Общество

Дільничні офіцери Корабельного відділу поліції вчать мешканців, як не стати жертвою злодіїв

21 грудня в приміщені адміністрації Корабельного району міста Миколаєва відбулась зустріч дільничних офіцерів Корабельного відділу поліції з мешканцями району (працівниками адміністрації). Громадянам розповіли про стан криміногенної обстановки на території району, а також про вжиті поліцією заходи із запобігання та протидії правопорушенням.

Також правоохоронці надали поради населенню, як не стати жертвою злочину чи нещасного випадку. Зокрема, зважаючи на те, що почастішали випадки шахрайства та крадіжок, і частіше страждають від дій зловмисників саме люди похилого віку, мешканців вчать не лише, як самим вберегтися від негараздів, а й що треба розповісти своїм літнім родичам.

Практика показує, що відносно літніх людей найчастіше вчиняються такі злочини, як крадіжки, шахрайства, пограбування та розбої. Тобто, особи похилого віку у більшості випадків стають жертвами корисливих злочинів, метою яких є заволодіння  їх майном або грошима.

КРАДІЖКИ

Способи проникнення до житла є досить різноманітними. Одні грубо зламують замки від вхідних дверей, інші ж стараються проникнути до оселі через вікно чи балконні двері. Як правило, спочатку злодій вивчає, хто саме живе в квартирі, яку планує обікрасти, коли її мешканці покидають своє житло. З цією метою вони самі стежать за майбутньою жертвою, або ж випитують необхідну інформацію у балакучих сусідів. Є злодії, які з метою прискорення цього процесу, тобто здійснення крадіжки з квартири, стараються різними способами виманити мешканців з квартири на тривалий час, щоб потім вільно і безпечно «погосподарювати» в помешканні. Наприклад, злодій може зателефонувати та повідомити про те, що мешканцю квартири необхідно терміново з’явитися у визначений час до банківської установи або поштового відділення для отримання грошового переказу, посилки чи телеграми.

Зрозуміло, що убезпечити себе від «домушників» на всі сто відсотків неможливо. Але, дотримуючись елементарних правил, Ви можете захистити себе та своє майно. Тому, виходячи з дому, зачиняйте вікна помешкання, особливо, якщо мешкаєте на першому поверсі або в квартирі, розміщеній поблизу пожежних драбин, козирків. Не залишайте ключі від оселі у доступних місцях (під килимком, у поштовій скриньці тощо), а у разі втрати хоча б одного з ключів, терміново міняйте замок або циліндровий механізм.
Не слід ховати грошові кошти в шафах з білизною, сервантах, одязі, книгах чи під матрацом, щоб виключити можливість їх виявлення сторонніми особами при біглому огляді помешкання. Також не зберігайте значні суми грошей чи ювелірні вироби в одному місці. Обмежте коло осіб, яким відомо про цінності, що зберігаються у вас.

Злочинці можуть застосувати і такий простий спосіб виманювання хазяїнів із квартири, як викручування пробок електрощита в парадному. У далеко не кращий момент у вас гасне світло, і Ви виходите з темної квартири, але відразу одержуєте удар по голові. Щоб уникнути цього, якщо є можливість, об’єднаєтеся із сусідами і зробіть ще одні металеві двері в загальному коридорі.

Досить часто, з метою проникнення до житла та заволодіння грошима громадян, правопорушники представляються працівниками різних установ, у тому числі комунальних служб (слюсарями, сантехніками, водопровідниками), органів соціального захисту тощо. Мета візиту може бути досить різною від розносу соціальними працівниками грошових дотацій, адресної допомоги до необхідності перевірки газового обладнання, показів лічильників.

Не слід поспішати відчиняти двері незнайомим людям. Обзаведіться на дверях міцним ланцюжком та спілкуйтеся із візитерами через відкритий на величину ланцюжка простір. В будь-якому випадку не треба соромитись та слід попросити пред’явити документи. Роздивившись посвідчення, по можливості слід перевірити повноваження співробітника, подзвонивши в організацію, яка його надіслала, навіть якщо незнайомець ввічливий і називає вас по-батькові. Таке скрупульозне відношення до відвідувачів, швидше за все, відлякає шахраїв. Тому рекомендується зробити для себе список всіх екстрених телефонів, вписати туди номери поліції, пенсійного фонду, газової, соціальної, медичної служби, а також телефон лікаря, дільничного офіцера, майстра ЖЕКу. Такий список краще зберігати на видному місці, тоді Ви зможете швидко набрати потрібний номер і з’ясувати необхідну інформацію або звернутися за допомогою.

У разі, якщо двері вже було відчинено, не слід впускати незнайомих осіб далі прихожої. При цьому, бажано постійно знаходьтесь поряд з ними та, по можливості, не зачиняйте вхідні двері, щоб у разі необхідності можна було покликати на допомогу.

Не виключено, що Вас можуть попросити принести попити води чи розміняти грошову купюру великого номіналу, але це може стати лише приводом для того, щоб відволікти Вашу увагу та дізнатися про місце, де Ви зберігаєте заощадження, отримати час для пошуку у кімнаті матеріальних цінностей.

ШАХРАЙСТВА

Поширеними є випадки, коли особи, представляючись працівниками газової служби, беруть у потерпілих кошти для ремонту газової колонки, але відповідну роботу не проводять. Так, інколи після отримання коштів, а також зняття із газової колонки певних деталей, псевдомайстер покидає квартиру, мотивуючи це тим, що необхідно провести ремонт даних деталей в майстерні або придбати нові. Назад останній вже не повертається.

