История

"Найдревніше поселення на Сіверсовому маяку": миколаївці намагаються захистити археологічну пам’ятку в Корабельному районі

У Корабельному районі Миколаєва є унікальне, можливо єдине, місце, де представлені майже всі історичні епохи: древня від IV тисячоліття до н.е., передскіфська, антична грецька, римська, козацька, часи Богоявленська, часи Кримської і другої світової війни. Це комплекс пам’яток, розташований на компактній території урочища «Жовтневе», який має назву «Сіверсів маяк». Тут діє невеликий музей. Цілком очевидно, що така місцевість є цікавим об’єктом культурної спадщини. Але виникла проблема: є загроза втратити найдревнішу культурну складову цього комплексу.

Мова йде про поселення ямно-катакомбної культури, відкрите Клюшинцевим В.М. в 1985 році — Сіверсів Маяк-3 (за паспортом — 1988 р.). Рішенням Миколаївської облради №216 від 09.08.1988 р. пам’ятку  взято на державний облік.

Про це до редакції «Корабелів.Інфо» повідомив Юрій Ковальський.

«Років п’ять назад з опису літератури, з архівів виявилось, що охороняється не вся пам’ятка, а її головна частина не охороняється. Про це я повідомив в листі міський відділ охорони пам’яток ще роки три назад.

З відповідями почали затягувати, пишуть відписки, а рік назад віддали цю територію на приватну забудову:
в травні 2019 р. забудовник збирається знищити пам’ятку і почав будівництво. Я звернувся в прокуратуру, щоб вона змусила міськвідділ відповісти по суті на лист річної давності і на інші звернення про перегляд меж пам’ятки, щоб зупинити знищення цього унікального поселення.

Всі знахідки цієї пам’ятки знаходились в балці і на північному її схилі, а охороняється чомусь південний. Ці артефакти – зернотерка, кераміка і інші предмети – я передав в краєзнавчий музей. Тобто, доказів про дійсне місце пам’тки більше ніж достатньо, а влада не реагує і не запобігає загрозам пам’яткам.

З моїми доводами погоджуються археологи. Обласна інспекція за результатом огляду знайшла підстави для перегляду меж пам’ятки. Але кінцеве рішення про збереження пам’ятки повинна прийняти міська влада.

Що це за пам’ятка? Це місце найдревнішої людської культури на території Миколаєва — ІV тисячоліття до н.е., тобто шість тисяч років назад. Це ямна-катакомбна  культура індо-європейських народів, які займались скотарством, придумали чотирьохколісний віз, приручили худобу, сповідували культ предків і першими почали будувати кургани, ставили антропоморфні стели. В Миколаївському краєзнавчому музеї на самому початку експозиції про найдревніший світ є спеціальний стенд присвячений ямній культурі. В літературі цю пам’ятку називають унікальною на півдні Миколаївщини.

На цьому ж місці було знайдено вали Сіверського редуту часів кримської війни, які теж варто зберігати. Ця батарея повинна була першою зустріти турецько-англо-французьку ескадру при спробі захвату Миколаєва в 1854-1855 рр. В рапорті царю вказувалось, що батарея на Сівесовому хуторі з 25 пушок пристріляна і готова до бойових дій. Але, оцінивши фортифікаційну оборону Миколаєва, противник відмовився штурмувати тоді місто. Це цінне свідчення військової історії Миколаєва.

На цьому ж місці на горі знайдено об’єкт з артефактами старого маяка, який міг функціонувати з середини 18 століття. Він міг використовуватися в сигнальних цілях як козаками (Сіверсова коса раніше називалася Павловою косою з козацьким зимівником), в Кримську війну і для потреб судноплавної навігації.

Виходить так, що міськвідділ охорони культурної спадщини ввів в оману міську раду, яка виділила ділянку під будівництво в дуже незручному місці, вузької трикутної форми, в глибокій балці на пам’ятці. При цьому поруч охороняються вільні ділянки не тільки без ознак культурного шару, а й взагалі без грунту.  Це територія старого кар’єру. Хочеться завдати питання: «Чому поруч є вільні ділянки, а віддають під забудову і знищення пам’ятки саме незручну ділянку? Це ознаки того, що пам’ятку хочуть знищити навмисне?»

скребо-резец

Кому хочеться знищити найдревнішу пам’ятку – сучасників трипільців, які жили на півночі України? На це повинна дати відповідь наша громадська позиція, наша влада і наші правоохоронці. Ми звернулися в обласну прокуратуру з вимогою зупинити злочин. Якщо недобросовісні копачі нищать окрему частину пам’ятки, то держава через будівництва  нищить всю пам’ятку разом. Фактично від пам’ятки і залишився кусок, який віддають під будівництво – на дні балки.

Для вирішення проблеми треба негайно переглянути місцеположення пам’ятки і перенести виділену ділянку для забудови на вільне місце за сотню метрів південніше.

Закликаю громадян міста приймати участь в захисті нашої підземної і наземної історичної пам’яті. Ми повинні пам’ятати про ті далекі благословенні часи, коли люди ще не придумали зброї, щоб вбивати один одного, а жили в мирі і в спокої», — звертається до миколаївців Ю.В. Ковальський.

Читайте новини першими

Связанные статьи

3 комментариев

  1. До голосу науковців та громадськості вже давно не прислухається місцева влада в особі депутатів міськради. Новоспеченим скоробогатькам у нашому місті "зелена вулиця", як у сосновому лісі, де будуються котеджі, так і на Сіверсовому маяці. Прикро.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button