Культура

«Емоції переповнюють душу», - майстриня з Корабельного району про участь у фестивалі української культури в Іспанії

З 10 по 16 вересня в іспанських містах Барселоні та Мальград де Мар пройшов ювілейний V Міжнародний фестиваль української культури «Ukrania Fest».

Серед численної делегації українців з різних населених пунктів місто Миколаїв представляла керівниця любительського об’єднання народної творчості «Чарівниця» міського палацу культури «Корабельний» Людмила Чайка разом зі своєю донькою Єлизаветою.

Як йдеться у листі, який отримала редакція «Корабелов.Инфо», традиційний фестиваль зібрав багатьох друзів з різних куточків світу: майстрів, митців, представників української креативної індустрії та гастрономії, поціновувачів національних культурних традицій.

Метою фестивалю є популяризація української народної, сучасної та фольклорної творчості, взаємозбагачення культурних традицій, обмін досвідом творчої діяльності композиторів, поетів, хореографів, музичних керівників, продюсерів, фотографів, модельєрів національного костюму, народних митців та представників української національної гастрономічної культури. А також розширення культурних, туристичних, інформаційних та ділових зв’язків між Україною та Іспанією завдяки культурному обміну та іншим засобам комунікацій.

На відміну від минулорічного фестивалю, на якому українська делегація була представлена 270 учасниками із семи країн світу, цього року географія творчого проекту значно розширила свої кордони аж до узбережжя Коста-Дорада (провінція Таррагона).

Учасників і гостей зустрічав відомий курорт Салоу, поблизу якого розташований відомий далеко за межами Європи Парк розваг «Порт Авентура», який учасники фесту обов’язково відвідали. Гала-програма у Барселоні була особливою, про що потурбувалася команда професіоналів.

«На фестивалі в Барселоні ми проводили майстер-клас для  іспанських дітей. Дуже хвилювалася як вони мене зрозуміють, адже іспанською не володію. Але ми з Лізою знайшли вихід із цієї ситуації: залучилися підтримкою деяких членів нашої делегації, і ті в свою чергу перекладали іспанською корінною мовою», — ділиться враженнями пані Людмила. — Ми виготовляли серця із паперової лози методом лозоплетіння.  А найтепліше, сповнене любові, яке я привезла з нашої України до Іспанії, подарувала всім діткам цієї чудової країни, — із запалом говорить Людмила Вікторівна.- А після майстер-класу , на якому діти вчилися виготовляти свої вироби, виконані роботи вони подарували своїм батькам. Усі були задоволені та щасливі».

Ucrania Fest – це неймовірні враження, неочікувані знайомства. Це платформа для просування себе та своєї творчості в Європі і Світі. Так ось наша майстриня налагодила тісні зв’язки з чудовою родиною Яценків –Володимиром та Марією –, які є майстрами плетіння з ялинкових гілок.

А ще Людмилі Чайці пощастило познайомитися з молодою й талановитою співачкою з діамантовим голосом зі Львівської області Євгенією Іпатій, ужгородською письменницею Людмилою Загоруйко, керівником  танцювального колективу, викладачем-методистом Київської академії мистецтв Тетяною Борисенко, головною художницею Сумського обласного академічного театру драми та музичної комедії ім. М. С. Щепкіна, членкинею Спілки театральних діячів України Ларисою Аполлоновою, відомою лялькаркою Марією Заблоцькою, яка захоплюється ляльками-мотанками, Тетяною Бердниковою – майстринею, яка володіє технікою ошибана: різновидом флористики, сутність якої полягає у виготовленні картин з природних матеріалів (листя, квітів, пуху та ін.).

Як поділилася з нами пані Людмила, окрім фестивальної програми частині їхнього  невеличкого колективу вдалося вирватися самостійно на екскурсію й прогулятися вуличками та визначними місцями Барселони. А також Людмилі з донькою пощастило побувати й у Франції, і в інших європейських країнах, через які проходив тривалий маршрут до фестивалю.

«Емоції переповнюють душу, а враження закарбувалися в пам’яті на все життя», — із захватом зізнається Людмила Чайка.\

Читайте новини першими

Связанные статьи

Один комментарий

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button