Общество

Ворожили, щоб дізнатися про суженого, грали в "Калиту"... Школярам у Корабельному районі влаштували Андріївські вечорниці

Андріївські вечорниці – одна з найцікавіших українських традицій, що крізь віки дійшла до нашого часу. Кожного з нас цікавить наше майбутнє. А особливо дівчат. Коли вийдеш заміж? Яким буде чоловік? Чи буде шлюб щасливим? Ці питання є улюбленими на дівочих посиденьках.

Так, у бібліотеці для дітей № 8 (пр. Корабелів, 12)
відтворили обряд проведення українських вечорниць, під час якого звучали веселі народні пісні, виконувались запальні танці, ворожили на долю при свічках та багато інших забав, що є традиційними для святкування.

Про це до редакції «Корабелів.Інфо» повідомили бібліотекарі.

«Неабияке значення на Андріївських вечорницях відіграє ворожіння, адже дівчата й парубки мріють дізнатися про майбутню долю.

Гості свята мали можливість поринути у давні часи, особливо поворожити на сірниках та черевиках на майбутнього судженого. Сповнене веселощів та жартів було ворожіння на кілках. Усі бажаючі виймали з мішка кілки, промовляючи: «Молодець, старець». Останній кілок обов’язково оглядали. Вважалося, якщо кілок тоненький і рівненький, то тій дівчині випаде хлопець молоденький; а коли кривий і товстий, то такий і хлопець буде; а якщо кілок з товстою корою, то суджений буде багатий, грошовитий та з бородою. Дівчата одна з одної кепкували, жартували… Вірили – не вірили, а все ж трішки хвилювалися, бо всім хотілося заміж за молодого та гарного парубка.

Неабиякі емоції в публіки викликало ворожіння на черевиках, аудиторія із захопленням сприймала появу хлопців на вечорницях, які вихвалялися перед дівчатами.

Кульмінацією свята стала гра «Калита», учасниками якої була більша частина залу, адже атмосфера дійства спонукала до розваг», — сказано в повідомленні.

У бібліотеці панували гарний настрій та неповторна атмосфера. Яскраве дійство відкрило перед учасниками та гостями дотепність, мудрість, гумор та щедрість талановитого українського народу, красу його традицій і обрядів. Проте, варто пам’ятати, що до результатів Андріївських ворожінь треба ставитися з почуттям гумору, адже доля – це те, що створюємо ми самі.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Один комментарий

  1. На месте родителей этих детей я бы написал заявление на имя директора с требованием оградить своих детей от изучения такой мракобесщины, как гадание на чем бы то ни было на основании 35 статьи конституции Украины. Неплохо было бы еще и выговор вынести тому, кто изучение гаданий организовал. Похоже он не совсем понимает то, чем он должен заниматься на своей должности.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button