ОбществоПроисшествия

Близько 10 медичних працівників лікарні в Корабельному районі захворіли на туберкульоз

Незважаючи на незначну тенденцію до зниження захворюваності на туберкульоз в Україні, епідемічна ситуація все ще залишається напруженою. Зокрема, у місті Миколаєві кількість хворіючих на туберкульоз є доволі велика. Від хвороби ніхто не застрахований, вона вражає не тільки неблагополучні верстви населення, але й звичайних людей, з якими ми спілкуємося кожного дня — сусідів по багатоквартирному будинку, колег по работі, навіть лікарів звичайних (неспеціалізованих) закладів…

Так, зпочатку 2019 року серед медичних працівників міської лікарні №5 (колишньої Вітовської ЦРЛ), розташованої в Корабельному районі, на туберкульоз захворіло близько 10 осіб. Про це до редакції «Корабелів.Інфо» повідомили співробітники медзакладу.

Про особливості хвороби й про те, як можливо вберегти себе від неї, розповідає лікар-фтизіатр міської лікарні №5 Л.О. Піхтерева:

Туберкульоз щороку вбиває більше людей, ніж будь-яка інша інфекція. І з кожним роком туберкульоз набуває нових резистентних форм, що ускладнює процес лікування. Питання протидії туберкульозу в Україні є одним з пріоритетних напрямів державної політики в сфері охорони здоров`я та предметом міжнародних забов`язань.

В Україні щороку помирає від туберкульозу майже 3700 людей, кожного дня – близько десяти пацієнтів. І хоча в останні роки є певне поліпшення, Україна залишається однією з країн із найвищим тягарем туберкульозу з множинною лікарською стійкістю – найтяжчої форми ТБ, лікування якої більш тривале, дороге та менш ефективне.

Головними причинами розповсюдження туберкульозу є соціально-економічні проблеми, міграційні процеси, безробіття, збільшення кількості людей, хворих на алкоголізм, наркоманію, СНІД, хворобами органів дихання; зростання кількості осіб без певного місця проживання, осіб, що прибувають з місць позбавлення волі. Однак, не останню роль в поширенні захворювання має місце халатне ставлення до свого
здоров’я.

Помилкове уявлення про туберкульоз: «Мене це не торкнеться», «Я себе добре почуваю», «На туберкульоз хворіють тільки бідні» — адже туберкульоз зовсім поруч: в маршрутці, в магазині, вдома, на роботі, на вулиці і т.д.

Туберкульоз – широко поширене в світі інфекційне захворювання людини, що передається повітряно-крапельним шляхом при розмові, кашлі та чханні хворого. Туберкульоз частіше вражає легені, але також може вражати інші органи і системи.

Хочеться нагадати основні симптоми туберкульозу легенів – тривалий кашель, сухий чи з мокротою, іноді з кровохарканням, які з’являтимуться на більш пізніх стадіях, лихоманка, слабкість, нічна пітливість, зниження апетиту і значне схуднення. Якщо симптоми тримаються більш 2 — 3-х тижнів, слід негайно звернутися до лікаря, який призначить вам необхідне обстеження. Туберкульоз також може протікати під маскою деяких захворювань, таких як бронхіт, пневмонія, грип, ГРЗ, ревматизм, кишкові дисфункції і т.д. Але треба пам’ятати, що початкові форми туберкульозу можуть протікати безсимптомно, і людина дізнається про нього випадково, за підсумками щорічної флюорографії.

Основні методи виявлення туберкульозу у дітей та підлітків: туберкулінодіагностика – проба Манту (виявлення латентного туберкульозу); у дорослих та підлітків: флюорографія; бактеріоскопічні (бактеріологічні) методи дослідження мокротиння (виявлення найбільш заразних форм туберкульозу), а також метод молекулярно-генетичного аналізу (метод ПЛР). Метод туберкулінодіагностики для виявлення туберкульозу був запропонований австрійським педіатром К.Пірке в 1907 р. Основне завдання туберкулінодіагностики (проби Манту) – виявити момент первинного інфікування мікобактеріями туберкульозу, тобто період, коли ризик зараження найбільш високий. Цей метод дозволяє оцінити реакцію організму на присутність туберкульозної палички, дозволяє оцінити стан протитуберкульозного імунітету після вакцинації БЦЖ у дітей, дозволяє виявити загрозу розвитку захворювання у раніше інфікованих
паличкою туберкульозу.

