відносилася до Корабельного району. Справедливо це?

Я вважаю, що — ні.

У нас зараз влада взяла моду робити всілякі опитування з приводу чи без, так ось, я скористаюся нагодою і хочу запропонувати своє опитування для мешканців Корабельного району в рамках реформи децентралізації.

Так ось:

Чи підтримуєте Ви ініціативу повернути собі статус окремого міста, зі своїм бюджетом, своїм головою і своїми депутатами?

Звісно, що це не швидкий шлях, але якщо це отримає підтримку переважної більшості жителів району, то народні депутати, які представляють інтереси громади Корабельного району у Верховній Раді, повинні будуть виконувати побажання своїх виборців.

Як казав великий полководець Наполеон Бонапарт: «Головне розпочати бій, а там побачимо»!

І ще, звичайно, що маючи таку давню історію, у більш ніж 620 років, не хотілося щоб район, який старший за Миколаїв на 390 років, втратив свою ідентичність і був забутий нащадками.

Я маю на увазі нещодавню адміністративну реформу, за якою Вітовський район, колишній Жовтневий район міста Жовтневого (нині Корабельний район), втратив свою назву, об’єднавшись у один Миколаївський район. Бачу тут не обійшлося без бажання прихильників руського міру, стерти історичну пам’ять і залишити міф про те, що до приходу Потьомкіна тут було дике поле.

Отже, про перші кроки нашої команди вам повідомила:

1. Ми будемо наполягати на поверненні первісної назви Корабельному району саме Вітовський район, задля збереження історичної пам’яті, бо з часом все забудеться.

2. Організуємо соціальне опитування щодо бажання мешканців району стати окремою громадою зі своїм бюджетом і місцевим самоврядуванням.

Далі буде!

Працюємо над планом розвитку Вітовського району!»

Читайте новини першими

Связанные статьи

26 комментариев

  1. Ага отделимся от Николаева и будем витовской народной республикой. Пошла нах...р со своими предложениями

  2. Что тут можно сказать в ответ ч*ошнице? как и всей её партии? иди вы все в еБропу хоть передом или задом, а мы уже и так в Европе, вот так

    1. Одобряю. И обязательно построить консерваторию, в каждое окно по пулемёту а на крыше пушку, что б никакая б..дь консервы не тырила.

  3. Сначала отделиться от Николаева, а потом на "исторической" основе снюхаться с Литвой и Польшей? Да это же чистой воды сепаратизм. И куда смотрит СБУ?

    1. СБУ при этой схеме массово начнёт скупать недвижимость в районе. Ибо чем ближе к Европе и дальше от рашки тем спокойнее.

  4. Знакомая сепарская тема - "как и донецкая область, корабельный район, оказывается, тянет всю ленивую Украину. Пора отделяться..."
    Корабельный район точно не потянет новых дармоедов. Развивать и разделять все-же разные понятия. А люди потихоньку пакостят под прикрытием патриотизма. Витовта с Потемкиным поделить не могут. Россия тут вкладывает средства и имеет власть. Если вы проевропейские - то привлекайте средства от ЕС, и тогда будете за власть бороться. А вы с дырявыми колошами хотите навести историческую справедливость. Так бывает, но только в сказках.

    1. Расия выкачивает средства и вкладывает красный шлам. Рашкованскии "инвесторы" гробят всё чему есть альтернатива на расии.

    2. Она хочет отделиться от Николаева под предлогом заботы об исторической идентичности, проклиная "русский мир" в забвении Витовки, но при этом не забывает про "наявність потужних підприємств", которые этот проклятый "русский мир" понастроил в Корабельном районе.
      Как это типично для двойных хохляцких стандартов!
      Почему бы тебе, Вика Москаленко, не отделиться со своей Витовкой, прихватив в собственность вот ту самую заброшенную крыныцю, которую вырыл князь Витовт, а не раззевать рот на предприятия "русского мира", а, если раззевать, то хотя бы не хаять "русский мир"?

        1. Все постройки, кроме построек УМ и крыныци Витовта.

        2. Наверное маскали уже тогда были тут чужие и для них спецом построили ДИС? Вот ты лепило, большинство технологий совка или куплены или спи3жены и то реализация многих проектов осуществлялась с помощью иностранных сотрудников, как высшего звена, так и высоко квалифицированных рабочих. На память от которых в наследие остались дома дивной планировки.

        3. Ну не хватает аргументов у тебя. Смирись. Или помолись перед сном своему фаллическому божеству. Думаю, что без молитвы )(уйлу ты плохо спишь...

        4. Мишустин на последнем засидании кабмина сказал, что рашке пора становится индустриалтной страной. Он что-то знает?

      1. руцкий мир может построить только покосившийся забор или деревянный сортир. А ну ещё склепать скрепного идиота любящего этот мир издалека, ну хотя бы из Николаева, если не удалось свалить в уютную Европу или проклятую Америку. :)

  5. И город областного значения переименовать и переподчинить...
    Мозгов как не было так и не будет .
    Люди куда мы катимся. Уберите уже эту выскочку. Район Жовтневый подерибанила ....Область ...теперь за город берется...

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button