Подібним чином заволодівають збереженнями громадян і шахраї, які пропонують громадянам за невисоку ціну встановити нові металопластикові вікна. Зробивши у присутності потерпілого відповідні заміри та отримавши кошти на виготовлення вікон, порушник щезає, так і не виконавши обіцяного.

Інколи шахраї пропонують придбати товари за заниженими цінами. Це можуть бути продукти харчування, ліки чи будівельні матеріали. Наприклад, винахідливі шахраї ходять по дворах багатоповерхових будинків, вулицях сіл і пропонують людям, що сидять на лавках, придбати за відверто низькими цінами, скажімо, муку, цукор чи мед. Шахраї входять до громадян у довіру, завіряють в порядності своїх намірів. При укладенні усної угоди однією з необхідних умов є передача грошей відразу ж на місці. Товар же обіцяють підвезти увечері на автомобілі.

Довірливі пенсіонери дуже радіють таким пропозиціям і відразу ж віддають гроші. Коли ж настає час домовленості, люди виходять на вулицю і протягом кількох годин «виглядають» машину з товаром. Тільки після тривалого очікування вони розуміють, що стали жертвами обману. Тому до таких пропозицій необхідно ставитись з обережністю. Гроші слід віддавати лише після отримання товару та перевірки його якості.

Подекуди шахраї пропонують придбати дешеві ліки, які здатні допомогти у лікуванні тієї чи іншої хвороби або недугу. Тут слід пам’ятати, що на території України ліки можна продавати виключно в аптечних закладах. Не виключено, що Вам можуть продати фальсифікований товар, вживання якого не лише не допоможе покращити Ваш стан здоров’я, але й може спричинити нові захворювання.

Не нехтують шахраї і такими вигадками, як нібито проведення у державі грошової реформи, коли громадянам похилого віку пропонується обміняти свої заощадження на грошові купюри нового зразка.

Досить поширеним на сьогодні залишається телефонне шахрайство, коли злочинці телефонують на випадкові номери, як правило, увечері або вночі, та повідомляють громадянам, що їхній родич потрапив до органів поліції та для його звільнення від кримінальної відповідальності чи відшкодування наслідків спричиненого ним ДТП необхідні гроші, які жертва шахрайства переводять на банківську картку або сім-карту, номер якої надають правопорушники.

Дана схема шахрайських дій є досить простою, але вирішальними тут є фактори несподіванки та гра на емоціях потерпілого. Тому в жодному разі не слід панікувати та необхідно «взяти себе в руки». Ніколи не називайте своїх близьких на ім’я, а попросіть незнайомців назвати прізвище, ім’я, по батькові і дату народження затриманого родича, адже такою інформацією злочинці навряд чи володіють, а номер набрали шляхом випадкового набору. Спробуйте негайно передзвонити нібито затриманому родичеві та з’ясувати, чи з ним все гаразд. При цьому слід врахувати, що інколи передбачливі шахраї можуть попросити не відключати телефон, щоб позбавити вас такої можливості, або змінити голос і представитись затриманим родичем…

Нікому і ні під яким приводом не повідомляйте ПІН-код банківської картки, номер картки та CV-код, навіть якщо по телефону вам представляються працівниками банку. А користуючись банкоматом, перевірте, чи немає на ньому накладок або сторонніх предметів, які можуть зчитувати інформацію з картки.

Популярними є пропозиції, особливо від осіб ромської народності, зняти порчу, яку нібито наклали на Вас недоброзичливці. Зазвичай злочинці знаходять потенційних жертв на вулиці, підходять до неї і заводять розмову про те, що володіють надприродними здібностями, здатні вгледіти «наведену порчу», яку необхідно терміново зняти, щоб не настали непоправні наслідки. «Лікувальну» дію також надають на вулиці, оскільки вони не терплять зволікань. Шляхом навіювання, шахраї переконують громадян у необхідності віддати їм всі цінні речі та гроші. Інколи «врятовані» громадяни, у яких при собі не виявилось  потрібної суми грошей, поспішають віддати ювелірні вироби, або взагалі ведуть ворожок до себе додому, де «оплачують» послуги, виносячи усе майно, що має матеріальну цінність. І тільки згодом людина починає розуміти, що відбулося насправді.

Тому не треба відгукуватися на звернення, прохання або питання вуличних ворожок і цілителів, просто проходьте повз. Адже разом із «зняттям порчі», Ви можете зняти з себе золоті прикраси, та ще й винести з домівки всі заощадження.

ВУЛИЧНІ ЗЛОЧИНИ

Часто громадяни, особливо похилого віку, стають також жертвами вуличних грабіжників. Тому, якщо Ви пізно повертаєтесь додому, попросіть, щоб Вас провели, або зателефонуйте рідним чи знайомим, щоб вони зустріли Вас у під’їзді, поблизу будинку чи на зупинці. Уникайте неосвітлених та безлюдних місць (темних провулків, прохідних дворів, пустинних парків).

В дні отримання пенсії відвідуйте поштове відділення, банківську установу чи йдіть до банкомату разом із своїми родичами або людьми, яким довіряєте. Не перераховуйте отримані гроші на вулиці.

З обережністю ставтесь до прохань дати незнайомцю мобільний телефон для того, щоб здійснити терміновий дзвінок, або розміняти гроші. Адже вихопивши їх, грабіжник може просто накивати п’ятами.

У випадку, якщо відносно Вас все ж таки було вчинено протиправні дії, не зволікайте, негайно звертайтеся за допомогою до поліції (телефон 102). Чим швидше Ви це зробите, тим більше шансів затримати кривдника.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button