Общество

«Тягне за собою відповідальність», - мешканцям Корабельного району нагадали про заборону спалювання опалого листя

Адміністрація Корабельного району попереджає керівників підприємств, учбових та дошкільних закладів, закладів охорони здоров’я, інших організацій, які розташовані на території району, а також мешканців приватного сектору про заборону спалювання опалого листя та іншої сухої рослинності.

Нагадаємо, ми писали:
В Корабельном продолжают жечь листья,
администрация района не реагирует

Як йдеться у повідомленні на сайті адміністрації, спалювання листя на подвір’ях є надзвичайно шкідливим для здоров’я людей та екологічного стану у місті. Зокрема, багато українців мають алергію на дим, тому з початком осені суттєво зростає захворюваність.

Вдихання диму спричиняє:

• зниження імунітету;

• загострення хронічних захворювань;

• алергію;

• хвороби дихальних шляхів;

• онкологічні проблеми.

При згорянні однієї тони рослинних залишків у повітря вивільняється біля 9 кг мікрочастинок диму. Разом з димом в повітря вивільняються пестициди та радіонукліди, накопичені рослинами протягом року. Нерідко разом з листям горить сміття, що спричиняє ще потужніше забруднення атмосферного повітря. При горінні гуми, окрім згаданого, утворюються канцерогенна сажа та оксиди сірки, останні викликають респіраторні захворювання. В тліючому без доступу кисню листі виділяється бензопірен, що здатен викликати у людини ракові захворювання. Окрім того, з димом у повітря вивільняються діоксини.

Окрім безпосередньої шкоди людському здоров’ю, спалювання рослинних залишків становить суттєву загрозу природі:

— з листям згорають зимуючі корисні комахи, такі як сонечка;

— руйнується ґрунтовий покрив (вигорають рослинні залишки, гинуть ґрунтоутворюючі мікроорганізми), відбувається збіднення ґрунту;

— знищується насіння і коріння трав’янистих рослин;

— пошкоджуються нижні частини дерев і кущів та верхні частини їх коріння;

— в 2-4 рази зростає промерзання ґрунту.

Також виникає загроза перекидання вогню на природні ділянки, зростає загроза лісових пожеж і загоряння житлових будинків, погіршується видимість на дорогах.

У адміністрації нагадали, що найбільш дружнім по відношенню до довкілля шляхом утилізації опалого листя є компостування.

«Для компостування листя складають у купи шириною 2 м і висотою до 1,7 м. в основу купи вкладають до 25 см шар землі. Кожен з шарів листя не має перебільшувати 30 см. На цю ж купу можна скидати пташиний послід, харчові рештки. Кожен з шарів присипають землею. Протягом літа компост 2-3 рази перелопачують. Компост вважається готовим, якщо перетворився на однорідну темну розсипчасту масу. При літній закладці компост дозріває за 2-3 місяці, при осінній – за 6-8. Аналогічно, компостування можна проводити в траншеях глибиною до 1 м і шириною 1,5 м. Траншейне компостування більш зручне з міркувань того, що при ньому компост рівномірно зволожується і не пересихає. Використовувати компост в якості добрива можна вже через рік після закладки. Його корисні властивості зберігатимуться ще 4 роки. Корисне використання компосту в якості прикореневої підкормки дерев і кущів», — йдеться у повідомленні.

Мешканців району вкотре попередили, що спалювання рослинних залишків є прямим порушенням п. 12.2.11 Правил благоустрою м.Миколаєва та тягне за собою адміністративну відповідальність за ст.152 Кодексу України про адміністративне правопорушення.

Читайте також:

«SOS!SOS!SOS! Нет продыху ни осенью, ни весной…» — матери — о проблеме отравляющих жизнь костров в Корабельном;

«Балабановка дружно жжёт листья», — возмущены жители Корабельного района;

«Не сжигайте!» — николаевцам сообщили, куда можно обращаться по поводу вывоза опавшей листвы

Читайте новини першими

Связанные статьи

7 комментариев

  1. дровами топить - тоже под запрет, а то удумали сухой растительностью дома отапливать.

  2. 9 марта на Волкова возле Ворончиха гнида запалила такое кострище чтоб ему ноги в задницу влезли.

  3. В администрации все умные а почему горы листьев с осени лежат и некто не вывозит? Или ждут пока они сгниют

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button