Общество

Навчать спілкуватися м'яко: школа Корабельного району стала учасником Всеукраїнського пілотного проекту

В Україні стартував пілотний проект із впровадження у школах системи соціально-емоційного та етичного навчання (СЕЕН), яка не тільки розвиває м’які навички, але й має змінити атмосферу в школах та ставлення учнів до вчителів, навчання, один до одного та до самих себе.

В програмі беруть участь 26 шкіл з 23 областей України. У Миколаєїві це одразу дві школи: №29 та №31.

Директор школи №29 (розташована в Корабельному районі) Лариса Грицюк вже пройшла навчання з розробниками програми з Університету Еморі (США) та українськими експертами-консультантами проекту і почала знайомити педагогів школи з новітніми методиками, за якими протягом всього навчального року вчителі та вчительки будуть займатися з дітьми.

Педагогам була презентована збірка вибраних матеріалів міжнародної програми з формування м’яких навичок СЕЕН-навчання, відео з виступом Далай-лами про значні результати, які дала програма СЕЕН, також директорка розповіла, як пов’язана книга Деніела Гоулмена «Емоційний інтелект» з СЕЕН. У закладі сформована команда вчителів, які вже розпочали впроваджувати СЕЕН на уроках.

У США вже багато років працює програма СЕН (соціально-емоційне навчання) — вона стала фундаментом для СЕЕН. Брендан Озава де Сільва, один із розробників програми SEE Learning пояснює її створення намаганням включити в освіту нові наукові дані про те, як працюють емоції, інтелект, розум людини.

«До цього моменту це були суто наукові знання, які ніяк не використовувались в навчанні дітей, — пояснює науковець. — І я переконаний, що ми маємо ділитися цими знаннями, цими техніками з дітьми. Щодо СЕН ми маємо переконливі результати — діти краще почувають себе, краще навчаються, вчителі вказують на позитивну атмосферу». — відзначив науковець.

Освітній рух EdCamp Ukraine начолі з його натхненником Олександром Елькіним визначає СЕЕН як програму, яка сприяє розвитку базових людських цінностей, системному та критичному мисленню, зосередженню уваги, запобіганню стресу й стійкості до нього, співпереживанню до себе й інших. Розробники кажуть, що СЕЕН базується на трьох вимірах знань та компетенцій: усвідомленості, залученості та співпереживанні, які перетинаються між собою.

Разом з 26 закладами, вчителі яких пройшли тренінг, частиною пілоту стали 26 шкіл, які цього року будуть навчатися без змін і з якими будуть порівнювати пілотні школи. Результатом стане порівняння показників успішності наприкінці року, а також рівня булінгу, загального задоволення учнівства, отримання радості від навчання у школах з СЕЕН та у школах, де ця програма не практикується.

Колектив Миколаївської школи №29 сподівається, що моральні цінності об’єднають шкільну громаду і будуть гарантувати ефективність сучасних стратегій суспільного розвитку, зменшиться боулінг, програма позитивно вплине на розвиток емоційного інтелекту, розвиток емпатії, покращиться комунікація, більше людей у житті будуть керуватися базовими людськими цінностями, зросте якість освіти.

Нагадаємо, ми писали: Лавка Дружби, кольоровий туалет, веселкові штори… На «школу щастя»  перетворили ЗОШ № 29 в Корабельному районі

Читайте новини першими

Связанные статьи

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button