Общество

У разі ДТП, пасажир "маршрутки" без квитка не матиме можливості вимагати від перевізника відшкодування заподіяної шкоди

Право і обов’язок у нашому житті завжди крокують поруч. Досить часто ми не користуємося своїми правами, забуваючи при цьому, що тим самим не виконуємо свої обов’язки. Прикладом цього є така буденна справа, як проїзд у маршрутному таксі (на роботу, у справах, до лікарні, тощо) .

Постійно у засобах масової інформації, соціальних мережах, у розмовах із знайомими та друзями люди висловлюють занепокоєння станом послуг, які надаються перевізниками, звинувачують у цьому і державні органи, і місцеве самоврядування.

Відповідно до ст. 41 Закону України «Про автомобільний транспорт», пасажир повинен під час проїзду мати при собі квиток  на проїзд, на перевезення багажу, за наявності  права  пільгового  проїзду  — відповідне посвідчення чи довідку, на підставі якої надається пільга, а в разі запровадження автоматизованої  системи  обліку  оплати  проїзду  — зареєструвати електронний  квиток.

Постанова Кабінету Міністрів України від 18 лютого 1997 року № 176  «Про затвердження Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту» визначає квиток як проїзний документ встановленої форми, який надає право пасажиру на одержання транспортних послуг.

З іншого боку, відповідно до п 16 ст. 147 цієї Постанови, водій зобов’язаний продавати квитки пасажирам до початку руху автобуса.

Тобто, не маючи квитка, ми взагалі не можемо користуватись послугами маршрутного таксі. Тим більше, що ст. 135 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачена відповідальність за безквитковий проїзд у міському транспорті у двадцятикратному розмірі від вартості проїзду. У нас в місті це, на хвилину, 100 гривень.

Здавалося б – ну той що? Водій мені квитка не видав, тобто свої обов’язки не виконав, то чому я повинен хвилюватися? Ось тут і криється основна проблема.

У разі ДТП під час слідування маршрутного таксі та отримання унаслідок нього тілесних ушкоджень, пасажир без квитка не матиме можливості вимагати від перевізника відшкодування заподіяної шкоди. А враховуючи стан наявних на сьогодні транспортних засобів можливість дорожньо-транспортної пригоди залишається високою.

Що робити?

Під час посадки в автобус вимагайте у водія квиток на проїзд. Тим самим Ви у деякій мірі убезпечите себе і спонукатимете водія дотримуватися правил дорожнього руху.

Якщо водій відмовляється видавати квиток, Ви можете повідомити про це до управління транспортного комплексу, зв’язку та телекомунікацій  Миколаївської міської ради за телефоном 37-37-58 або Управління Укртрансбзпеки в Миколаївській області за телефоном 59-08-60.

Для отримання правової консультації у разі виникнення будь-яких проблем, пов’язаних з перевезенням автомобільним транспортом, Ви можете звернутися до Другого миколаївського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за телефоном 44-54-60, 0800213103 (м.Миколаїв, вул. Космонавтів, 61).

Центр правової допомоги

Читайте новини першими

Связанные статьи

3 комментариев

  1. Вместо того,чтобы ввести электронный билет,лучше спихнуть с себя эту проблему и стравливать водителя и пассажира

  2. Хотелось бы ссылку на этот юридический бред доморощенных юристов:
    "У разі ДТП під час слідування маршрутного таксі та отримання унаслідок нього тілесних ушкоджень, пасажир без квитка не матиме можливості вимагати від перевізника відшкодування заподіяної шкоди."
    Есть масса способов, кроме билетов, доказать "заподіяну шкоду". Отсутствие билета не является потерей возможности "вимагати від перевізника відшкодування заподіяної шкоди."

    1. Тем более что у наших водятлов билеты не отвечают нормам: они не показывают на каком маршруте ты ехал, не показывают номер маршрутки и тд. А так же билеты в основном старые и что кто по ним будет доказывать? Проще оплачивать картой и все отследить можно и видно сколько и кто зарабатывает)

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button