Экономика

Не дивлячись на складнощі. Чим живе арештований суднобудівний завод «Океан»

Минулого тижня журналіст «Морських бізнес-новин України» відвідав суднобудівний завод «Океан», щоб особисто подивитись, чим зараз живе колектив заарештованого суднобудівного заводу.

За його словами, потрапити на екскурсію дуже просто, теперішній власник охоче йде на зустріч ЗМІ. З одного боку, є що показати, а з іншого, навколо стану справ на підприємстві останнім часом розповсюджують багато дезінформації.

«Що ми бачимо на цих фото? Відремонтовано дах в цеху. Йдуть роботи над металоконструкціями для мостового переходу (порізка, зварювальні роботи, покраска). «Сухий док» затоплений, але видно, що зайшло на ремонт чергове судно. Загалом чотири судна зараз на судноремонті, 3 буксири. Ще один док готується приймати судно. Два судна, що були викуплені новим власником заводу, як «довгобуди» на місці, на них є плани», — повідомляє ЗМІ.

Також встановлено нову лінію для порізки металу, сухий док зараз в неробочому стані, йдуть роботи з відновлення. За планом док буде введено в роботу до кінця 2020 року.

«Не дивлячись на складнощі, що створила Генеральна прокуратура для підприємства та його колективу – підприємство живе. Чи надовго вистачить його за таких умов – окреме питання, яке треба терміново вирішувати. Можна сказати, те що зараз є позитивного було зроблено буквально в перші місяці до арешту заводу. Так, є складнощі: арешт підприємства відлякує потенційних замовників, ця невизначеність відбивається на завантаженні робітників та їх впевненості в стабільності, конкуренти намагаються переманити працівників та інше», — повідомляє ЗМІ.

На яких умовах зараз здійснюються інвестиції в устаткування та інфраструктуру заводу – з урахуванням можливого перегляду результатів конкурсу з продажу заводу – окреме болісне питання, про яке навіть говорити не хочуть.

За словам журналіста, розкрадання заводу, або розпилу на метал він не побачив, а йому є з чим порівнювати, бо він був на підприємстві за часів різних власників.

«Щиро кажучі, це дурниці – по перше, деякі об’єкти, наприклад крани, попиляти на метал – це окрема складна та дорога інженерна операція. Яка просто не має сенсу. Судноремонт та портова діяльність в будь якому разі покривають певний рівень витрат на утримання підприємства. І скоріше за все, ці види діяльності будуть в тій чи іншій формі здійснюватись і надалі. Але арешт заважає залучати більш довготривалі контракти, планувати виробництво та розвиватись. Скільки протримається колектив в таких умовах?», — додав він.

Як відомо, цілісний майновий комплекс суднобудівного заводу «Океан» був проданий на аукціоні 3 грудня 2018 роки за 122 мільйона 195 тисяч гривень компанії «Торговий дім «Аннона». Новий власник взяв на себе зобов’язання виплатити колишнім працівникам заводу заборгованість по заробітній платі на загальну суму близько 100 мільйонів гривень, що було зроблено в наступні кілька місяців після покупки.

Новий власник заводу Василь Капацина взявся за відновлення роботи суднобудівного заводу. У квітні минулого року ТОВ «Суднобудівний завод «Океан» отримав перше держзамовлення — ремонт земснаряда для Адміністрації морських портів України, також був укладений контракт з голландською судноплавною компанією «Eurobulk» на будівництво двох суховантажних барж і модернізацію суховантажу класу річка-море. Також повідомлялося, що завод «Океан» уклав контракт на добудову двох суховантажів типу «Буг».

У листопаді 2019 року завод «Океан» відвідали міністр оборони України Андрій Загороднюк і генеральний директор держконцерну «Укроборонпром» Айварас Абромавічус. Метою візиту високопоставлених чиновників в Миколаїв стало питання про можливість будівництва і ремонту в Миколаєві військових кораблів.

Як відомо, 13 січня Печерський районний суд Києва за клопотанням Генеральної прокуратури наклав арешт на майновий комплекс Миколаївського суднобудівного заводу «Океан». Як повідомляла прес-служба Офісу Генерального прокурора, таке рішення було прийнято в рамках кримінального провадження за фактом доведення до банкрутства та незаконного заволодіння майном підприємства. Василь Капацина раніше заявляв про 6 іноземних контрактах, реалізація яких виявилася під загрозою через арешт майна підприємства. Також Василь Капацина розповів, що у нього є документальне підтвердження того, що завод до банкрутства свого часу довели російські власники.

Читайте новини першими

Связанные статьи

2 комментариев

  1. Задрали в который раз, левые пришли,красные пришли, а посредине трудовой народ, которому нужно жить, есть,пить. детей растить. Когда конец мучениям? Почему мы не как в США? Поднялась вся страна против произвола полиции. А мы все сидим и ждем,что за нас кто-то сделает. Поэтому завод без заказов, люди без зарплаты, а власть имущие в кустах

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button