ИсторияОбщество

Не дайте пропасти історичним артефактам Богоявленська!

Зберегти історичні артефакти у вигляді жорен парового млина, що колись стояв у Богоявленську (на території, яка зараз належить до Корабельного району міста Миколаєва) просить місцевий мешканець, історик Віктор Мних. Про згаданий млин він написав у соцмережі facebook:

«ПАРОВИЙ МЛИН У БОГОЯВЛЕНСЬКУ

Як ми писали раніше, у Богоявленську майже до кінця 19 ст. (у 1896 р.) налічувалось 54 вітряних млина. Більшість вітряків стояли в районі сучасної ЗОШ №40 (давня народна назва тієї місцевості — Млини). Вітряки почали потроху занепадати з вводом у дію у Богоявленську парового млина. Продуктивність млина сягала 400! пудів зерна за день. Містився паровий млин у будівлі на розі сучасного проспекту Богоявленського і вул. Джерельної, де тепер типографія.

Более ста лет назад в Витовке (Богоявленске) насчитывалось 54 «ветряка»

До речі, вулиця, на якій стояв паровий млин, довгий час називалася Млинною. З 1926 року паровий млин увійшов до Богоявленського сільськогосподарського кредитно-кооперативного товариства.

Хочу звернутися до активістів та патріотів Корабельного району, щоб не дали пропасти історичним артефактам. Можливо, було б доречним зберігати ці жорна на території парку «Молодіжний» (нині — парк «Богоявленський» — прим. ред.), як історичний експонат? Доки новітні скоробогатьки не розбили унікальні жорна на камінь для фундаменту чергового котеджу».

Читайте новини першими

Связанные статьи

6 комментариев

    1. Вікторе, як з Вами зв'язатись? Взагалі потрібен транспорт і кран. На минулому тижні ці жорна люди хотіли забрати до приватного музею, але поки що тиша.

  1. От собака гавкуча цей Шаріков.
    Дякуємо Мниху за намагання збереження історичної пам'яті. Завжди цікаво читати і дізнаватись про історичні факти.

  2. Так. І завідував тими млинами, що в районі теперешньої сш № 40, дід Савун. Тільки млини були трохи вище по вулиці, а в районі самої школи і парка біля школи, був місцевий цвинтар.

  3. Обидно, что тем, от кого зависит принятие решения нас.рать на историю нашего района.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button