Общество

Черговий призов на строкову військову службу почнеться у жовтні 2019 року

Відповідно до пункту 2 статті 3 Указу Президента України «Про звільнення в запас військовослужбовців строкової служби, строки проведення чергових призовів та чергові призови громадян України на строкову військову службу у 2019 році» від 30.01.2019 № 22/2019 щодо призову громадян України на строкову військову службу у жовтні – грудні 2019 року.

Призову на строкову військову службу підлягають громадян України чоловічої статі, яким згідно Указу Президента України до дня відправлення у військові частини виповнилося 20 років, та старших осіб, які не досягли 27-річного віку (з 18 років за власним бажанням).

Призвані військовослужбовці строкової військової служби до участі в ООС не залучаються.

Підпунктом 8 пункту 7 рішення Ради національної безпеки і оборони України від 28 серпня 2014 року «Про невідкладні заходи щодо захисту України та зміцнення її обороноздатності», уведеного в дію Указом Президента України від 24 вересня 2014 року № 744, МО України разом із НГУ, ДССТ визначено вжити заходів щодо унеможливлення залучення військовослужбовців строкової військової служби до виконання бойових завдань в антитерористичній операції в Донецькій та Луганській областях.

Слід зазначити, що призов громадян України на строкову військову службу є державною функцією, який організовується та здійснюється міськими (районними) державними адміністраціями (виконавчими органами міських рад) у взаємодії з міськими (районними) військовими комісаріатами.

Відповідальність призовників
за порушення правил військового обов’язку

Призовники, яким надійшла повістка районного (міського) військового комісаріату на прибуття до призовної дільниці для проходження призовної комісії, зобов’язані прибути в пункт і у строк, зазначені в повістці.

У разі, якщо за будь-яких обставин повістка не надійшла, громадяни призовного віку зобов’язані з’явитися до призовної дільниці в десятиденний строк з дня початку відповідного чергового призову, визначеного Указом Президента України.

Призовники, які змінили місце проживання, зобов’язані в семиденний строк прибути до районного (міського) військового комісаріату за новим місцем проживання для взяття на військовий облік.

Керівники підприємств, установ, організацій і навчальних закладів незалежно від підпорядкування та форм власності на вимогу військових комісаріатів забезпечують своєчасне прибуття громадян призовного віку до призовних дільниць.

За порушення правил військового обліку, неявку за викликом до військового комісаріату без поважних причин, умисне зіпсування або недбале зберігання посвідчень про приписку, яке спричинило їх втрату, несвоєчасне подання обліковому органу відомостей про зміну місця проживання, навчання, освіти, місця роботи і посади призовники притягуються до адміністративної та кримінальної відповідальності згідно із законодавством.

Призову на строкову в/службу не підлягають громадяни України, які за рішенням районної (міської) призовної комісії відповідно до цього Закону отримають відстрочки.

• за сімейними обставинами (непрацездатні батьки, неповнолітні брати або сестри, дитину до 3-з років, двох і більше дітей, вагітну дружину);

• за станом здоров’я (до одного року, які визнані тимчасово непридатними до військової служби);

• для здобуття освіти (в усіх навчальних закладах з денною формою навчання, крім загальноосвітніх та ПТУ – до 21 року, в інтернатурі, аспірантурі, докторантурі з відривом або без відриву);

• для продовження професійної діяльності (педагогічні з вищою освітою та медичні працівники у сільській місцевості за умови повного навантаження, зареєстровані священнослужителі, сільські, селищні, міські голови, кандидати (доктори) наук, які працюють за цим напрямком, резервісти, працівники органів внутрішніх справ).

Є також категорія громадян, які взагалі звільняються від призову, а саме:

за станом здоров’я визнані непридатними до військової служби;

виконали обов’язки служби у резерві (протягом 1 та 2 контрактів);

батько або мати, рідний брат або сестра яких загинули, померли або стали інвалідами під час проходження військової служби або зборів;

до набуття громадянства України пройшли військову службу в інших державах;

були засуджені до позбавлення (обмеження) волі;

після закінчення ВНЗ присвоєно військове (спеціальне) офіцерське звання.

Право на одержання призовниками відстрочки від призову повинно бути підтверджено відповідними документами, які подаються призовниками до військового комісаріату.

письмова заява призовника;

довідка про склад сім’ї;

копії паспортів, свідоцтв про одруження, свідоцтв про народження дітей;

документи, якими достовірно установлено, що на утриманні призовника перебувають особи;

медичні документи за підписом головного лікаря лікувально-профілактичного закладу, скріплені печаткою (про вагітність дружини).

