Общество

«У кожній родині виконувала роль оберегу», - Дитячий центр Корабельного району вчить робити ляльки-мотанки

Вчора, 11 квітня, у Дитячому центрі Корабельного району пройшло відкрите заняття по стровенню ляльки-мотанки у гуртку декоративно-ужиткового мистецтва «Натхнення» (керівник Радченко О.М.) в рамках освітнього проекту «Моє найкраще заняття».

Про це на сторінці центру у соцмережі Facebook повідомив Віталій Широков.

«Сама назва ляльки – «мотанка» походить від поняття «мотати», а загальний вигляд такої ляльки представляє собою фігурку людини, як правило жіночу або дитячу, виготовлену зі шматків тканини.  Здавен у кожній українській родині лялька-мотанка виконувала роль оберегу, була символом мудрості, берегинею роду, символом матері-прародительниці та зв’язку між поколіннями, одна із найдревніших іграшок і священних істот нашого народу, якій тисячі й тисячі років. Виготовляючи цей сакральний предмет, жінки вкладали у неї свою енергію, певні думки і побажання. Ляльку мотанку передавала мати дочці, коли віддавала до іншого роду, а дочка, у свою чергу, своїй дитині. Це ніби ниточка, яка зв’язувала увесь рід», — написав він.

З початку заняття, в чарівній атмосфері присутні поринули в подорож між казковими навчальними станціями. На станції «Етнологічна» присутні ознайомились з історією виникнення ляльок-мотанок, на станції «Технологічна» – із загальною технологією виготовлення мотанок, на станції «Дизайнерська» опанували різні підходи до зовнішнього оформлення ляльок, на станції «Експертна» вивчили тонкощі та секрети створення неповторних мотанок, на станції «Безпечна» згадали правила безпеки життєдіяльності при роботі з інструментами та обладнанням. На станції «Творча» освітній потяг зупинився довше за все: саме на цьому етапі заняття вихованці та їх батьки, які були активними учасниками заняття, поринули в світ творчого створення ляльок мотанок власними руками разом зі своїми дітьми.

Загалом процес створення ляльки майстрині називають «кутанням», і це не дивно, адже він дуже схожий на кутання маленької дитини. Задля того, аби готова лялька виглядала гарно та яскраво, в давнину шматки тканини підфарбовували та розмальовували натуральними барвниками. Тряпчана основа мотанки символізує дух та мудрість наших предків.

Отже, мотанка зберегла в собі певні історичні знання та силу нашого народу. Такий сувенір, особливо виготовлений власними руками, може стати родинним оберегом та родинним спадком, який ввібрав в себе знання та силу наших пращурів.

Читайте новини першими

Связанные статьи

2 комментариев

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button