Общество

"Ніхто не просить у них гроші"... Про співпрацю керівництва шкіл Корабельного району з батьками учнів

Кореспондентка «Корабелів.Інфо» поспілкувалася з директорами кількох навчальних закладів Корабельного району міста Миколаєва щодо співпраці керівництва шкіл з батьками учнів. І ось що вони розповіли:

Гімназія №3 (директорка — Марія Письменна):

«На рахунок співпраці з батьками — то у нас тут дуже все гаразд. Раз є конкурс і батьки виявляють бажання, аби їх діти у нас навчалися, то вони і готові до співпраці, і вони залюбки сюди приходять. Тому і батьки у всьому у нас беруть участь, в різних заходах.

У нас запроваджена номінація “Краща родина року” (оголошується конкурс такий, і батьки протягом року беруть участь у всьому, що у нас відбувається). І тоді рада номінації в кінці навчального року (тобто це батьківська рада, представники педагогічного колективу і діти) визначає «Родину року» — на раді гімназії розповідають про цю родину, і голосуванням визначають, хто переможе. Ми вручаємо нагороду всій родині — це здобутки не за навчання, а саме за участь у житті гімназійної родини. У нас також є номінація «Людина року» — це можуть бути і хтось з учнів, і з батьків…

Школа №1 ім. Олега Ольжича (директор — Володимир Заяць):

«У нас дуже активні батьки. Вони і ходили до міського голови, коли це було потрібно, відстоювали наші права, права своїх дітей, школу, все це було в новинах».

Нагадаємо, ми писали:
После жалоб родителей пищеблок школы №1 привели в порядок,
обновили сантехнику, купили новый холодильник и посуду…

«Щодо допомоги закладу — батьки наші завжди самі організовуються, у нас навіть є група у вайбері «Батьківські комітети першої школи», і там є люди, які є відповідальними по класам, які далі поширюють інформацію і дуже швидко реагують і у всьому допомагають, що б ми не попросили. Ну, звичайно, гроші ми у них не просимо. А от я маю на увазі таку співпрацю: десь піти пофарбувати, меблі перенести, плюс там підручники, наприклад, привезти (для цього потрібен транспорт — у когось є).

Але ми не просимо у батьків гроші, абсолютно ніхто не просить гроші. Всі інші види діяльності, інша допомога — 100-відсоткова. Наприклад, хочемо ми взяти участь у проекті — батьки долучаються, тому що вони у нас активісти.

Читайте також:
Учні школи №1 з Корабельного району Миколаєва подорожують Європою

Ми поставили питання про співпрацю адміністрації закладу з батьками учнів і директорці школи №40 Тетяні Липуновій: «Как у вас происходит сотрудничество с родительским комитетом? Имеете ли вы влияние на родителей?»

“Нормально. Понимаете, влияния нет — это очень сложно.

Что значит влияние на родителей? Сейчас только попробуйте повлиять на кого-то. У нас — коллегиальное решение. Конечно, мы пытаемся, когда решаем какой-то вопрос, то выходим и советуемся. Как правило, в конце сентября — в начале октября мы собираем раду, и потом она работает в течение учебного года…”, — відповіла Тетяна Борисівна.

Школа №47 (директорка — Зінаїда Моторна):

«У нас є голова батьківського комітету — Марина Вікторівна, яка збирається з батьками, і ми разом з ними складаємо дефектні акти (як щось потребує нагального ремонту), складаємо бюджетні запити на 3-ри роки (комісійно дивилися, що потрібно в кожному класі, і зовсім все вносили в бюджетний запит).

Якщо батьки бачуть, що не вистачає бюджетних коштів, вони нам допомагають, і саме от на що: наша школа дуже багато возить дітей на спортивні змагання, на конкурси різного рівня, в цьому році посіли друге місце серед шкіл Корабельного району в спартакіаді, і батьківський комітет виділяє дітям кошти на дорогу, на буфет (тому що вчились, потім їдуть на змагання — ми годуємо дітей). Тобто все це за кошти батьків. Збирається батьківський комітет, перед яким іде звіт його голови. А ми тільки звертаємось до батьків з проханням через заяву, просимо допомогти з того чи іншого питання».

— А якщо у батьків не вистачає коштів, як з такими батьками вирішують питання?, — поцікавилися ми.

«Як керівник школи я відповідаю за все, що відбувається в кожному класі, і моє завдання донести до кожного батька: якщо у них є можливість допомогти — вони допомагають, якщо у них такої можливості нема — ніхто не має право жодній дитині, жодному батькові сказати: «А ти не здав».

На новорічні свята ми робимо з дітьми дуже цікаві вистави, але батьки починають підіймати питання: «А новогодние подарки?». А новорічні подарунки якщо робляться — то для всіх дітей (ми не можемо, у когось з батьків є більше коштів, у когось менше», — каже Зінаїда Володимирівна.

А от директор школи №54 зазначив, що батьківські комітети у звичному для всіх старому форматі є забороненими.

Нагадаємо, ми писали:
Більше жодних «здайте на штори»? Створення батьківських
комітетів в українських школах врегулюють по-новому

— Зараз же батьківські комітети заборонені. Так яка співпраця може бути з ними? У нас може бути виховання, спортивно-масова робота… — каже Олег Звоник.

— А фізично батьки вам допомагають? Наприклад, нові парти зібрати, стільці… Допомога від батьків є якась? — спитала кореспондентка «Корабелів.Інфо».

— Ну, якщо попросимо.

Читайте також:
«Поборний фонд» розділяє батьків на протидіючі табори, а школярів наражає на булінг (ВІДЕО);

«Надо остановить эти коллекторские коллективы под названием «родительские комитеты», — советник министра образования;

Закрита «прозорість»: у дитсадках Корабельного району кошти з батьків збирають «аж бігом», а от звітувати за них — «дзуськи!»;

«Наше прохання дехто з батьків розцінив як вимогу», — директорка школи в Корабельному районі щодо збору коштів з батьків

Читайте новини першими

Связанные статьи

4 комментариев

  1. Я ридав коли читав це оповідання, хотілося віднестися до цієї гімназії все що в мене є і здати усю кров для ціх милих вихователей.

  2. Все на столько хорошо и радужно что прямо слов нет. Спорю что все меняется когда ваш ребёнок идёт в школу

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button