Общество

"Людина, яка не має любові, не має голосу": жителі Корабельного району святкували Вербну неділю (Відео)

21 квітня — хвилюючий день для всієї України та й взагалі для світової громадськості, яка слідкує за подіями в нашій країні, де відбувається вирішальний етап виборчої гонки 2019 року. А окрім громадянського обов’язку, не забули українці і про велике християнське свято — Вхід Господній в Єрусалим (Вербна неділя).

Сама назва «Вербна неділя» походить від того, що на це свято віруючі приходять з гілками, як правило, вербових рослин чи інших дерев, які першими розпускаються навесні, в ознаменування тих гілок, які різали іудеї, що зустрічали Ісуса у Єрусалимі.

У храмах Корабельного району міста Миколаєва також відзначили свято за всіма християнськими традиціями. Кореспондент «Корабелов.інфо» побувала сьогодні у місцевих українських православних храмах: храму Святих Апостолів Петра і Павла, розташованому в мікрорайоні Балабанівка, та храмі Святого Духа, що знаходиться на вулиці Торговій.

Велика кількість людей прийшли відзначити це свято та освятити вербу, яка має чудодійні властивості. Адже свячена верба користується великою пошаною серед нашого народу. Їй приписується магічна сила: вербою б’ють рідних, щоб здорові, веселі та багаті були; дітей — щоб сильні були, добре росли та сприйняли життєву силу весни; вербу кладуть після свячення за образи, щоб охороняла хату від лихих сил; її садять на городі, коли принесуть з церкви, на щастя молоді: коли верба прийметься — дівчина вийде заміж, а хлопець одружиться; свячені вербові котики кидали в кашу, їли ту кашу в повній вірі, що через них передасться людям сила весняної енергії на цілий рік…

Окрім традиційної служби, отці в обох храмах вітали вірян з вербною неділею та бажали, щоб у кожного в серці була любов і чисті помисли та щоб Господь оберігав усіх християн.

«Вітаю вас із сьогоднішнім святом Вхід Господній в Єрусалим! І ми прийшли сьогодні вітати Христа… І в першу чергу, з чистими серцями…

Оце нову заповідь даю вам: щоб мали любов між собою, це є основою, це є критерієм, це є показник, наскільки ми є християнами. Бо можна себе облащати в різні одежі, можна на себе навішувати різні прикраси, можна на себе ставити і хрести і бити поклон, але любові не мати…

Людина, яка не має любові, не має голосу… Наступний тиждень для нас всіх повинен би бути, як і кожен день у році, але хоча б у той тиждень більше сконцентруйте свою увагу, задумаймося, що навколо нас такі усі люди, як і ми: зі своїми проблемами, своїми турботами, своїми бідами і радостями, зі своїми сльозами і сміхом. І всі, кожен з нас хоче, щоб всі його розуміли, і кожен хоче, що б ви йому поспівчували та підтримали. Тож робіть так іншим, і отримуйте самі! Для того Господь прийшов, принісши у світ любов. Так, сьогодні свято з присмаком, можливо, десь якогось суму, можна сказати. Але Господь прийшов, щоб виконати свою місію, і кожному з нас кличе, щоб ми також виконали свою місію у своєму відношенні до близьких та рідних, до тих, хто поряд з нами…

Нехай цей день збережеться у ваших серцях на протязі року, щоб ви хоч інколи знаходили час прислужитися Ісусу, як сьогодні ці діти, як ця Марія, як всі люди, що зустрічали Ісуса… Нехай Господь благословить і дасть нам у серця справжню, нелукаву, безкорисну любов. Амінь. Слава Ісусу Христу!», — казав настоятель храму імені Святих Апостолів Петра і Павла отець Іван Дідух.

«…Господь всемилостивий нехай благословляє кожного з вас, всіх наших православних християн — всіх, які святкують сьогоднішній день Входу Господнього до Єрусалиму… Нехай ласка Всевишнього і покров Богородиці керують нами під час нашого земного життя… Спаси вас Господь. Я ще раз вітаю вас з сьогоднішнім днем і висловлюю свою щиру подяку за вашу молитву!..», — промовив настоятель храму і благочинний Вітовського району отець Василь Мазурик.

Ярослава Шевчук

 

Читайте новини першими

Связанные статьи

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button