Происшествия

"У нас ни фазаны, ни зайцы пожар в степи не разводят"... Майже мільйон грн склали збитки від пожеж у Корабельному районі з початку року. Відео

У поточному році в Корабельному районі м. Миколаєва за січень — травень виникло вже більше 40 пожеж, матеріальні збитки від яких склали більше 900 тис. грн. При цьому було травмовано 3 особи.

Про це на апаратній нараді в адміністрації Корабельного району доповів начальник Корабельного РВ у м. Миколаєві Головного управління ДСНС України Олександр Остафій:

«В житловому фонді виникло 16 пожеж, на транспорті — 6 пожеж, на відкритих територіях — 18 пожеж, в лісах — 3 пожежі, на об’єктах — 1 пожежа.

Основні причини пожеж в нас (21 випадок) — необережне поводження з вогнем. Підпали — 6 випадків, коротке замкнення електромережі — 12 випадків, порушень правил влаштування експлуатації пічного опалення — 1 випадок. Нашим підрозділом врятовано 5 осіб на пожежах.

Що стосується інших надзвичайних подій: на теперішній час у нас зареєстровано 2 події, загибелі і травмування людей під час яких не виникало.

Протягом поточного року актуальною була та залишається проблема стрімкого зростання кількості пожеж, пов’язаних з горінням очерету, трави та сміття на відкритих територіях. Такий стан став можливий через велику кількість несанкціонованих сміттєзвалищ. Основною причиною пожеж є необережне поводження з вогнем або підпали невстановленими особами».

З урахуванням статистичних даних, найбільш частіше виникають пожежі на відкритих територіях, а саме: район водосховища, перед аеродромом — мкрн Кульбакіно, від вулиці Степової до Приміської, вулиця Рибна,  мкрн Широка Балка — вздовж дороги по проспекту Богоявленський (район перегону), відкрита територія за консервним заводом «Вікторія» та автокооперативами.

«Аналізуючи причини збільшення кількості пожеж на відкритих територіях — це, насамперед, байдужість власників земельних ділянок, які тривалий час не очищають їх від сухої трави, сміття тощо; також неякісне виконання комунальними службами своїх функціональних обов’язків…», — розповів Олександр Остафій.

Також він відзначив, що деякої техніки дуже не вистачає для повноцінної роботи:

«Нам необхідна техніка на кшталт трактора з плугом, тому що, як мали випадки, ми вже вирішували питання: в цьому році на повороті в Кульбакіно горіло в нас сміттєзвалище, ми долучали трактор МТРЗ, тільки завдяки цьому цю пожежу вдалося ліквідувати».

Після цього звіту голова адміністрації Корабельного району Олександр Цуканов зазначив:

«…Многие не знают, но с 2008-го года Балабановский лес не опахивался… С 2016-го года начали выделять (благодаря помощи комиссии ТЕП) топливо для опашки Балобановского урочища. Так же и водохранилище, потому что еще в 14-15 году, когда пришел Александр Иванович и говорит: надо что-то с этим делать, потому что открытая территория когда начнет гореть (и горит так, что столб огня 4 — 5 метров стоит, на расстоянии 200 метров можно, как говориться, шашлыки жарить)… Там также проводится опашка, что приводит к тому, что объёмы пожаров резко уменьшились.

Со всего этого я понимаю одно: что 98% — это человеческий фактор, поджоги были в нескольких местах, и сразу начинало гореть. То бишь без человека, понятно, что у нас ни фазаны, ни зайцы пожар в степи не разводят«.

Ярослава Шевчук

Читайте новини першими

Связанные статьи

2 комментариев

  1. Пожарные должны тушить, а не приезжать на пепелище и фиксировать факт пожара для отчета. А чтоб зайцы и фазаны не поджигали, нужно пустить патрули нацгвардии по району и будет порядок.

  2. Конечно штрафовать они не могут. Но делать запись с указанием данных владельца дома с предупредительной запиской - спокойно могут. Для наряда может быть выдан служебный планшет, который и сможет вносить эти данные в реестр нарушителей. А штрафовать уже будет полиция по стандартному принципу. Кроме того внедряя общую систему управления для пожарников позволит реагировать на вызовы гораздо эффективнее. Это возможно вопрос общегосударственного уровня, но наша область требует гораздо большего внимания в этом плане. Особенно Корабельный район с миллионами частных домов, серьезными промышленными предприятиями, и полями.
    Весной, осенью дышет дымом вся улица из-за одного хазяйновитого осла. И ослов на самом деле очень много, на вопрос почему жгут листья - прилетают маты с указанием направления. Штрафуйте, пожалуйста. Вы больше тратите на бигборды с информацией, чем на действенные вещи. Сделайте эко патруль, скаутов, белых ходоков, кого угодно, кто может писать и выписывать.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button