Общество

Медична реабілітація в Болгарії поранених українських бійців: куди звертатися бажаючим

Згідно заключеної Угоди між Міністерством соціальної політики України та Міністерством оборони Республіки Болгарія реалізується спільний Проект медичної реабілітації з числа поранених українських військових (як діючих, так і звільнених у запас/відставку), жінок і цивільного персоналу сектору безпеки і оборони, — повідомляє Корабельний РВК.

На протязі двох років планується здійснити реабілітацію близько 300 осіб без залучення фінансових витрат від української сторони. Термін медичної реабілітації складає не більше двох тижнів в лікарні «Калероя» — м. Хісар (HFTLTR – Хісар).  Відповідно до Угоди, витрати, пов’язані з проходженням фізіотерапії та розміщенням осіб в HFTLTR – Хісар, забезпечуватиме болгарська сторона, а витрати, пов’язані з міжнародним і місцевим транспортуванням, медичним страхуванням осіб і забезпеченням їх харчуванням на період медичної реабілітації, забезпечуватиме Трастовий фонд НАТО в Україні у сфері медичної реабілітації.

Міністерство у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій  та внутрішньо переміщених осіб України координує питання збору документів для подальшого направлення списків кандидатів болгарській стороні. Відбір кандидатів для проходження медичної реабілітації здійснюється виключно болгарською стороною. 

Угодою визначено показання для фізіотерапії у HFTLTR – Хісар, такі як пошкодження опорно-рухового апарату та травми периферичної нервової системи верхніх і нижніх кінцівок.

Відповідно до Угоди, в HFTLTR – Хісар не можуть лікуватися українські пацієнти із протипоказаннями для фізіотерапії, такими як гострі хронічні захворювання або захворювання у стані загострення, хвороби з ускладненнями, які потребують подальшого спостереження та лікування, зокрема:

1) ускладнення, що вимагають додаткових операцій;

2) епілептичні симптоми;

3) патології серцевої та центральної нервової системи;

4) стани фебрильної інтоксикації;

5) алергія на медикаменти;

6) нездатність до самообслуговування;

7) реактивний психоз;

8) виявлені пухлинні процеси;

9) інсулінозалежний цукровий діабет.

Для проходження медичної реабілітації в HFTLTR – Хісар особа подає такі документи:

1) заяву (оригінал за встановленою формою, яка є згодою пройти реабілітацію, підтвердженням про повне ознайомлення з проектом договору та розуміння його умов, згодою на участь на умовах визначених у проекті договору та на збір, обробку та використання персональних даних);

2) підписані письмові форми згідно з додатками А і В до Угоди;

3)  копію документа (посвідчення), який підтверджує статус учасника бойових дій або особи з інвалідністю внаслідок війни;

4) копію паспорту громадянина України та паспорта громадянина України для виїзду за кордон;

5) копію документа, що засвідчує реєстрацію в Державному реєстрі фізичних осіб -платників податків, у якому зазначено реєстраційний номер облікової картки платника податків, або копію сторінки паспорту громадянина України з відміткою про наявність права здійснювати будь-які платежі за серією та номером паспорту громадянина України (для осіб, які через релігійні переконання відмовилися від прийняття реєстраційного номеру облікової картки платника податків);

6) копію свідоцтва про хворобу ( виписний епікриз).

У разі подання неповного пакету документів, такі особи не будуть включені до списку кандидатів та передані болгарській стороні для відбору.

Звертаємо увагу, що надсилання заяви не гарантує направлення особи до HFTLTR – Хісар та є лише згодою на проходження курсу медичної реабілітації на умовах приймаючої сторони, оскільки відбір кандидатур для проходження медичної реабілітації здійснюється виключно Військово-медичною академією Республіки Болгарія в індивідуальному порядку враховуючи наявне фінансування, можливості провести реабілітацію в HFTLTR – Хісар, яка залишає за собою право в односторонньому порядку відмовити в участі у зазначеному проекті без пояснень.

Разом з тим, Угодою передбачено, що для проходження вищезазначеного лікування необхідно мати такі документи (у разі позитивного рішення щодо відбору особи):

1) детальний епікриз, включаючи діагностичні зображення (рентгенологічні та магнітно-резонансні знімки тощо);

2) результати медичного обстеження, проведеного не більше ніж за тиждень до прибуття, із висновком про стан пацієнта і його транспортабельність;

3) відмітки в епікризі про негативні результати тестів на СНІД, туберкульоз, гепатит С.

Контактні данні Відділу забезпечення прав на оздоровлення Міністерства у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України: тел.: (044) 281-08-49(39), e-mail: dsiv_pilga@ukr.net.

Контактні дані територіального представника Міністерства у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України у Миколаївській області: Павло Павлович Саєнко, тел. (0512) 37-65-05, 0667005901, e-mail: mykolaivmva@gmail.com

Читайте новини першими

Связанные статьи

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button