ОбществоЭкономика

"Це дорога в нікуди - передавати порт "Ольвія" в комунальне підприємство", - міністр Омелян

«З боку міської влади Миколаєва просто хаяти дії в напрямку концесійного конкурсу і безпідставно вимагати передати порт «Ольвія» в їх розпорядження, — така позиція ні до чого доброго не приведе», — вважає міністр інфраструктури України Володимир Омелян. 

Після заяви мера Олександра Сєнкевича про його намір звернутися до Президента України Володимира Зеленського з проханням сприяти передачі порту «Ольвія» саме місту, кореспондент «Корабелів.Інфо» взяв коментар Володимира Омеляна. Ось що розповів міністр з цього приводу:

— Ми зробили абсолютно прозору процедуру, і це буде перший порт, який буде відраховувати частину свого прибутку на розвиток інфраструктури міста Миколаєва. Ми розмовляли з містянами, з керівництвом міста, області і пояснювали їм, що, якщо вони хочуть вирішити всі свої проблеми інфраструктурні за рахунок одного державного маленького порту, це не вийде.

Ми, навпаки, створюємо прецедент, коли концесіонер буде виплачувати кошти на розвиток міста (там 5% зафіксовано). Але нехай проводять переговори з Миколаївським портом, з приватними компаніями, які вже давно працюють і відраховують нуль. Роботи не відбуваєть жодної. Коли вони будуть бачить цей прецедент, їм буде легше говорити з іншими приватними компаніями (казати: «дивіться, тут ці відраховують, давайте нам теж, або ми тоді будемо вирішувати питання з доступом, логістикою по-іншому»).

А просто хаяти, що «ми не дозволимо», — я вважаю, що це дуже слабка позиція, вона ні до чого доброго не приведе. Тим більше, Президент Зеленський чітко зазначив, що Закон про концесію є приоритетним. Команда Зеленського розуміє, що без цього нічого не вдасться в Україні змінити. Нам треба залучати зовнішні інвестиції. Концесія — це прозорий механізм, коли вся власність залишається державі, а просто передається в управління великій приватній компанії. Надходження до бюджетів всіх рівнів зростуть в декілька разів після цього, — зазначив міністр інфраструктури.

Раніше ми писали:
«Наглость — второе счастье»: николаевские депутаты
просят отдать порт «Ольвия» без конкурса

— Передавати порт в комунальне підприємство — я вважаю, це дорога в нікуди, тому що ресурсів у міста немає. Вони (місцева влада — прим. ред.) свій кінотеатр не можуть закінчити, я їм змушений туалет ремонтувати… Який порт їм відправляти? Це смішно просто. Щоб порт був нормальним, треба вкласти декілька десятків мільйонів доларів. В них є ці гроші? Немає. В них є команда, яка буде цим займатися? Немає, — підкреслив Володимир Омелян.

Раніше повідомлялося, що власник компанії «Нібулон» Олексій Вадатурський зазначив щодо рішення про концеційний конкурс: «Это скрытая прихватизация. Нужно мобилизироваться, нужно, чтобы голос города слышали…»

— Близько 20-ти великих компаній (і україньких, і іноземних) претендують на концесію порту «Ольвія».
«Нібулон» начебто хоче подаватися на цю концесію також. В декого є бажання просто взяти безкоштовно, але коли вони розуміють, що буде конкуренція і будуть платити за це гроші, вони теж готові в цьому брати участь, бо це цікавий бізнес, це правильний бізнес. Але безкоштовно державне майно нікуди діватися більше не буде, забудьте про ті часи, вони пройшли, — наполягає Володимир Омелян.

Читайте також:
Более 20-ти инвесторов из разных стран заинтересовались концессией в портах «Херсон и «Ольвия»

Читайте новини першими

Связанные статьи

3 комментариев

  1. Омелян прав, сенкеша проштрафился много раз. Единственное, что нельзя продавать не по каким правилам компаниям из китая, рф само собой, индии и подобного низкосорта. Германия, япония, франция, британия, швеция - велкам. Остальные рыбачьте.

  2. А насчет туалета на вокзале,он правильно подметил. Сенкевич видимо хочет и с порта шо то иметь.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button