Общество

Миколаївська поліція виявлятиме факти незаконної реалізації хвойних дерев та просить допомоги у мешканців

Підрозділи поліції Миколаївської області розпочали комплекс цільових заходів з охорони хвойних насаджень, а також виявлення порушень під час їх реалізації.

Про це повідомляє Управління превентивної діяльності ГУНП в Миколаївській області.

«До проведення заходів залучатимуться спільні мобільні групи, створені з представників поліції, лісових господарств та інших зацікавлених суб’єктів, які перевірятимуть усі можливі місця реалізації ялинок, лісогосподарські підприємства, а також транспортні засоби щодо законності перевезення хвойних дерев.

Підприємці, які здійснюють перевезення та реалізацію ялинок, повинні мати наступний перелік документів: свідоцтво державної реєстрації фізичної особи-підприємця, накладну з лісництва, товарно-транспортну накладну при перевезенні ялинок, сертифікат радіаційного обстеження дерев, а також дозвіл на торгівлю з «мокрою» печаткою», — йдеться у повідомленні.

Хвойні дерева, що реалізуються підприємствами Держлісагентства, обов’язково мають містити маркування бирками або самоклейними етикетками зі штрих-кодами. Для інших лісокористувачів та приватних осіб, відповідно до чинного законодавства, маркування дерев не є обов’язковим, але їх походження має бути підтверджене документально.

Поліція Миколаївської області застерігає про відповідальність за вчинення правопорушень, пов’язаних з продажем незаконно зрубаних хвойних дерев.

Так, відповідно до статей 65, 152, 159, 160 та 164 Кодексу України про Адміністративні правопорушення, за незаконну порубку, пошкодження та знищення хвойних насаджень, а також порушення правил збереження, перевезення та реалізації такої продукції, законодавством передбачено покарання у вигляді накладення штрафів від 5 до 100 (в залежності від розміру заподіяної шкоди) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

А за незаконну порубку хвойних дерев у лісах, захисних та інших лісових насадженнях, що заподіяла істотну шкоду, вчинення таких дій у заповідниках або на територіях та об’єктах природно-заповідного фонду, тягне за собою кримінальну відповідальність, передбачену статтею 246 Кримінального кодексу України «Незаконна порубка лісу». Відповідно до санкції вказаної статті, на правопорушника очікує покарання у вигляді від штрафу (5100 — 8500 гривень) до позбавлення волі на строк до трьох років.

Поліція Миколаївської області звертається до громадян: у випадках виявлення фактів незаконних порубок ялинок, їх подальшого транспортування або продажу, прохання повідомляти до поліції на лінію «102».

Читайте новини першими

Связанные статьи

2 комментариев

  1. Эм...а что полиция не видит стихийных рынков возле дорог? Между прочим на Площади Победы рынок возле АТБ и деревьев с бирками там меньше всего.
    К тому же смысл в такой просьбе от полиции:
    1. Приедут ли они это большой вопрос
    2. Продавцам ничего не сделают, они каждый год одни и те же

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button