Общество

Захистити звичайного споживача: в Україні хочуть створити інститут фінансового омбудсмена

В Одесі анонсували можливість створення в Україні інституту фінансового омбудсмена.  

У прес-конференції з цього приводу, яку організували для журналістів південного регіону, взяли участь керівник юридичного напряму Проекту USAID “Трансформація фінансового сектору” Тетяна Грищенко, голова підкомітету з питань виконання рішень Європейського суду з прав людини Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя Руслан Сидорович та радник з питань захисту споживачів фінансових послуг Проекту USAID “Трансформація фінансового сектору” Тетяна Бурак.

Поки Парламент не схвалить законопроекти 2456-д та 8055, що мають захистити українців, фінансові установи будуть продовжувати масово порушувати права клієнтів. Ці законопроекти розроблені за підтримки експертів Проекту USAID “Трансформація фінансово сектору” та внесені на розгляд Верховної Ради групою депутатів, що представляють різні політичні сили в парламенті.

Саме за ініціативи Проекту USAID почала розбудовуватися нова система захисту прав споживачів фінансових послуг в Україні. Спочатку Парламент успішно прийняв Закон “Про споживче кредитування” (набрав чинності 10.06.2017), який розроблявся Проектом. Пізніше було розроблено ще два законопроекти, які кардинально змінять ситуацію із захистом прав споживачів фінансових послуг в Україні (законопроект 8055 “Про установу фінансового омбудсмена” та 2456-д “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення захисту прав споживачів фінансових послуг”).

Чому виникла потреба у двох нових законопроектах?

“Серед причин існування недобросовісних практик є відсутність у регуляторів фінансового ринку достатніх повноважень. Наприклад, права накладати штрафи за порушення прав споживачів.

Іншою причиною є те, що і самі фінансові установи дуже повільно змінюють свої практики обслуговування клієнтів. Не всі привели їх у повну відповідність до вимог Закону” — коментує ситуацію Тетяна Грищенко.

Саме законопроект 2456-д вирішує цю проблему, так як законопроект пропонує надати регуляторам фінансового ринку (НБУ, НКЦПФР, Нацкомфінпослуг) необхідні інструменти правозастосування (перевірки, порушення справ, штрафи та інше) за порушення Закону та прав споживачів.

“Поки законопроект 2456-д не буде схвалений, регулятори не зможуть ефективно контролювати виконання фінансовими установами Закону “Про споживче кредитування” та іншого законодавства у сфері захисту споживачів фінансових послуг. Ми бачимо, що на практиці фінансові установи демонструють низький “добровільний” рівень дотримання норм Закону. Для того, щоб захистити українців, регулятори фінансового сектору мають отримати дієвий інструментарій для забезпечення “примусового” виконання законів. Від нових правил гри на ринку споживчого кредитування виграють обидві сторони — як споживачі, так і кредитодавці”, — впевнений Руслан Сидорович.

Дієвим інструментом розв’язання конфліктних ситуацій між споживачами фінансових послуг і фінансовими установами має стати вирішення спорів через установу фінансового омбудсмена. Її створення передбачено законопроектом 8055.

Фінансовий омбудсмен буде намагатися здійснити медіацію, примирити сторони спору. У разі неможливості примирення, омбудсмен буде приймати скарги громадян, розглядати спір і приймати незалежне справедливе рішення.

Передбачається, що рішення омбудсмена будуть прийматися неупереджено, компетентно та досить швидко — в строк до 60 днів. Для порівняння: українські суди можуть розглядати такі справи 1-2 роки.

“Коли ми говоримо про створення інституту фінансового омбудсмена, то я би хотіла провести певну паралель зі створенням антикорупційного суду. Фактично ми створюємо нову службу, яка буде працювати ефективніше, ніж наша існуюча судова система. В українців збережеться право звертатися до суду, але вони отримають альтернативний інструмент для захисту своїх прав. Наша судова система реформується, але процес реформування може відбуватися до 5 років. А нам потрібно захистити українського споживача вже сьогодні. І саме фінансовий омбудсмен має виконати цю функцію — функцію неупередженого розгляду спорів між громадянами та фінансовими установами”, — підкреслює Тетяна Буряк.

Як показує світовий досвід, така неупереджена та професійна інституція, як фінансовий омбудсмен, буде користуватися довірою громадян. Механізм позасудового вирішення спорів — не український вихід. Він успішно працює у більшості країн ЄС. Це спроба побудувати і в Україні нову, чесну, неупереджену і, найголовніше, ефективну систему вирішення спорів на фінансовому ринку.

Вікторія Ткаченко

Читайте новини першими

Связанные статьи

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button