Общество

Оприлюднено чіткий план виходу України з карантину: коли що запрацює

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль в своєму Telegram-каналі оприлюднив дорожню карту виходу України з карантину.

За словами голови уряду, цей план складається з п’яти етапів, а стартова точка реалізації може настати 11 травня за умови сприятливої епідемічної ситуації.

«Кожен етап має чіткі індикатори та залежить від динаміки поширення захворювання. Урядова дорожня карта виходу із карантину дасть можливість зберегти життя українців і водночас поступово відновити економічну стабільність», — додав Шмигаль.

Перший етап виходу з карантину розпочнеться за умови контролю над розповсюдженням коронавірусу та доступності медичних ресурсів. Це відбудеться, якщо протягом десяти днів поспіль співвідношення виявлених випадків серед усіх протестованих не змінюється або щоденне відхилення утримувалось в межах 5%.

Буде знято ряд обмежень, а саме – на тренування у командних видах спорту, оптову та роздрібну торгівлю непродовольчими товарами, роботу кав’ярень (обслуговування на виніс), частини об’єктів краси, автомийок, вело-магазинів та велопрокату, а також на  відвідування парків, скверів, зон відпочинку, лісопаркових та прибережних зон (окрім дитячих майданчиків).

Другий етап наступить за умови зменшення випадків захворювання та розвантаження медичної системи, якщо протягом десяти днів поспіль відсоток виявлених випадків серед усіх протестованих у країні щоденно знижується, щоденна кількість осіб, які одужали, стала або зростає.

Цього разу знімуть обмеження на побутове обслуговування населення, роботу закладів громадського харчування (обслуговування на виніс), кінотеатрів просто неба, спортивних залів та фітнес-центрів, готелів. Планується відновлення навчання випускних класів у школах, а також підготовка до проведення ЗНО. Крім цього, відновлять спортивні змагання, у яких беруть участь не більше 50 осіб без глядачів.

Третій етап розпочнеться за умови вивільнення медичної системи від хворих, коли протягом 10 днів поспіль кількість осіб, які одужали, вдвічі або більше перевищує кількість нових випадків. Заклади охорони здоров’я зайняті пацієнтами з COVID-19 менше ніж на 10%.

Під час цього етапу запрацюють окремі заклади освіти, спортивні та дитячі майданчики, метрополітен (тільки спецперевезення), міжміське транспортне сполучення в межах областей, ТРЦ (без розважальних зон та дитячих майданчиків), театри та кінотеатри, заклади розміщення (хостели, санаторії, бази відпочинку), заклади громадського харчування з відвідувачами.

Четвертий етап розпочнеться за умови повного контролю за осередками, коли протягом 10 днів кількість нових не пов’язаних між собою випадків щоденно менш ніж 5 на область.

Цього разу розпочнуть свою роботу торговельно-розважальні комплекси та інші розважальні заклади, спортивні зали та фітнес-центри, заклади громадського харчування, заклади культури та освіти. Також на цьому етапі запрацює метрополітен та весь наземний громадський транспорт, відновиться планова медична та стоматологічна допомога.

П’ятий етап розпочнуть за умови припинення внутрішньої передачі вірусу, коли будуть фіксувати поодинокі випадки, які пов’язані виключно із імпортуванням захворювання. Планується скасувати всі обмеження, окрім тих, які встановлені місцевою владою в окремих адміністративно-територіальних одиницях.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Один комментарий

  1. На этот период для власти предлагаю установить хотя бы два ограничения: не врать и не воровать.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button