Общество

Дзвони сповістили про Воскресіння Христове. Як віряне Корабельного району святкували Пасху

Сьогодні православні християни святкують Воскресіння Христа. Для українців Великдень – це не тільки різнокольорові писанки і смачна паска. Це особливе свято, коли слідують традиціям і вірять у диво…

Святкують по всій країні. Не стали винятком і жителі Корабельного району міста Миколаєва. Кореспондент «Корабелів.Інфо» завітала подивитись, як  відзначають місцеві віряни світле свято, до храму Святого Духа, що розташований на вулиці Торговій.

У ніч на неділю, після опівночі, дзвін сповіщає про Воскресіння Христове і початок великодньої служби, яка проводиться особливо урочисто й триває до ранку. Кульмінацією служби стає обряд освячення пасок, яєць, вина та інших продуктів. Частину принесених страв залишають у церкві для знедолених.

Святкування воскресіння Христа триває тиждень, який називається Світлою великодньою седмицею, а кожен із днів носить назву світлого: світлий понеділок, світлий вівторок….

Великодніх прикмет та обрядів існувала величезна кількість, однак небагато з них дійшли до наших днів. Древні слов’яни прийняли християнство та органічно додали в нього численні старовинні традиції. Так з’явилися обряди та звичаї на Великдень, що мають набагато давніше коріння, ніж саме свято. Більшість із них, власне, не має жодного стосунку до християнства, але в народі вони досі живі:

На Великдень усім слід веселитися, бо хто засмутиться — весь рік смутним ходитиме; Аби дитину цілий рік ніхто не наврочив, на Великдень треба перехрестити її писанкою і промовити: «Як це яєчко ніхто ніколи не зурочить, так і (ім’я дитини) ніхто ніколи не зурочить». Тоді треба дати дитині поцілувати яйце.

Традиції христування — вже 2000 років, це найвідоміший звичай, знайомий усім з дитинства: весь період святкування при зустрічі люди вітають один одного словами: – «Христос воскрес!» – «Воістину воскрес!», триразово цілуються і обмінюються писанками.

Дівчата у великодній тиждень вмивалися водою з крашанки, аби бути рум’яними, а хлопці ставали ногою на сокиру, щоб бути міцними.

Вважалося, що великодня писанка чи крашанка може полегшити будь-яку хворобу та напасть. Яйцем можна викатати хворого по тілу. Також до кінця свят не викидали шкаралупки цих яєць.

На сьогоднішній день Великдень — це не просто релігійне свято, це культурна спадщина нашого народу, яскрава і неповторна…

Ярослава Шевчук

Читайте новини першими

Связанные статьи

Один комментарий

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button