Общество

"Готується лише тут і ніде більше у світі": в Корабельному районі приготували стародавню страву вітовських рибалок

Миколаєвець Віктор Мних розповів про те, як у вівторок, 22 жовтня, неподалік річки в Корабельному районі, у дворику музею на Сіверсовому маяці відбулася відеофіксація технології приготування страви вітовських рибалок — «Тюльки насторчак«.

Нагадаємо, ми писали:
«Цей край — особливий»: у Корабельному районі відзначили 620-річчя Вітовки — «колиски» Миколаєва (фото, відео)

«Документальні дані з архіву Нової Січі та ДАХО свідчать, що рибним промислом у Вітовці та околицях українці займалися ще з першої половини 18 століття. Страва, про яку піде мова, відома із 19 століття і готувалася вона багатьма поколіннями рибалок саме у Вітовці (Богоявленському).

Готував нині «Тюльку насторчак» представник давнього рибальського роду — Віктор Кас’яновський. Окрім того, що пан Віктор є рибалкою у п’ятому поколінні, він є племінником відомого краєзнавця другої половини 20 століття та співавтора книги «Богоявленськ та його околиці» — Валентина Кас’яновського. Сам Валентин Кас’яновський теж готував цю страву, і до того ж «Тюлька насторчак» була однією із улюблених страв відомого краєзнавця. Тому саме до пана Віктора ми звернулися із проханням розказати про особливості складу продуктів цієї рибальської страви та показати технологію її приготування.

У приготуванні цієї страви існує низка дрібних особливостей, які роблять страву особливо смачною та духм’яною. Цікавою також була розповідь місцевого краєзнавця Ігоря Пісного, який розповів історію про страву із життя своїх предків, і наголосив, що «Тюлька насторчак» відома з давніх-давен у рибальській спільноті Вітовки-Богоявленська.

Слід зазначити, що «Тюлька насторчак» готується ЛИШЕ У ВІТОВЦІ і ніде більше у світі, тобто, вона є елементом нематеріальної спадщини нашого району. Читач може запитати, чому така не звична назва страви, і що вона означає? Слово «насторчак» є одним із сленгових слів вітовських рибалок і означає гострий, бо у складі страви є чимало спецій.

 

Відеофіксацію процесу приготування страви робила пані Наталя Феник — директор КУ РОМЦ Вітовської районної ради.

Також варто згадати слова відомого миколаївського археолога Івана Снитка, котрий на сторінках книги «Богоявленськ і його околиці» зазначив:

«Вітовка і її околиці є унікальним мікрорегіоном». Від себе хочу додати, що Вітовка є унікальною не лише з точки зору археології, але вона також має свої неповторні обрядові пісні, легенди, і окрему, не схожу на інші регіони, кухню».

«Тюлька насторчак» — не єдина унікальна страва Вітовки. У наступних дописах ми будемо знайомити читачів з іншими стравами, притаманними лише нашій місцевості, і які ніде більше не готують», — розповів Віктор Мних.

Читайте також:
Богоявленськ у часи Кримської війни: місцеві рибалки перевозили своїми фелюгами війська до Криму;

Не переніс колишній колгосп-мільйонер тяжких років розпаду СРСР. Історія рибколгоспу в Лупарево (Вiдео)

Читайте новини першими

Связанные статьи

5 комментариев

  1. Радує, що є люди, яким не байдужа історія нашого краю. Повага, знімаю капелюха.

  2. это блюдо было обыденным блюдом в нашей семье
    а тюлька теперь где?только в Очакове и дальше

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button