История

Сигнальні вежі над Бугом: землі, даровані козакам на вічне користування королем Вітовтом

Продовжуємо цикл публікацій про території сучасного Корабельного району міста Миколаєва.

Нагадаємо, ми писали:
«Найдревніше поселення на Сіверсовому маяку»:
миколаївці намагаються захистити

археологічну пам’ятку в Корабельному районі

Тему продовжує історик з Корабельного району Віктор Мних:

У ході дослідження знахідок на Сіверсовому маяці, а особливо карти 1775 року, впадає в око одна закономірність: майже всі рибні заводи (позначені на карті трикутниками) знаходяться на річкових косах.

Існує припущення, що рибні заводи середини XVIII ст. виникли не на пустому місці. Так, на Павловій косі знайдені у великій кількості залишки горючої суміші, основою якої була смола. Виявлено знахідку на панівній висоті, де могла стояти вежа — гляда або маяк.

Сигнальна вежа служила для того, щоб у разі небезпеки з боку ворога подати сигнал (вдень у вигляді чорного диму, а вночі — вогню), який би побачили на іншій спостережній вежі і теж запалили смолисту речовину. Дим бачили у форті (чи зимівнику) і висилали кінний загін на зустріч ворогу.

Можемо припустити, що таких точок, де могли стояти сигнальні вежі, було декілька вздовж лівого берега Бугу (Павлова коса, нижче — Балабанівська, ще нижче — Ожарська, далі — Руська і нарешті — Семенів Ріг).

Фрагмент мапи Томілова «Течії рік Дніпра і Буга»
(Ділянка від Павлової коси до Семенового Рогу). 1775 р.

У ХV столітті згадані місця мали стратегічне, військове значення. На виступі суші, котра отримала назву Семенів Ріг, стояла військова залога князя Семена Олельковича (згадка датована 1460 р.), за правління володаря Великого князівства Литовського — Казимира. Прикордонні війська, очевидно, контролювали усе ліве узбережжя Бузького лиману, не лише верхів’я, але й пониззя: Станіслав (Івангород) та Таванський перевіз.

Варіант логотипу до 620 річниці Вітовщини.

Система сигнальних споруд могла бути частиною інфраструктури прикордонної сторожі. На користь такого припущення свідчить уривок з листа Кошового отамана Костя Гордієнка до Думного радника Омел’яна Українцева від 1705 р, зі згадкою про те, що землі над Бугом даровані козакам на вічне користування королем Вітовтом. Держава тримала на прикордонні озброєних людей, для несення прикордонної служби, якими у даному разі були козаки.

Фрагмент листа К. Гордієнка до О. Українцева 1705 р.
Фрагмент листа К. Гордієнка до О. Українцева 1705 р.

 

Знайдені директором музею Юрієм Ковальським артефакти на Сіверсовому маяці доводять, що подібні матеріали і предмети зі спостережних, сигнальних веж можуть бути і на інших, згаданих вище річкових косах.

Джерела:
1.»Історія України в особах: Литовсько-польська доба/ О.Дзюба, М.Довбищенко, О.Русина (упорядник)та інш. — Україна, 1997 -272с. ISBN 966-524-022-6
2. Документи архіву Нової Січі.

Читайте новини першими

Связанные статьи

4 комментариев

  1. Первым кто контролировал в 9м веке эти земли в том числе и Крым был Великий Киевский Князь Олег Вещий, даже Византийская Империя платила нам дань. Уже в 13 веке (1240г) когда монголотатары захватив Киев уничтожили нашу государственность.
    А уже позже 15-16 век когда крымские татары(надсмотрщики монгол) увлеклись продажей нашего народа (~6млн) в рабство османам дошли до Литвы. Последователи князя Гедаминаса (князь Витаутас) начал наступление на татар и освобождение наших земель, породнился с поляками которые и приняли руководство наших земель и гнобили нас столетиями благодаря польскому королю Казимиру до восстания Богдана Хмельницкого основателю Украинского государства.

  2. Продолжение.
    Польская шляхта которую выгнал с наших земель Богдан Хмельницкий получила помощь от французов и англичан в сотни тысяч солдат и офицеров, оружия и продовольствия в то время когда Запорожские Казаки заняты войной с Османской Империей вторгаются к нам и вырезая население разрушают и сжигают Киев. Богдан Хмельницкий обращается за помощью к России, происходит первый раздел наших земель по Днепру.
    Во времена Киевской Руси, Киеву принадлежали земли современной России до Уральских гор, Белоруссия, часть Прибалтики, Львов, Перемышль, Молдавское княжество, Валахия(почти половина Румынии), Крым, Кавказ(Хазария это Чечня, Дагестан и т.д) которую завоевал Киевский Князь Святослав Хоробрый.
    Нужно помнить и ценить историю наших Великих Предков!
    СЛАВА КИЕВСКОЙ РУСИ!!!

    1. Холуями были и остались, пох кто там кого захватил...ценности в этом не видно никакой

    2. Хомяк :"Богдан Хмельницкий обращается за помощью к России"

      Як можна звернутися до країни, якої ще не існувало на політичній мапі Європи у 1648 році? Назва країни - "Росія" з'явилася за указом царя Петра у 1721 році. Богдан Хмельницький звертався до Московського царства, але ніяк не до Росії.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button