Призовники, яким надана відстрочка, зобов’язані щороку до 1 жовтня подавати військовим комісаріатам документи, що підтверджують їх право на відстрочку.

Керівництвом держави, Урядом та Збройних Сил забезпечено належні умови для призваних на строкову військову службу громадян України, зокрема:

• при призові їм виплачується грошова допомога у розмірі двох прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня календарного року (у 2018 році це – 3,5 тис. гривень);

Довідково. Передбачено статтею 21 Закону, а порядок виплати визначено постановою КМУ від 12.08.2015 №587 «Про затвердження Порядку виплати грошової допомоги громадянам України, які призиваються на строкову військову службу»).

• військовослужбовці перебувають на повному державному утриманні, розміщуються в казармах (на кораблях), забезпечуються щоденним триразовим гарячим харчування та військовою формою одягу згідно встановленим норм.

• при звільненні в запас їм виплачується вихідна грошова допомога у розмірі 8-ми посадових окладів (від 1 232 – до 1 960 грн. залежно від в/звання і посади).

Довідково. Для в/службовців з числа дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування 12 окладів (від 1 848 – до 2 940 грн.)

 Їм надається відпустка (10 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду до місця проведення відпустки та назад)

• час проходження строкової в/служби зараховується до стажу роботи, що дає право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах;

• за ними зберігаються робоче місце та середній заробіток особам, за умови офіційного працевлаштування до призову;

 за ними зберігаються жилі приміщення, які вони займали до призову на строкову військову службу. Вони не можуть бути зняті з обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов;

• після звільнення в запас (протягом місяця з дня взяття на військовий облік за місцем проживання за поданням військового комісаріату) виплачується матеріальна допомога.

Особи, які були призвані в період навчання у ВНЗ I-IV рівнів акредитації, при звільненні зараховуються для продовження навчання до того ВНЗ, де вони навчалися до призову, незалежно від форми навчання.

Члени сімей військовослужбовців строкової служби мають переважне право при прийнятті на роботу і на залишення на роботі при скороченні чисельності або штату працівників.

Читайте новини першими

Связанные статьи

17 комментариев

    1. Ничего, тебя найдут, если не служить, то посидиш подумаешь над своими действиями, будет знать как родину придавать

      1. А ты вояка из зоны оос с окопа пишешь или в военкомате отсиживаешься? Иди воюй, а не бюджетные деньги прожираешь

      2. Родина, начиная с 1991 года, всех нас уже десятки раз продала и продолжает продавать, не уставая при этом ещё и грабить...

        1. Не родина, а депутаты, а родина тебя кормит, у нас самые низкие цены на продукты в мире, и на коммуналку

        2. «Нормальный показатель доли расходов на еду по Европе, который считается приемлемым и комфортным для населения, это порядка 15% от заработка. Что в два раза меньше, чем в России, — отмечает эксперт. — Ориентироваться на Украину и Казахстан, где 50,9% и 46% расходов соответственно — на продукты питания, не самое лучшее решение. Всегда стоит равняться на лидеров, а не аутсайдеров»

        3. Ты путаешь, в европе меньше просто едЯт, а у нас зажрались, сам посмотри в ать вечно все с полными телегами ,и толстыми лицами

        4. вы вообще о какой стране?Где это самые низкие цены на коммуналку и продукты?и какие зарплаты?
          и по поводу "Родина вас кормит"""..не позорьтесь...сами себя кормим и на наши налоги живет государство

        5. Мне интересно..( Нуда шутит) или он по жизни такой?

        6. Нуда, он же ЛяШко- местный долбоеб в вышыванке драной

      3. Лучше отсидеть, чем в армию дебилоидную идти...вот ты и иди, а не на диване лежишь днями дрочишь, кастрюльник плебеешный

  1. Местные диванные патриоты уже нарядили вышиванки и стройными рядами шикуються около военкомата, или опять мамке под юбку спрячутся?

    1. А остальные в косоворотках пивко по генделям бухают. В арию сходили бы здоровее стали.

  2. Блин, а туту точно правильно написано?
    за сімейними обставинами (непрацездатні батьки, неповнолітні брати або сестри, дитину до 3-з років, двох і більше дітей, вагітну дружину);

  3. Агрессор украина снова требует жертвоприношений от живущих на этой территории людей.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button