ИсторияОбщество

Музей на дачі: на місці сучасного Корабельного району Миколаєва люди жили ще в античну добу (ФОТО)

Звітом про дуже цікаву поїздку до приватного музею Юрія Ковальського (дослідника античної культури у Корабельному районі міста Миколаєва), який розташований на його дачі неподалік Сіверсового маяку, з читачами «Корабелів.Інфо» ділиться місцевий мешканець, голова Вітовського Українського Товариства Віктор Мних:

Музей «Сіверсовий маяк»

Активісти Вітовського Українського Товариства та краєзнавчого центру «Край» побували в гостях у Юрія Вацлавовича Ковальського — краєзнавця і власника музею. Експозиція музею розміщена у нього на дачі у спеціально збудованому для цієї мети приміщенні. Більшість експонатів виставлені у спеціальних прозорих скриньках-вітринах.

Пан Юрій — людина закохана в історію рідного краю, а саме в її античну добу.

Археологічні знахідки на березі Бузького лиману неподалік Сіверсового маяка доводять, що на місці сучасного Корабельного району люди жили ще в античну добу, до Різдва Христового.

Майже всі археологічні експонати музею пана Юрія знайдені ним на березі лиману. За твердженням краєзнавця, на узбережжі біля маяка було пасовисько, якому біля 5 000 років. Навіть і зараз мешканці приватного сектору випасають там череду корів.

 

«Як відомо, неподалік Сіверсового маяка у свій час відбувалися розкопки грецького некрополя. Паралельно із грецькими, трапляються артефакти скіфської культури. Рештки посуду та предметів побуту греків та скіфів археологи знаходять в одному культурному шарі, а це доводить, що народи мешкали поряд і що між ними відбувався культурний обмін. Навіть досі в околицях маяка та на навколишніх кручах вздовж лиману трапляються знахідки доби бронзи», — розповідає Віктор Мних.

Більшість своїх знахідок пан Юрій передає науковцям. Разом з тим, в його музеї доволі багато цікавих експонатів. Фрагменти амфор та посуду доби до Різдва Христового, а також кремнієві знаряддя праці, мідні наконечники стріл, шкребки, і навіть стародавні монети.

«Ми вдячні Юрію Вацлавовичу за змістовну екскурсію та за розповідь про глибинну історію нашого краю.  За словами пана Юрія, з кожним роком маєтки Миколаївських скоробогатьків все ближче насуваються до місць колишніх розкопок. На жаль, багато цікавих артефактів можуть бути втрачені через активну забудову берега«, — йдеться у повідомленні.

     

Читайте новини першими

Связанные статьи

3 комментариев

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button