Флюорографію як діагностичне дослідження американський вчений Дж. Блейер запропонував ще в 1896 році, через рік після відкриття рентгенівських променів. Проте перший флюороскопічний кабінет для виявлення хворих на туберкульоз з’явився тільки в 1930 році в Ріо-де-Жанейро. У Радянському Союзі ж
флюорографія вперше була проведена в 1947 році в Павлово-Посаді. Агітаційним сленгом в той час був вислів: «За квітучим виглядом може ховатися туберкульоз. Флюорографія покаже це перш, ніж ти що-небудь відчуєш». Основне завдання флюорографії – це виявлення активного туберкульозу на початкових стадіях
захворювання, коли зовнішні прояви хвороби можуть бути відсутні.

Бактеріоскопічні методи дослідження (мокротиння) та молекулярно-генетичний аналіз (метод ПЛР) дозволяють в найкоротші терміни (до 3-х днів) виявити туберкульоз, а також виявити найбільш заразні форми туберкульозу.

Всі ці методи дослідження доступні і проводяться безкоштовно.

Читайте також:
В Николаеве — эпидемия кори: заболело почти 500 человек,
среди них — медработники больницы в Корабельном районе

Але як же убезпечити себе від туберкульозу? «Хворобу легше попередити, ніж лікувати» — це золоте правило медицини набуває особливого значення, коли мова заходить про наявні захворювання, що знижують імунітет, про шкідливі звички (тютюнопаління, алкоголізм і наркоманія). Отже, хай
живе профілактика! А якою вона має бути?

По-перше, здоровий спосіб життя, повноцінне збалансоване регулярне харчування, прогулянки на свіжому повітрі, загартовування, заняття спортом, систематичне вологе прибирання і провітрювання приміщень, уникання тривалого перебування в місцях скупченості людей і запилених приміщень, користування індивідуальним посудом та індивідуальними засобами гігієни, не вживайте молочні продукти із стихійних ринків без термічної обробки, а також своєчасно звертайтесь до лікаря при виникненні будь-яких захворювань.

По-друге, щорічні профілактичні огляди (флюорографічне обстеження, туберкулінодіагностика), вакцинація дітей БЦЖ.

По-третє, дотримуватися гігієни кашлю: хворим не варто при чханні або кашлі закривати обличчя руками, на які потрапляють віруси з організму. Краще закривати обличчя рукавом або, за його відсутності, зігнутою в лікті тильною стороною руки, а не долонею. Хустки повинні бути одноразовими паперовими.

Навчитися правильно мити руки. Це треба робити регулярно, а також щоразу після того, як закриваєш обличчя руками при кашлі, чханні. Мити руки треба теплою водою з милом і досить довго.

Своєчасне виявлення хворого на туберкульоз і своєчасно розпочате лікування допоможе не тільки зберегти життя і здоров’я, та попередити зараження туберкульозом рідних і оточуючих, а також допоможе уберегти від важких наслідків: легеневої кровотечі, безпліддя, ураження туберкульозом інших органів та систем
(кісток, суглобів, головного та спинного мозку, нирок), летальних наслідків. При виявленні інфікування (тубінфікування) необхідно своєчасно пройти обстеження і профілактичне превентивне лікування з метою попередження захворювання на туберкульоз.

«Туберкульоз виліковний — за умови ранньої діагностики і дотримання призначеного курсу лікування. Лікування туберкульозу сьогодні в Україні безкоштовне! Тому вважаємо неприпустимим, щоб люди у ХХІ столітті помирали від давно відомої хвороби, яку сьогодні можна ефективно лікувати. Отже, коли знаєш свого «ворога» в обличчя, з ним легше боротися. Будьте здоровими і милосердними!», — каже лікар-фтизіатр міської лікарні №5 Л.О. Піхтерева.

ДО ВІДОМА НАСЕЛЕННЯ!

У міській лікарні №5 постійно проводиться флюорографічне
обстеження населення, без направлення лікаря – безкоштовно!

понеділок — п’ятниця з 8:00 до 16:00

субота з 8:00 до 11:00
неділя – вихідний

Читайте новини першими

Связанные статьи

3 комментариев

  1. Я думаю, сотрудники вышеназванной больницы (которые еще не пострадали) должны себя как-то обезопасить юридически в случае заражения, чтобы иметь возможность требовать компенсацию. Ведь источник заразы, судя по всему, где-то в самой больнице. А люди каждый день ходят на работу...

  2. Ходите на бесплатную флюорографию, где не дезинфицируют флюрограф после каждого человека, а на просьбу продезинфицировать, начинаются возмущения (- тут все и так стерильно, - я не буду бегать за каждым и протирать ...) и прочее.
    Я не отрицаю что можно заболеть в маршрутке, магазине и тд
    НО! Элементарно в больнице не поддерживаются санитарные правила!

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button