Экономика

Мінекономрозвитку погоджено висновки щодо ефективності реалізації проекту концесії в порту "Ольвія" (Відео)

Міністерством економічного розвитку і торгівлі України було погоджено Висновки за результатами проведення аналізу ефективності здійснення державно-приватного партнерства щодо проектів  концесії в портах «Ольвія» (розташований у Корабельному районі Миколаєва) та «Херсон», — повідомили в МІУ 26 грудня.

Це дає можливість Міністерству інфраструктури України перейти до наступних етапів реалізації проектів, а саме – підготовки та проведення концесійних конкурсів, що супроводжуватимуться консультативною підтримкою Європейського банку реконструкції та розвитку та Міжнародної Фінансової Корпорацією.

«Позитивне рішення МЕРТ є важливим сигналом для міжнародних і українських інвесторів, що пілотні концесійні проекти держстивідорів в портах „Ольвія“ та „Херсон“ вийшли на завершальний етап. Враховуючи обмежений час, відведений на підготовку документів після оголошення конкурсу, зацікавленим компаніям варто вже зараз починати цю роботу», — прокоментував подію керівник АМПУ Райвіс Вецкаганс.

Зараз почалася безпосередньо підготовка до проведення конкурсів пілотних концесійних проектів в портах України. Згодом буде створено спеціальну конкурсну комісію, яка опікуватиметься підготовкою і затвердженням конкурсної документації і безпосередньо оголошенням концесійного конкурсу.

Планується, що конкурс буде оголошений на початку 2019 року, а підписання концесійних договорів відбудеться в 2 кварталі 2019 року.

В цілому, очікується, що концесія в портах «Ольвія» і «Херсон» залучить інвестиції у розмірі понад 18 млрд. грн. Обсяг перевалки вантажів вже в перші п’ять років реалізації проектів (з 2020 по 2025 рр.) може збільшитися майже в 2 рази (для «СК «Ольвія» — з 2,55 млн тонн в 2018 р. до 4,59 млн тонн в 2025 р.).

Надходження до місцевого бюджету Миколаєва за цей період при оптимістичному сценарії можуть вирости також удвічі — на 241 млн грн.

Раніше ТЕО пілотних концесійних проектів, розроблених Консорціумом міжнародних консультантів, сформованим ЄБРР та IFC, були представлені і пройшли обговорення за участю представників трудових колективів державних стивідорних компаній, а також місцевої влади.

Позитивні Висновки за результатами аналізу ефективності проектів концесії держстивідорів в обох портах були затверджені профільними робочими групами МЕРТ з урахуванням гарантій подальшого працевлаштування для працівників підприємств при передачі в концесію.

Економічний аналіз робився на основі різних прогнозів, пройшов узгодження низкою центральних органів виконавчої влади, зокрема, Мінфіну і показав перспективність і вигоду обох концесійних проектів навіть у разі реалізації не оптимістичних, а базових сценаріїв.

Більш детально про переваги концесії та особливості пілотного концесійного проекту в порту «Ольвія» — у презентації за посиланням: https://bit.ly/2EK9bkW

Читайте новини першими

Связанные статьи

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button