Происшествия

Пьяному дебоширу в Миколаєві поліція заборонила вертатися у сім'ю до кінця доби, аби запобігти домашньому насильству

Миколаївська поліція вперше в Україні застосувала до мешканця міста терміновий заборонний припис, відповідно до якого чоловіку до кінця доби було заборонено повертатися до місця проживання.

Як повідомляє Управління превентивної діяльності ГУНП в Миколаївській області, 4 квітня на спецлінію «102» надійшов дзвінок від мешканки Інгульського району щодо вчинення домашнього насильства вітчимом, який ображав матір заявниці нецензурною лайкою та погрожував фізичною розправою.

«Прибувши за вказаною адресою, поліцейські заспокоїли сімейного дебошира та склали відносно нього адміністративний протокол за статтею 173-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення «Вчинення домашнього насильства». Крім того, враховуючи результати проведення оцінки ризиків, а також те, що кривдник знаходився у стані алкогольного сп’яніння, дільничними офіцерами поліції йому був винесений терміновий заборонний припис відповідно до якого чоловіку до кінця доби було заборонено повертатися до помешкання. Це перший випадок застосування даного спеціального заходу в країні», — йдеться у повідомленні.

Слід зазначити, що терміновий заборонний припис стосовно кривдника застосовується з метою негайного припинення домашнього насильства, усунення небезпеки для життя і здоров’я постраждалих осіб та недопущення продовження чи повторного вчинення такого насильства.

Поліцейські отримали можливість використовувати вказаний спеціальний захід після набрання чинності 19 квітня 2019 року спільним наказом Міністерства соціальної політики та МВС України від 13.03.2019 №369/180, яким затверджено Порядок проведення оцінки ризиків вчинення домашнього насильства.

Терміновий заборонний припис виноситься терміном до 10 діб та ним може бути зобов’язано кривдника залишити місце проживання (перебування) постраждалої особи, а також заборонено йому входити та перебувати у вказаному місці. Також даний припис може містити заборону в будь-який спосіб контактувати з постраждалою особою.

Невиконання вимог термінового заборонного припису, а також неповідомлення кривдником уповноваженого підрозділу поліції про місце свого тимчасового перебування, тягне за собою адміністративну відповідальність, передбачену ст. 173-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button