Общество

Людям старше 60 лет теперь запрещено выходить на улицу кроме исключительных случаев (новые ограничения в карантин)

Кабінет міністрів у п’ятницю, 3 квітня, ухвалив постанову щодо додаткових обмежень у рамках карантину в Україні, адже у Міністерстві охорони здоров’я прогнозують пікове зростання коронавірусної хвороби в Україні найближчим часом.

Посилення карантинних заходів, зокрема, забороняє: вихід на вулицю людей старше 60 років (далі читайте про виключення), перебування в громадських місцях без маски чи респіратора; переміщення групою з більш ніж двох осіб, крім випадків службової необхідності та супроводу дітей; перебування в громадських місцях осіб, які не досягли 14 років, без супроводу повнолітніх; відвідування парків, скверів, зон відпочинку, лісопаркових та прибережних зон, крім вигулу домашніх тварин однією особою та у випадку службової необхідності; відвідування дитячих та спортмайданчиків тощо.

То які саме обмеження додатково
запровадив уряд та що це означає для громадян?

1. Чому запровадили правило носити з собою документи, що посвідчують особу?
Наявність у людини документів дозволить перевірити, чи не мусить вона бути на самоізоляції, або в обсервації. Крім того, це дасть можливість органам правопорядку застосовувати адміністративну відповідальність для порушників правил карантину.

2. Чи можна ходити по вулиці без маски?
Починаючи з 6 квітня під час перебування громадян поза межами своїх помешкань фактично повинні вдягати засоби індивідуального захисту, зокрема респіратори або захисні маски, у тому числі виготовлених самостійно
А що ж таке громадське місце? Громадське місце — частина будь-якої споруди, яка доступна або відкрита для населення, в тому числі за плату.  До громадських місць відносяться: під’їзди, підземні переходи, стадіони; парки, сквери, дитячі майданчики, стадіони, зупинки громадського транспорту, ліфти, державні установи, медичні установи та інше. Перелік громадських місць може бути розширений органами місцевої влади.

3. Навіщо запроваджується обов’язковий масковий режим? 
Це потрібно заради безпеки всіх нас. Всі люди розглядаються як потенційно інфіковані. Ви можете не знати, що є переносником вірусу, проте можете наражати на небезпеку інших. Маска запобігає можливому інфікуванню оточуючих. Коли маска на обличчі, тоді виділення біологічного матеріалу, який може містити збудник, зменшується і не досягає півтора метра.

4. Яка відповідальність за порушення правил карантину? Чи можуть мене оштрафувати за похід в парк чи відсутність маски?
Можуть. За порушення правил карантину – штраф від 17 тисяч гривень до 34 тисяч гривень. А якщо ви порушуєте санітарні правила та норми щодо запобігання інфекційним захворюванням, може бути й кримінальна відповідальність. Так, якщо ваші безвідповідальні дії спричинили загибель людей – вас можуть позбавити волі на строк від 5 до 8 років.

5. Чи закривають церкви на період карантину?
Уряд не закриває церкви, проте масові, у тому числі й релігійні заходи підпадають під заборону. Ми закликаємо всіх українців залишатися вдома на період карантину.

6. Хто контролюватиме дотримання заходів карантину? Чи буде поліція стояти на входах в парки?
Контроль за дотриманням режиму самоізоляції здійснюється працівниками Національної поліції та Національної гвардії.
Крім того МВС та Нацполіція буде вживати заходів, спрямованих на дотримання запроваджених карантинних обмежень, патрулювання громадських місць буде посилене.

7. Чи можна ходити по вулиці в 3-х?
З 6 квітня вулицею можна пересуватися лише вдвох. Виняток – супроводження дітей незалежно від їх кількості.

8. В якому випадку людям старше 60 років можна тепер виходити на вулицю?
Люди старше 60 років поки що мають сидіти вдома. Вони відносяться до групи підвищеного ризику, відтак — потребують самоізоляції. Що це означає? По-перше, перебувати у визначеному ними місці самоізоляції. По-друге, утримуватися від контакту з іншими особами – крім тих, з якими вони спільно проживають.
А якщо вони не мають близько людей молодшого віку, які можуть про них піклуватися? 
Люди, що знаходяться на самоізоляції (крім хворих на COVID-19) та про яких немає кому подбати, дозволено відвідувати магазини та інші місця торгівлі, які розміщені на відстані не більше ніж два кілометри від місця самоізоляції (проживання). Ці люди мають дотримуватися «масочного» режиму.

9. Чи можна буде гуляти навколо будинку?
Це не заборонено, але діють інші обмеження: на вулиці треба перебувати в масці чи респіраторі. Крім того, не можна пересуватися групами більше двох осіб та ходити в парки/сквери, зони відпочинку, відвідувати спортивні та дитячі майданчики.

