Происшествия

Миколаївські суди не пускатимуть на засідання журналістів, та й учасників процесів просять не приходити

17 березня на офіційному сайті Корабельного районного суду міста Миколаєва опубліковано частину «Розпорядження щодо впровадження протиепідемічних заходів», яким передбачено щонайменше на період до 3 квітня 2020 року встановлення особливого режиму роботи цього державного закладу.

Так, вказаним документом, наприклад, зобов’язано обмежити допуск в судові засідання та в суд з інших питань особам, які не є учасниками судових процесів, а учасників судових розглядів допускати виключно за наявності судових викликів.

В телефонному режимі прес-секретар Корабельного районного суду, коментуючи дане розпорядження, повідомила редакції «Корабелів.Інфо«, що журналісти також не будуть допускатися до судових засідань у зазначений період, на який об’явлено карантин у зв’язку з коронавірусом.

Крім того, учасникам судових засідань рекомендовано подавати до суду заяви про розгляд справ у їхній відсутності.

На сайті Центрального районного суду м. Миколаєва наведено «Зразок клопотання про відкладення розгляду справи у зв’язку з впровадженням карантину». Також громадянам тут рекомендують звернути увагу на можливість розгляду справ в режимі відеоконференції.

У Ленінському районному суді наголосили на тому, що під час дії карантину, через неявку позивачів (заявників) у судове засідання, навіть без повідомлення про причини неявки, жоден позов (заява) не будуть залишені без розгляду. При цьому Наказом по суду тут навіть не обмежили, а заборонили допуск у судові засідання осіб, які не є учасниками судових засідань. Тобно ні родичі, ні активісти, ні журналісти, ні просто бажаючі бути присутніми на засіданні (а існуючим законодавством усім бажаючим надано таке право) допущені туди не будуть.

Аналогічне оголошення висить і на дверях Заводського районного суду міста Миколаєва.

З цього приводу миколаївський юрист Константин Павлов написав 17 березня в соцмережі «Фейсбук»:

«Короновірус вразив суди! Сьогодні, я, як і більшість моїх колег, стикнувся з черговою проблемою розгляду справ у судах. Точніше з ігноруванням конституційних прав сторін під час карантину. А позиція більшості судів на теперішній день наступна — не зважаючи на карантин, справи продовжують розглядатися. При чому, суди рекомендують не відвідувати засідання та писати заяви про розгляд без участі сторін або про відкладення розгляду справи.

Таким чином, ми маємо якісь ганебні полуміри, при яких права та інтереси громадян поставлено на останній план. Суди чомусь вирішили, що епідемія та карантин є чимось вибірковим та суб’єктивним для учасників. А враховуючи рівень довіри (якщо він взагалі є) до судової системи такі пропозиції від суду виглядають просто, як хамство та знущання.

Нагадую, що Конституційне право на доступ до правосуддя не може бути обмежене, а якщо є вірогідність таких обмежень, то суди повинні ПРИПИНИТИ розгляд справ до закінчення строку такого карантину!»

Читайте новини першими

Связанные статьи

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button