ИсторияОбщество

Вітовські страви на Сіверсовому маяці в Корабельному районі: приготування товчеників

8 листопада на території музею античної доби, розташованому на Сіверсовому маяці в Корабельному районі міста Миколаєва, відбулася відеофіксація елементу нематеріальної культурної спадщини Вітовського району — приготування давньої страви Вітовських рибалок — ТОВЧЕНИКІВ.

Страву готував нащадок рибальського роду у п’ятому поколінні Віктор Кас’яновський, який є племінником відомого краєзнавця другої половини ХХ століття — Валентина Кас’яновського.

«Товченики — рибні котлети, приготовані за особливою рецептурою, в основі яких — фарш з тюльки. Чому товченики, звідки походить така назва? Річ у тім, що для приготування рибного фаршу господині у давнину (коли ще не існувало м’ясорубок) товкли тюльку у ступках. Хоча склад продуктів майже той самий, але технологія приготування є значно складнішою, ніж показана нами раніше страва «Тюлька насторчак», — розповів Віктор Мних.

Нагадаємо, ми писали:
«Готується лише тут і ніде більше у світі»: в Корабельному районі
приготували стародавню страву вітовських рибалок «Тюлька насторчак»

Як зазначає представниця Вітовської районної ради Наталя Феник, товченики (ситні рибні котлетки) формують з товченої тюльки, викладають у казан на картопельку, заливають підливою з томатом, додають квашені огірки і приправляють великою кількістю зелені.

«Навіть ті, хто не знайомий з тонкощами українських страв, читали про них у Гоголя, який так смачно і жваво відкрив всьому світу колоритну, і до цього практично невідому українську кухню. «…Ось вам і приношеніє, Опанасе Івановичу! Варенички, галушечки пшеничні, пампушечки, товченики!…»

І хоча товченики вживали по всій території України, саме такі, які були зафіксовані на Вітовщині, вважаються найголовнішим місцевим блюдом.

Майже всі старожили, з якими нам довелося спілкуватися в процесі підготовки до зйомки відеофільму, наголошували, що тюлька у традиції вітовчан посідає особливе місце. Річ у тім, що саме завдяки тюльці під час Голодомору мешканці Вітовки (Богоявленська) врятувалися від голодної смерті. Тюлька на той час була найдешевшою та найдоступнішою рибою.

Рецепти товчеників відрізняються один від одного, мабуть, тільки особливостями технології та додаванням деяких компонентів. Основними інгредієнтами залишаються: міленька рибка (тюлька), цибуля, крупа (гречана, рисова, пшенична або пшоняна), яйця і соняшникова олія.

Фіксуючи даний елемент нематеріальної культурної спадщини на Сивесовому маяці, можу з упевненістю сказати, що приготувати товченики можна будь-яким способом (з салом чи без нього, з «подушкою» із картоплі чи без неї, товкти найголовініші інгредієнти у ступці, як це робили наші предки чи використати сучасні кухонні дивайси), вони завжди виходять ситними і дуже смачними», — пише Наталя Феник.

 

Читайте новини першими

Связанные статьи

Один комментарий

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button