10. Чи дозволено виходити на вулицю з дітьми? Чи можна дітям молодше 14 років виходити самим на вулицю?
Діти до 14 років можуть виходити на вулицю тільки у супроводі батьків чи опікунів або повнолітніми родичами дитини.

11. Чи можна ходити в парк чи сквер? 
Ні, відтепер – не можна. Відвідування парків, скверів, зон відпочинку, лісопаркових та прибережних зон забороняється. Це дозволяється лише у випадку, якщо вам потрібно вигуляти домашню тварину, або через службову необхідність.

А якщо моя дорога на роботу пролягає через парки чи сквер?
Ви можете використовувати парк чи сквер, як транзитний шлях на роботу, але не для відпочинку. Уряд та органи правопорядку розраховують на вашу свідомість та відповідальність.

Як тепер вигулювати домашніх тварин?
Як і раніше, ви можете вигулювати домашніх тварин, проте не більше ніж вдвох. Вигул домашніх тварин в парках та скверах дозволяється лише однією людиною.

12. Коли діти знову підуть у школу?
Заходи карантину наразі діють до 24 квітня, а тому всі освітні заклади переведені в онлайн. За ініціатива Президента починає працювати проєкт «Всеукраїнська школа онлайн». Старт трансляції – 6 квітня.

13. Хто тепер може користуватись громадським транспортом?
Громадським транспортом зможуть користуватись тільки працівники, які забезпечують функціонування сфери життєдіяльності населення (лікарі, комунальники, працівників енергозабезпечення, водозабезпечення, газопостачання, зв’язку, банківських установ, військові, рятувальники, поліцейські тощо), обов’язково в межах визначеної кількості місць для сидіння та за умови використання і пасажирами, і водіями захисних масок.

14. Які нюанси походу за товарами першої необхідності? 
Ми маємо дотримуватись відстані не менше ніж 1,5 метра між іншими відвідувачами, які очікують дозволу на вхід до магазинів, супермаркетів, аптек і т.п. У приміщенні може знаходитись не більше одного відвідувача на 10 кв. метрів торговельної площі.

Також звертаємо вашу увагу! 
На в’їздах і виїздах з території області будуть встановлені контрольно-пропускні пункти (блокпости) з військовими та поліцейськими, які проводитимуть моніторинг стану здоров’я подорожуючих шляхом безконтактного вимірювання температури. А в разі погіршення епідемічної ситуації переміщення між областями можуть бути обмежені.
Крім цього, можуть проводитись дезінфекційні заходи у жилих та робочих будівлях і спорудах. Додатково держава дбатиме про одиноких осіб серед громадян похилого віку, інвалідів, осіб, які перебувають на самоізоляції, організувавши належний соціальний супровід.
Функціонуватиме електронний сервіс з використанням мобільного додатка Єдиного державного веб-порталу електронних послуг для можливості проведення моніторингу додержання самоізоляції та/або обсервації.

Відділ комунікації поліції Миколаївської області

Читайте новини першими

Связанные статьи

8 комментариев

  1. Несовершенное законодательство,мутно всё как то, является ли улица общественным местом или нет непонятно, нет утверждения что улица является общественным местом,работающие люди старше 65 ,тоже выходить нельзя?

  2. Супер , теперь будут довольны , все кто были за изоляцию , гуляние парками , лесом , пляжем !!!!! Так значит , так , сидите дома , в четырех стенах здоровья наберетесь , обзавидуешься !!!!

    1. козел не воняй тут, іди телепень нехай тебе закриють на 3 роки півня голопоського!!

  3. «Уряд діє за визначеним планом боротьби з поширенням коронавірусної інфекції. І сьогоднішнє рішення обумовлене тим, що випадки захворювання на COVID-19 вже виявлені в 13 областях та місті Києві», - зазначив Прем'єр-міністр Денис Шмигаль.Він наголосив, що режим надзвичайної ситуації не обмежує конституційні права громадян, а лише консолідує зусилля для подолання загрози.

    Статья 33. Каждому, кто на законных основаниях находится на территории Украины, гарантируется свобода передвижения, свободный выбор места жительства, право свободно покидать территорию Украины, за исключением ограничений, устанавливаемых законом.

    Я за самоизоляцию и поддерживаю ужесточение карантина , но : Dura lex . sed lex !

  4. Уточните пожалуйста это Ваша личная фантазия или какие-то реальные документы?
    Вы не перепутали страну? Это в РФ приняты эти меры.

    На Украине есть постанова КМУ 211 (с дополнениями 215, 239, 242,241)

    М.б. есть какие-то другие документы? Уточните, пожалуста

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button